Home / Bebelus / Ce trebuie să știi despre dentiția de lapte

Ce trebuie să știi despre dentiția de lapte

Dentitia de lapte. Bebe se trezește des în timpul nopții, mușcă tot ce prinde și are pusee de febră? Vei constata în curând că i-a apărut în gură prima „perluță”! Așa debutează perioada dentiției, o etapă importantă din viața bebelușului tău, dar delicată, deoarece este însoțită de câteva neplăceri. Iată tot ce ar trebui să știi ca să-l ajuți pe bebe să treacă cu bine peste ea!

Când apare primul dinte?

Teoretic la vârsta de 6 luni trebuie să apară primul dințișor, practic însă prima perluță poate apărea mai devreme sau mai târziu, în funcție de ritmul de creștere al fiecărui bebeluș. Unii bebeluși sunt mai precoce, iar în cazul altora putem aștepta chiar și până la 12 luni. De aceea, până la vârsta de 1 an nu ai de ce să te neliniștești dacă puiul tău nu are niciun dinte. Importante sunt ordinea apariției și simetria lor, nu cât de repede apar.

Bebe poate avea un dinte la naștere?

Unul din 2000 de copii poate fi deținătorul unei „perluțe” chiar de la naștere, acesta fiind și „dintele natal”. Genul acesta de dinte nu are rădăcină, așa că în general cade după câteva zile. Unii medicii îl înlătură pentru a nu fi înghițit accidental și a pune viața celui mic în pericol.

De ce doare explozia dentară?

Dinții bebelușii au început să crească încă din viața intrauterină: mugurii lor s-au format în interiorul gingiei. Când dinții încep să se dezvolte, pătrund în gingie provocând iritație și inflamație. Dacă presiunea exercitată de jucăriile speciale pentru apariţia dentiţiei diminuează din senzația dureroasă, suptul la sân sau tetina au efect contrar, deoarece stimulează vascularizarea gingiei.

Există tratament?

Gelurile speciale pentru gingie conțin în general un anestezic local și un antiseptic, care acționează pentru a diminua durerea și a preveni infecțiile. Spală-te foarte bine pe mâini, dezinfectează-te, aplică puțin gel pe deget și freacă delicat gingiile puiului tău. Efectul analgezic va dura 20 de minute. Nu utiliza acest gel mai mult de 6 ori pe zi.

Pe când prima periuţă?

Medicii pediatri și stomatologi îi sfătuiesc pe părinți să acorde o îngrijire specială dentiţiei de lapte. Nu trebuie să-l dotăm pe bebe chiar de la primul dinţişor, cu periuță de dinți, pastă și toată trusa. Este suficient ca după apariția primei perluțe să-i curăţăm gura cu o compresă sterilă și puțină apă rece, o dată pe zi. Putem vorbi de primul periat după apariția celor 20 de dințișori. Este important să alegi o periuță moale și o pastă de dinți cu fluor, deoarece această substanță întărește structura smalțului dinților.

Pe lângă dentitia de lapte mai poti citi și Ce trebuie să mănânce cel mic pentru dinți sănătoși.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.