Home / Bebelus / Alimentatie / Terapia prin mâncare

Terapia prin mâncare

Alimentatia copilului in boala. Copilul tău a avut un episod de boală chiar la schimbarea de anotimp? Ei bine, organismul lui are acum o nevoie sporită de întăritoare, iar cele mai bune se găsesc în alimentaţie. Ele pot ajuta atât în zilele de boală, cât şi în cele de convalescenţă.

Numeroase alimente pot să-i ajute pe copii să se recupereze după anumite boli şi să contribuie la prevenirea altora. De aceea, este important să folosim la maximum resursele de nutrienţi pe care alimentaţia le furnizează organismului, mai ales în momentele de maximă solicitare.

Secretul unui organism puternic

Dacă vrei să ai un copil rezistent la boli tot timpul anului, trebuie să te asiguri că alimentaţia lui este sănătoasă în tot acest interval de timp, că tot ceea ce mănâncă îi aduce energia şi nutrienţii de care are nevoie pentru o dezvoltare optimă. Nu uita să fii atentă  însă şi la greutatea copilului. O alimentaţie sănătoasă nu produce creşeteri în greutate peste curba normală de creştere. Dacă se întâmplă acest lucru, nu este vorba doar de un surplus de ţesut adipos, ci şi de probleme de sănătate care pot veni în timp.

Ce trebuie să mănânce pentru…
… recuperare rapidă după gripă şi răceli

Gripa se manifestă de obicei printr-o oboseală generală şi febră mare. Copilul este apatic, uneori somnolent, şi nu vrea să mănânce. La începutul bolii, nu este o problemă dacă nu înghite alimente solide o zi întreagă (este chiar recomandat), pentru că acest lucru permite organismului să economisească energia pe care ar consuma-o pentru digestie. În cazul în care are febră, este necesar să bea lichide, chiar în cantităţi mici, pentru a recupera pierderea lor prin transpiraţie şi prin accelerarea respiraţiei. Sunt de preferat lichidele uşor îndulcite pentru a înlătura efectul acetonei care însoţeşte adesea episoadele de febră.

În timpul bolii. Supele şi sucurile preaparate în casă, ceaiurile de plante sunt ideale pentru aceste momente.

După boală. O dată ce a trecut faza acută a gripei, trebuie să readuci treptat în farfuria copilului, alimentele solide, în porţii mici şi fără să forţezi lucrurile. Pastele şi orezul constituie o excelentă sursă de energie. Fierte în apă şi asezonate cu un pic de ulei şi cu puţină brânză sau cu un sos din legume pasate sunt ideale pentru prima fază de recuparare a organismului. Pentru convalescenţă, fructele proaspete şi legumele sunt foarte importante pentru conţinutul de vitamine şi minerale care întăresc reacţia de apărare a organismului. Peştele alb şi carnea de vită şi de pui preparate la cuptor sunt şi ele indicate în această perioadă, pentru proteinele şi fierul pe care le furnizează. 

… recuperare după diaree

Întrebarea firească pe care şi-o pun cele mai multe mame este legată de alimentaţia din timpul şi după diaree: oare să-i dau sau nu alimente solide? Răspunsul este că nu se întrerupe alimentaţia solidă.

În timpul bolii. Bebeluşul poate continua să mănânce piureuri sau supe, cu excepţia cazului în care vomită des. Dacă micuţul are peste 6 luni, poate mânca banane, orez, piure de morcov, compot de mere fără zahăr. Pentru bebeluşii mai mari şi copiii peste 1 an, este permis pieptul de pui fiert sau la cuptor, în mici cantităţi, însoţit de orez fiert sau piure de morcov. Dacă copilul refuză să mănânce, nu trebuie forţat. Important este să bea o cantitate mai mare de lichide care să-l rehidrateze după episoadele diareice şi de vărsături.

După boală. Alimentaţia se îmbogăţeşte treptat cu feculente (cartof), legume fierte, paste, lactate, pâinea prăjită. Ultimele alimente reintroduse după episoadele diareice sunt legumele şi fructele crude.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre alimentatia copilului in boala ar trebui sa citesti si  5 alimente periculoase pentru copii.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.