Cina pentru bebe in diversificare. Între 6 și 12 luni bebe trece treptat la alimentația solidă și apar multe schimbări în meniul lui. Masa de prânz și masa de seară devin o grijă permanentă, mai ales că trebuie să păstrezi mereu un echilibru nutrițional. Dacă pentru masa de prânz e mai simplu de gătit, când vine vorba de masa de seară, lucrurile se complică. Iată după ce principii ar trebui să te ghidezi pentru a-i găti mâncăruri consistente, dar care să-i ofere nutrienții de care are nevoie.
Din cauza schimbărilor alimentare, în primele luni de diversificare bebe se trezește mai des noaptea și plânge. Pot fi mai multe cauze ale acestor treziri nocturne.
De ce se trezește noaptea?
Pentru bebelușii care nu sunt alăptați la sân, la 6 luni trebuie să le oferim laptele formulă adaptat etapei lui de vârstă. Acest tip de lapte este mai puțin bogat în lipide, așa că biberonul de seară s-ar putea să devină insuficient. În plus, între 6 și 8 luni bebe devine mai activ, doarme mai puțin, ”cheltuie” mai multă energie, iar nevoile lui cresc. Rezultatul? Un bebe care până mai ieri dormea toată noaptea, acum se trezește chinuit de foame.
Ce alimente sunt recomandate
Medicii pediatri recomandă pentru cina bebelușilor în special alimente care oferă senzația de sațietate, dar care nu solicită excesiv sistemul digestiv. Așa că pe listă se numără legumele, fructele, pastele și lactatele. Specialiștii însă ne atenționează că lipidele și proteinele din carne, pește și ou nu ar trebui să-și găsească loc în farfuria lui bebe, deoarece locul lor se află la masa de prânz.
Meniul de cină pentru bebelușul tău
Dacă pentru masa de prânz ai idei și-l poți pregăti repede, pentru masa de seară e mai greu, mai ales că trebuie să ai mereu în vedere că înainte de somn trebuie să-i mai dai și un biberon cu lapte. Cea mai bună combinație este piureul de legume de sezon (dovleac, dovlecel, broccoli, conopidă) sau de fructe – care au un aport important de vitamine și minerale – în care adaugi un cartof simplu sau dulce, orez, quinoa, mei, paste sau puțin griș – care conțin glucide complexe ce țin de foame și-i permit bebelușului să doarmă liniștit toată noapte. Iată cum ar trebui să arate masa lui de seară și cum evoluează ea de la 7 la 12 luni.
MENIURI DE CINĂ PE O SĂPTĂMÂNĂ
Meniu de cină – 7 luni
Textură: foarte fină
LUNI: 130 ml supă fină de dovlecel cu cartof dulce + 150 ml lapte
MARȚI: 130 g piure fin de spanac cu brânză dulce și cartof + 150 ml lapte
MIERCURI: 130 g piure fin de broccoli cu orez și brânză proaspătă de capră + 150 ml lapte
JOI : 130 g piure de quinoa cu dovleac + 150 ml lapte
VINERI: 130 g piure de dovlecel cu ricotta și paste + 150 ml lapte
SÂMBĂTĂ: 130 g „pilaf” de mei + 150 ml lapte
DUMINICĂ: 130 g avocado cu brânză dulce + 150 ml lapte
„Pilaf” de mei cu dovleac
Pui 3 linguri de mei în blender și-l macini bine până obții o pulbere fină (3 minute, la viteză mare). Dacă bebe are mai mult de 10 luni, poți să lași meiul întreg. Fierbi 150 ml de apă și când clocotește adaugi pulberea de mei și fierbi totul pe foc mic, amestecând continuu timp de 5-6 minute! Cureți și speli 1 felie mică de dovleac dulce, o tai cubulețe și îl fierbi până se înmoaie. Când e gata, pui miezul în blender, îl mixezi foarte fin și-l adaugi în „pilaful” de mei!
Meniu de cină – 8 luni
Textură: foarte fină
LUNI: 150 g supă-cremă de spanac cu cartof + 150 ml lapte
MARȚI: 150 g piure de păstârnac cu dovleac + 150 ml lapte
MIERCURI: 150 g supă cremă de broccoli cu paste și unt + 150 ml lapte
JOI : 150 g supă-cremă de dovleac cu mei și brânză dulce + 150 ml lapte
VINERI: 150 g supă-cremă de sfeclă roșie cu cartof dulce + 150 ml lapte
SÂMBĂTĂ: 150 g piure de fasole verde cu orez și morcov + 150 ml lapte
DUMINICĂ: 150 g cremă de ardei gras roșu cu avocado + 150 ml lapte
Cremă de ardei gras cu avocado și cartof
Speli un ardei gras, îl usuci și-l coci într-o tigaie. Când este gata, cureți ardeiul de coajă, cotor și semințe, apoi îl pui în blender împreună cu o jumătate de avocado curățat de coajă, 1 lingură piure de cartof și 1 lingură de brânză de vaci. Mixezi apoi totul până obții o cremă foarte fină!
