Home / Bebelus / Alimentatie / Ce pește îi este permis lui bebe?

Ce pește îi este permis lui bebe?

Pestele permis bebelusului. Este unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea copilului tău, însă în ochii lui este de cele mai multe ori ceva cu un gust ciudat și cu multe oase. Vă dezvăluim mai jos câteva trucuri pentru a alege cele mai bune specii de pește și pentru a le pregăti pe placul celor mici.

Specialiștii pediatri recomandă chiar din primele luni de diversificare introducerea cărnii de pește deoarece aceasta este plină de lipide, proteine, vitamina B și D și minerale (fosfor, magneziu, iod și fier).  Însă, înainte de toate, este o sursă de Omega 3, acești grași esențiali care sunt indispensabili și care, încă din viața intrauterină, asigură dezvoltarea și funcționarea creierului, a sistemului nervos și cardiovasculară.  Așa că, iată doar câteva motive pentru a-l face pe cel mic să iubească peștele. Nu-i place decât cel pane? Vei afla imediat cum să-l faci să îndrăgească în preparate mai sănătoase.

Ce pește alegi

În mod cert peștele este un aliment care conține alergeni, însă pediatrii  francezi chiar recomandă introducerea lui în alimentație, chiar dacă bebe are un teren familial alergic. Încă de la 6 luni propune-i bebelușului tău specii de pește cu carnea delicată și fină, cu un gust mai puțin pronunțat și aproape fără oase: cod, șalău, păstrăv.  Cel mai important lucru? Să alegi mereu pește proaspăt! În cazul peștelui congelat sau din conservă, Omega 3 se poate oxida, mai ales dacă peștele a depășit 6 luni de conservare.

Cum îl pregătești

Cea mai bună și mai sănătoasă modalitate de preparare a peștelui pentru puiul tău este gătitul la buri, dar poți la fel de bine să i-l fierbi sau să-l faci la cuptor. I-l fărâmițezi  apoi, fiind atentă să nu mai rămână niciun os, îl amesteci cu puțin unt, cu un fir de ulei de măsline și cu puțină zeamă de lămâie. Dacă bebe face mofturi și îl refuză și a cincea sau a șasea oară, atunci apelează la alte combinații. ”Ascunde” peștele în piureul de spanac,  de cartofi sau amestecă-l cu un sos de tomate pregătit în casă.

Câte porții

Cantitatea optimă recomandată de medicii pediatri copiilor cu vârsta mai mică de 3 ani este de 30 g, de două ori pe săptămână, adică 3 linguri de carne fiartă/ porție. De ce atât de puțin. Această cantitate este suficientă pentru a acoperi nevoile nutriționale ale copilului tău. Un consum mai mare poate fi riscant pentru cel mic, deoarece peștii trăiesc în ape contaminate. Așa că medicii recomandă ca femeile gravide, cele care alăptează și copiii mai mici de 3 ani să evite anumite specii de pește cum ar fi: crapul, tonul, dorada, plătica, știuca.  Aceștia sunt specii grase, care  stochează maximum de substanțe  chimice.

Fructe de mare?

Copiii cu vâsta mai mică de 3 ani nu trebuie să consume pește crud sau pe jumătate crud și afumat, deoarece poate conține bacterii periculoase pentru sănătate. Același lucru este valabil și pentru crustaceele  și scoicile crude sau făcute pe jumătate, precum și cele decorticate și congelate. Poți să-i dai să guste fructe de mare proaspete, pregătite în casă și în cantitate mică, după vârsta de 2 ani.

Pește pane… altfel!

Copilul tău e înnebunit după peștele pane? Poți să-i pregătești o variantă mai sănătoasă și mai puțin grasă. Tai bucăți un file de cod, apoi îl treci prin pesmet, prin ou bătut amestecat cu puțin parmezan sau mărar. Așezi bucățile de pește într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și-l dai la cuptor pentru 35-40 de minute.

Dacă ți-a plăcut articolul despre pestele permis bebelusului, mai poți citi și Alimentatia sugarului nu poate avea dinamica modei. Un interviu mai vechi, dar cu informatii de actualitate.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.