Conform ultimelor studii, în România, 3 din 4 copii suferă de o formă mai ușoară sau mai gravă de intoleranță alimentară la gluten, la lactoză sau la casein, afecțiune care ajunge să fie diagnosticată într-un stadiu avansat. Iată de ce trebuie să știi cum s-o depistezi din timp și ce măsuri trebuie să iei ca să ai un copil sănătos.
Spre deosebire de alergia alimentară, care este o reacție a sistemului imunitar la anumite alimente (ouă, fructe roșii, arahide), intoleranța alimentară reprezintă o hipersensibilitate a sistemului digestiv la anumite substanțe din alimente. Dacă în cazul alergiei, simptomele sunt ușor de recunoscut (eczeme, dificultăți respiratorii, șoc anafilactic), când este vorba de intoleranță acestea sunt mai greu de depistat.
La ce face intoleranță copilul tău
În general, această afecțiune este cauzată de absența sau existența într-o cantitate insuficientă a unei enzime digestive intestinale, care metabolizează susbtanțele nutritive din alimente . Această tulburare a sistemului digestiv poate fi de origine infecțioasă sau ereditară. Principalele substanțe care stau la originea intoleranțelor alimentare sunt:
– Glutenul, prezent în majoritatea cerealelor (grîu, orz, ovăz, secară)
– Lactoza, care este de fapt substanța ce dă gustul dulce al laptelui
– Fructoza, zahărul natural ce se găsește în fructe
– Aditivi alimentari, ei nu mai au nevoie de nicio definiție
Cum se declanșează
În cazul copiilor mici, intoleranțele alimentare se declanșează în primul rând din cauza diversificării alimentare precoce. Ai început diversificare cu mult înainte ca bebe să împlinească 6 luni, i-ai oferit o multitudine de alimente chiar din prima lună și nu ai așteptat ca el să se obișnuiască cu fiecare dintre ele sau i-ai introdus în meniu ingriedente cu potențial alergen, iată câteva din cauzele intoleranței alimentare.
Cum le depistezi de la primele simptome
Fiind o afențiune insidioasă, intoleranța alimentară în cazul copiilor este destul de greu de depistat, însă, dacă ești atentă la simptomele ei caracteristice, vei reuși să iei măsuri din timp:
– Balonare
– Diaree sau constipație
– Crampe abdominale
– Grețuri și vărsături
– Dureri de cap
– Scădere în greutate
– Stări de oboseală
După ce ai trecut în revistă toate aceste simptome, câteva teste și analize medicale vor lămuri problema și te vor ajuta să-i oferi puiului tău un meniu și un tratament adecvat.
Cum le tratezi și ce măsuri iei
În cazul acestei afecțiuni cel mai bun tratament este să elimini total sau parțial din meniul copilului tău alimentele care conțin substanța la care are intoleranță. Deoarece intoleranța la lactoză și cea la gluten sunt cele mai frecvente în cazul sugarilor și copiilor mici, medicii pediatri recomandă un meniu cât mai strict. Asta nu înseamnă că puiul tău va mânca niște preparate insipide. Acum găsești tot felul de alternative ingenioase pentru tipurile de făină cu gluten și pentru produsele lactate. Poți înlocui produsele din grâu cu cele din orez, porumb sau soia (paste, pâine, sosuri). Iar în locul produselor lactate, poți alege laptele formulă special fără lactoză și preparatele din soia. Ca sursă de calciu, apelează la legumele verzi ca broccoli, varza, spanacul, pătrunjelul. Evită sosurile, supele, semipreparatele din comerț care pot conține gluten sau lactoză.