Meniu de cină – 9 luni
Textură: legume rase, mai puțin mixate
LUNI: 180 g piure cu legume de toamnă (dovleac + păstârnac + cartof) + 150 ml lapte
MARȚI: 180 g cremă de brânză dulce cu dovlecel și morcov + 150 ml lapte
MIERCURI: 180 g piure de cartof dulce cu ardei gras + 150 ml lapte
JOI : 180 g cremă de avocado cu iaurt cremos + 150 ml lapte
VINERI: 180 g quinoa cu morcov și dovlecel + 150 ml lapte
SÂMBĂTĂ: 180 g piure de mei cu măr copt + 150 ml lapte
DUMINICĂ: 180 g risotto cu spanac și ricotta + 150 ml lapte
Risotto cu spanac și ricotta
Pui la fiert 200 ml de apă și când clocotește adaugi 3 linguri de orez. Separat, înăbuși 50 g de spanac congelat în puțin ulei cu apă și lași să fiarbă la foc mic 10 minute. După ce a fiert orezul îl adaugi peste spanac și mai lași pe foc 2-3 minute cât să prindă gust. Îl iei de pe foc îl pui în mixer, adaugi 1-2 linguri ricotta sau urdă și mixezi puțin.
Meniu de cină – 10 luni
Textură: zdrobite cu furculița, mixate grosier, tăiate foarte fin
LUNI: 180 g cremă de păstârnac și morcov + 150 ml lapte
MARȚI: 180 g conopidă cu brânză dulce la cuptor + 150 ml lapte
MIERCURI: 180 g sufleu de spanac cu paste mici + 150 ml lapte
JOI : 180 g supă de sfeclă roșie cu cartofi + 150 ml lapte
VINERI: 180 g cremă de dovleac și cartof + 150 ml lapte
SÂMBĂTĂ: 180 g piure de mei cu morcov și ardei gras + 150 ml lapte
DUMINICĂ: 180 g ratatouille cu quinoa + 150 ml lapte
Ratatouille cu quinoa
Într-o sită pui 3 linguri de quinoa și o speli sub jet de apă rece, altfel va fi amară. O pui la fiert apoi într-o cană de apă care clocotește și o fierbi pe foc mic 15 minute. Într-o crăticioară pui ½ cană apă cu o lingură de ulei de măsline și adaugi 2 linguri de morcov ras, 1 lingură de dovlecel ras, 1 lingură de ardei gras roșu tocat și lași să se înăbușe 10 minute. La final adaugi 1 lingură pastă de tomate făcută în casă și mai dai într-un clocot. Amesteci legumele cu quinoa și o dai lui bebe.
Meniu de cină – 11 luni
Textură: zdrobite cu furculița, mixate grosier, tăiate mărunt
LUNI: 180 g risotto cu legume de toamnă (ardei gras, dovlecel, roșie) + 150 ml lapte
MARȚI: 180 g brânză dulce cu mămăliguță + 150 ml lapte
MIERCURI: 180 g cremă de avocado cu brânză cottage + 150 ml lapte
JOI : 180 g piure de broccoli cu conopidă și unt + cu 150 ml lapte
VINERI: 180 g orez cu lapte și banană + 150 ml lapte
SÂMBĂTĂ: 180 g budincă cu dovlecel și mozzarella + 150 ml lapte
DUMINICĂ: 180 g mazăre cu morcovi și ardei gras + 150 ml lapte
Budincă cu dovlecel și mozzarella
Cureți un dovlecel mic de coajă, îl dai pe răzătoare și-l presezi într-o sită ca să-l scurgi de zeamă. Amesteci dovlecelul cu 100 g iaurt cremos, 1 ou și 30 g mozzarella dată pe răzătoare. Amesteci compoziția, o pui într-un vas mic termorezistent și o dai la cuptor pentru 30 de minute.
Meniu de cină – 12 luni
Textură: tăiate bucățele mai mari, zdrobite cu furculița
LUNI: 180 g piure de fenicul cu cartof și dovleac + 150 ml lapte
MARȚI: 180 g supă-cremă de roșii cu ardei copt + 150 ml lapte
MIERCURI: 180 g sufleu de borccoli cu paste și ricotta +150 ml lapte
JOI : 180 g quinoa cu broccoli și morcovi + 150 ml lapte
VINERI: 180 g supă-cremă de spanac cu cartof și morcov + 150 ml lapte
SÂMBĂTĂ: 180 g gratin de cartofi cu parmezan + 150 ml lapte
DUMINICĂ: 180 g cremă de dovleac cu iaurt + 150 ml lapte
Cremă de dovleac cu iaurt
Tai o felie de dovleac și o coci la cuptor timp de 30-40 de minute. O scoți, o cureți și o pui în blender cu ½ banană și 2 linguri iaurt cremos. Pui compoziția obținută într-un pahar, adaugi 1-2 linguri cereale bebe și acoperi cu 2 linguri iaurt cremos.
Dacă ți-a fost de ajutor acest articol despre cina pentru bebe in diversificare, îți recomandăm și Schemă orientativă a primelor șase săptămâni de diversificare.