Grâu, orz, ovăz, secară toate aceste cereale conțin o proteină comună: glutenul. În general inofensivă, această proteină poate deveni periculoasă dacă găsește un teren alergen. Așa apare, după cum bine știți, intoleranța la gluten, denumită și celiachie, o afecțiune care atinge 1 din 10 copii din România. Însă adevărata provocare vine după ce copilul tău a fost diagnosticat. Cum să-i oferi o alimentație fără gluten și cu ce poți înlocui cerealele enumerate mai sus?
Când ai un copil cu intoleranță la gluten, nu este suficient să-i elimini din meniu pâinea, pastele și cerealele de grâu. Trebuie să fii atentă la fiecare etichetă, pentru că de cele mai multe ori producătorii adaugă făină de grâu și în iaurturi, sosuri, brânzeturi, creme, ciocolate și alte produse alimentare. Iată cu ce poți înlocui produsele cu gluten, astfel încât să obții mâncăruri la fel de delicioase:
- Pentru micul-dejun înlocuiește cerelalele obișnuite din grâu și ovăz cu orez expandat sau quinoa.
- Pentru a pregăti pâine poți folosi în loc de făina de grâu, făină de orez, de hrișcă sau de soia.
- La aluatul de pizza, făina de orez este un ingredient excelent.
- Prăjiturile, clătitele, plăcintele, gogoșile pot fi pregătite cu făină de orez sau de porumb.
- Când este vorba de paste, găsești în comerț diferite varietăți: de porumb, de orez sau de legume
- Pentru gustările de la școală, pregătește-i din timp un pachețel cu biscuiți, fursecuri sau napolitane fără gluten, pe care le găsești în comerț.
One comment
Pingback: Mituri și adevăruri despre gluten | www.paptot.ro - sarcină, naştere, primul an de viaţă, îngrijirea şi educarea copiilor între 0-14 ani, viaţă de familie.