Home / Bebelus / Cum știi că are otită?

Cum știi că are otită?

Otita este o infecţie a urechii, cauzată cel mai adesea de o bacterie sau un virus. Copiii  până la 3 ani sunt cei mai expuşi: trei din patru prezintă până la această vârstă cel puţin un episod de otită acută. Tratată corect, otita acută se vindecă complet, neafectând auzul. Simptomele otitei se pot ascunde sub haina unei simple răceli, aşa că fii pe fază!

Primele semne ale otitei

Se poate întâmpla să nu-ţi dai seama la timp că micuţul e bolnav. Şi asta mai ales când nu cunoşti anumite „semne”. Cel mai frecvent apar la sugar, care mai are mult până să fie în stare să-ţi spună ce-l doare.

Poţi suspecta că puiul tău e bolnăvior dacă:
 • plânge mult, deşi este hrănit, iar mediul ambiant este neschimbat
 • insistă să-şi bage degeţelele în urechi
 • are febră. Orice temperatură peste 37 de grade este un semnal de alarmă
 • adoarme greu
 • pe cearşaf sau pernuţă există urme de lichid gălbui din ureche
 • nu ia în greutate
 • pare că nu aude bine zgomotele
Dacă copilaşul este mai mare, îţi va spune că:
 • îl doare urechea când se culcă pe ea
 • îl doare capul în zona urechii bolnave
 • nu mai aude bine. Cel mai des, auzul este uşor diminuat şi copilul are senzaţia că îşi aude propria vocea în ureche
 • îl dor dinţişorii
 • are durere puternică, de cap şi de urechîn același timp. Aceasta apare în cazul unei otite medii agresive. Durerea este uneori greu de suportat.
E bine să ştii despre otită că…

este o infecţie localizată a urechii. Pot fi afectate oricare dintre cele trei părţi ale ei: localizată în urechea externă (conductul auditiv extern) boala se numeşte otită externă, în urecea medie (camera timpanică) boala se numeşte otită medie și la nivelul urechi interne (partea labirintică), afecțiunea se numeşte labirintită. Cele mai frecvente sunt otitele medii acute, de cauză bacteriană sau virală. Infecţiile nazale repetate constituie una din sursele otitelor. Polipii nazali şi deviaţia de sept nazal favorizează apariţia otitei medii.

Când afectează auzul ?

În cazul bebelușilor, otita medie acută netratată nu se vindecă de la sine. Cel mai frecvent, ea prezintă o formă supurativă. În camera timpanului apare puroiul, iar durerile de cap şi de ureche sunt puternice. Copilul devine tot mai neliniştit, face febră mare (39-40 grade), este ameţit, nu doareme, slăbește, auzul îi este diminuat. După câteva zile, timpanul se perforează şi astfel se elimină infecția. În acest stadiu, copilul se linişteşte, temperatura și durerile dispar destul de repede. În 2-3 săptămâni, puroiul este complet drenat, perforaţia timpanului se închide şi auzul revine la normal. Nu uita! Tratamentul medical este absolut necesar.

Riscuri: otita medie netratată sau tartată prost se poate croniciza! În acest caz, supuraţia se va menţine pe o lungă perioadă de timp, ducând la pierderea treptată a auzului. Orice răceală care se va suprapune va da manifestările acute prezentate mai sus. Complicaţiile pot apărea cu uşurinţă: de la sinuzite cronice până la meningite şi la pierderea definitivă a auzului.

Ce trebuie să faci?
 • Urmărește efectele fiecărei răceli a copilului. Otita se poate revaid, mai ales la bebeluși.
 • Nu ține copilul în curent. Nu-i pune pătuţul între uşă şi geam.
 • Aeriseşte-i zilnic camera.
 • Dacă are polipi, urmează sfatul medicului ORL-ist. Dacă recomandă operaţie, nu amâna. Trebuie să ştii că unii polipii se regenerează până la vârsta de 14 ani, aşa că vindecarea poate fi temporară.
 Cum îl ferești de otita externă?

Otita externă este destul de frecventă în rândul celor mici. Este favorizată în special de o igienă necorespunzătoare a conductului auditiv extern și este strict limitată la pielea conductului auditiv extern, dar disconfortul produs de durere este mult mai mare. Germenii care produc infecţia sunt cel mai des stafilococi sau pseudomonas aeruginosa. Obiectele nesterile introduse în ureche afectează pielea. În canalul auditiv extern temperatura este ridicată, este întuneric, iar pielea este moale, un loc unul ideal pentru dezvoltarea microorganismelor. Otita externă este, în schimb, mai frecventă la copilaşii care pot să apuce diverse obiectele.

Vei şti sigur că micuţul tău are otită externă dacă:

 • Îţi spune că îl doare urechea, mai ales când mestecă.
 • Ganglionii din jurul urechii sunt măriţi şi dureroși la apăsare. Aceşti ganglioni sunt situaţi în spatele pavilionului urechii şi sub ureche. Mărirea oricărui ganglion este semnul unei infecţii locale
 • Dacă din ureche curge vreun lichid, consultă medicul.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol legat de otita, poți citi și Gripa – o permanentă actualitate sezonieră.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.