Home / Bebelus / Alimentatie / Interviu Prof. Dr. Marin Burlea: Alimentația sugarului nu poate avea dinamica MODEI!

Interviu Prof. Dr. Marin Burlea: Alimentația sugarului nu poate avea dinamica MODEI!

dr marin burlea

Prof. dr. Marin Burlea, președintele Societății Române de Pediatrie și renumit medic pediatru, cu peste 35 de ani de experiență în îngrijirea și în tratarea copiilor, ne-a explicat care sunt cele mai importante reguli ale diversificării.

Care sunt recomandările OMS privind debutul diversificării?

Diversificarea pentru sugarii alimentați natural se recomandă să înceapă la 6 luni. Pentru sugarii alimentați artificial/mixt, cu formule de lapte praf și lapte matern se recomandă începerea diversificării la 4 luni.

Cu ce aliment recomandați să fie făcută diversificarea?

În general se recomandă cerealele. Mărul este un aliment specific românesc care era administrat împreună cu biscuiți, dar aceasta combinație s-a dovedit a fi nefericită, întrucât reprezintă o introducere precoce a făinoaselor care conțin gluten, cu cel puțin două consecințe: poate produce intoleranța la gluten și poate conduce la paratrofie cauzată de alimentația în exces cu făinoase.

Care sunt cele mai importante reguli de care trebuie să țină cont mamele pentru ca diversificarea să decurgă fără probleme?

Alimentul nou se introduce când sugarul este în perfectă stare de sănătate.  Introducerea se face treptat cantitativ, cu lingurița, urmărindu-se toleranța digestivă. Se introduce un singur aliment nou, într-un anumit moment al diversificării. În cazul refuzului unui aliment sau în situația în care se observă simptome de intoleranță (greață, scaune diareice sau erupții cutanate), el va fi suspendat timp de 7-14 zile și ulterior se va reintroduce. Dacă reapar fenomenele, alimentul va fi scos definitiv.

În cazul sugarilor care refuză orice aliment solid până la 12 luni și acceptă doar laptele, ce probleme de sănătate pot apărea?

Nu este o problemă de sănătate, ci mai mult o problemă educațională. Nu există copil care să nu accepte, decât în situații de comoditate a părinților. Și este o eroare fundamentală.

Dacă un bebeluș este alergic la proteina de vacă, ouă sau gluten, trebuie să-i fie excluse din meniu orice aliment care conține alergeni?

Nu! Dacă este alergic la β Lacto-globulină se va exclude aceasta din formulele de lapte care o conțin, timp de 4-6 săptămâni. În cazul intoleranței la gluten se va exclude glutenul, dar nu se vor exclude toate alimentele cu potențial  (teoretic)  alergen.

Multe mămici întreabă de ce iaurtul și brânza pot fi incluse în alimentația bebelușilor, dar nu și laptele de vacă?

Atât iaurtul, cât și brânza sunt derivate din laptele de vacă și evident se vor administra în cantități mici. În ceea ce privește laptele de vacă, există două riscuri majore:

  1. a) Laptele de vacă conține o cantitate de cel puțin trei ori mai mare de proteine față de laptele matern sau formulele de lapte praf deja consacrate, ceea ce implică riscul multiplicării excesive de adipocite, celule care ulterior se încarcă cu grăsimi și produc obezitate, mai târziu diabet tip 2, arterioscleroză sau boli cardiovasculare.
  2. b) Acest tip de lapte are un conținut crescut de săruri minerale, ceea ce duce la un efort funcțional al rinichiului și, în consecință, la mărirea în volum a acestuia, suferință care pe termen lung poate fi un factor favorizant pentru diverse nefropatii și insuficiență renală.
  3. Una dintre cele mai frecvente probleme care apar odată cu începerea diversificării este constipația. Ce remedii și meniu alimentar recomandați pentru tratarea ei?

Constipația este un fenomen frecvent întâlnit la copii în ultimele decenii. Principala cauză o reprezintă alimentele hiperprocesate și hipertrofiate, care nu conțin fibre alimentare. Aportul de fibre asigură substanțe-lest care stimulează motilitatea intestinului și propulsia bolului fecal.

Cum influențează alăptarea și diversificarea sănătatea sistemului imunitar?

Valoarea laptelui matern este dată de raportul optim între proteine, glucide, lipide, dar și existența aminoacizilor, imunoglobulinelor, anticorpilor și factorilor care contribuie la apărarea antiinfecțioasă, ceea ce-i conferă nou-născutului și sugarului rezistența crescută la infecții.

Multe mămici consideră că bebelușii lor nu mănâncă suficient. Când ar trebui să se îngrijoreze?

Această obsesie face parte din natura ființei umane. Mamele au această spaimă, că puiul lor nu mănâncă suficient și nu realizează că sugarul are greutatea peste normal. Trebuie știut faptul că nu trebuie cântărit zilnic. Și că un copil cu 3 kg la naștere trebuie să aibă 6 kg la 4 luni și 9 kg la 1 an. Dacă depășește această greutate nu reprezintă „normalul”. Și nu există scuza că „s-a născut mai greu sau că a fost mai lung”.

În ultimii ani există diverse curente alimentare pentru diversificare: autodiversificare, excluderea glutenului sau a cărnii, raw- vegan etc. Care sunt riscurile acestui tip de diversificare?

Alimentația corectă a nou-născutului și sugarului nu poate avea dinamica pe care o are moda. În situația în care un copil vrea doar lapte și doar atât primește, se face o greșeală catastrofală, deoarece după vârsta diversificării cantitatea de lapte recomandată este de 500 ml/zi. Esențial este să existe un raport optim între proteine-glucide-lipide-săruri minerale și oligoelemente și să se aibă în vedere toleranța, care este redusă.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.