Home / Copil / Cum calmezi o criză a copilului în public?

Cum calmezi o criză a copilului în public?

crizele copiilor

Crizele copiilor in public, părinții se înroșesc de rușine în momentul în care oamenii din jur se uită la ei. Câteva sfaturi pentru a gestiona crizele pe care le fac copiii în public nu strică niciodată, nu?

De ce fac copiii crize?

Copiii mici fac uneori crize de plâns și țipat deoarece nu au încă vocabularul necesar pentru a-și exprima furia sau tristețea și pentru că încă nu stăpânesc tehnici de gestionare a acestor emoții intense.

Copiii mai mari, chiar dacă sunt capabili să se exprime, pot continua să aibă crize dacă nu au găsit încă modalitățile de a se calma singuri, pentru că au nevoie de mai multă atenție sau pur și simplu este un obicei prost. De exemplu, dacă copilul observă că cedezi la cererile lui când face o criză, o să fie tentat să repete crizele de fiecare dată când vrea ceva și nu obține.

Prevenirea crizelor în public

Din experiența noastră îți oferim câteva sfaturi care te pot ajuta să previi crizele în public ale copilului.

 • Înainte de a pleca de acasă îi explici celui mic unde mergeți și ce intenționați să cumpărați. Copiii sunt mai receptivi când știu la ce să se aștepte.
 • Stabilește cu el limite clare pentru un comportament acceptabil sau inacceptabil. Stabilește de asemenea și consecințele nerespectării regulilor.
 • Pui limitele în funcție de vârsta și de nivelul său de înțelegere, dar și de starea generală a copilului. De exemplu, dacă mergi la cumpărături, un copil obosit va deveni mult mai ușor nervos, iar unul flămând va deveni mai repede irascibil și va vrea să cumpere toate dulciurile.
 • Ia cu tine jucăria preferată a celui mic și o gustare pentru a-i distrage atenția în cazul în care copilul se plictisește.
 • Observă momentele sau motivele care declanșează crizele în public și evită-le dacă este posibil.
 • Încurajează-l pe cel mic să participe la cumpărături. Poți alege două produse de același tip și să-i ceri părerea pe care să-l cumperi. Îi poți explica utilitatea diferitelor articole pentru a-i atrage atenția.

Cum să gestionezi criza?

Oricât de mult discuți cu el, uneori copilul face o criză în ciuda tuturor intențiilor tale bune. Până la urmă, sunt copii și nu există nicio garanție a modului în care pot reacționa! Cu toate acestea, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru ați ajuta copilul să se calmeze. În primul rând, este important să rămâi fermă și să nu  cedezi în momentul în care face criza. 

Sfaturi

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să gestionezi criza încă de la început și să împiedici ca să se mai repete:

 • La primele semne de agitație, duci copilul într-un loc mai retras și îi amintești regulile și consecințele despre care ați vorbit înainte să plecați de acasă.
 • Dacă mai are o criză, stai calm. Dacă copilul tău simte că ești supărat, acest lucru îi poate intensifica reacția.
 • Vorbește-i calm și frumos în momentul în care este în criză și, dacă îți permite, ia-l în brațe pentru a se liniști. De asemenea, îl poți duce într-un loc ferit de privirile oamenilor cât se manifestă.
 • Dacă ești la cumpărături și copilul nu se poate liniști, lași cumpărăturile acolo, mergi afară sau în mașină până se liniștește și, după ce ai stat de vorbă cu el, te întorci în magazin.
 • Nu renunța niciodată la reguli în timpul crizei. Copilul va învăța rapid că trebuie doar să aibă o criză ca să te facă să te răzgândești.
 • Evită să te gândești la ce spun oamenii din jurul tău și rămâi concentrată  asupra copilului tău, deoarece el învață și are nevoie de toată atenția ta.
 • Când criza se încheie, felicită-l  pentru că și-a recăpătat calmul. Prin consolidarea comportamentelor pozitive, el va fi tentant să le reproducă singur.
 • Nu te descuraja dacă continuă să aibă crize în public. Rămâi constant în intervențiile tale și în timp el va ști că nu are nimic de câștigat din aceste crize.

Poate te mai intereseaza si Tu intrebi, psihologul raspunde!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.