Home / Bebelus / Alimentatie / Mituri și adevăruri despre gluten

Mituri și adevăruri despre gluten

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Gluten…. Se vorbește foarte des despre gluten, dar lucrurile sunt departe de a fi clarificate? Iată în rezumat tot ce ar trebui să știi, astfel încât să-ți poți crește copilul departe de orice intoleranță sau alergie.

Prezent în unele cereale (grâu, orz, secară, alac, ovăz), glutenul este uneori pe nedrept acuzat că provoacă tulbburări digestive. Mămicile se grăbesc să-l suprime din alimentația celor mici, chiar și fără recomandarea medicului. Prin urmare, ne punem tot mai mult întrebarea când este momentul cel mai potrivit să-l introducem în alimentația bebelușilor și cum să recunoaștem o intoleranță adevărată la gluten. Iată câteva adevăruri și câteva idei false despre gluten.

Intoleranța la gluten este foarte răspândită

Fals. Majoritatea oamenilor consumă produse cu gluten, fără să aibă probleme, chiar dacă uneori este dificil de digerat. Dar pentru a dezvolta o intoleranță (maladia celiacă), trebuie să ai o predispoziție genetică. La unele persoane apare din copilărie, la alții se declanșază mai târziu. Printre factorii care provoacă boala pot fi citate infecțiile virale, vârsta la care a fost introdus glutenul în alimentație, durata alăptatului.

Cerealele sunt interzise înainte de 4 luni

Adevărat. Momentul ideal de introducere a cerealelor în alimentația bebelușului este între 4-6 luni. În primele luni de viață, sistemul lui digestiv nu este suficient de matur pentru a digera proteinele din grâu, ceea ce poate duce la tulburări intestinale, ba chiar o alergie alimentară ulterioară.De altfel, produsele industriale destinate bebelușilor începând de la 4 luni sunt fără gluten. Apoi se dau treptat mici cantități de produse cu gluten, din timp în timp. De exemplu, poți să-i pui cereale pentru bebeluși în biberon, apoi mixați paste în supe. Când copilul ajunge să mestece corect, bebelușii pot primi biscuiți speciali pentru ei sau o felie de pâine.

Alăptatul joacă un rol protector

Adevărat. Un studiu recent arată că la copiii alăptați riscul de celiachie se reduce la jumătate. Atenție, însă! Asta nu înseamnă că nu poate să apară mai târziu, la vârsta adultă, dar alăptatul are efectul de întârzia apariția celiachiei. De aceea, este indicat să se continue alăptarea încă două, trei luni, după introducerea glutenului.

Intoleranța este o alergie

Fals. Sunt două lucruri diferite. Alergia la gluten este rară. Sistemul imunitar reacționează în câteva minute până la trei zile de la consumarea produsului cu gluten, cu semne cutanate sau respiratorii. În cazul intoleranței, semnele apar în decursul câtorva luni sau chiar ani. Și simptomele nu sunt grave.  În celiachie, organismul receptează glutenul ca pe un element străin și produce anticorpi care lezează mucoasa intestinală și duce la o proastă asimilare a nutrienților. Iar consumul produselor fără gluten nu este periculoasă pentru că glutenul nu are valoare nutrițională, el fiind doar un simplu liant al ingredientelor din pâine și alte preparate.

Este greu să identifici alimentele fără gluten

Adevărat și fals. Unele alimente au mențiunea „fără gluten” sau un logo special, reprezentând un spic barat. Asta ănseamnă că au mai puțin de 2 % gluten la 100 g, ceea ce este acceptabil pentru intoleranți. Alte produse cum ar fi budincile, brânzeturile, fructele uscate pot avea gluten, de pe liniile de fabricație sau de ambalare. De aceea este important să citești bine etichetele.

Diagnosticarea celiachiei este dificilă

Adevărat. Simptomele sunt foarte variate și, în general, nu apar toate la aceeași persoană. Iată câteva semne de alertă la bebelușul sub 18 luni: diareile și vărsăturile cronice, balonările, lipsa poftei de mâncare și de vitalitate. Modalitatea cea mai sigură de a diagnostica boala este printr-o analiză de sânge care dozează anticorpii specifici celiachiei. Doar după confirmarea diagnosticului, medicul prescrie regimul alimentar fără gluten. Din motive de siguranță, și frații copilului diagnosticat trebuie să fie investigați, chiar dacă riscul ca și ei să aibă boala este destul de mic (mai puțin de 10 %)

Cu ce înlocuiești produsele cu gluten

Pâine: preparate din făină de orez, pâine fără gluten

Paste: fidea de soia, paste de orez

Grâu:   orez, quinoa, amaranth, mei, hrișcă, legume uscate (linte, fasole)

Cerealele pentru mic-dejun: Fulgi de porumb sau de hrișcă, muesli din fulgi de castane, semințe de quinoa.

Biscuiți: produse similare, făcute din făină de hrișcă sau de orez

Preparatele pane: pentru pane se folosesc biscuiți fără gluten mărințiți

Tarte și pizza: Aceleași rețete, dar din făină fără gluten

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.