Home / Copil / ZAHĂRUL – prieten sau dușman?

ZAHĂRUL – prieten sau dușman?

shutterstock_70233091-1

Nu există copil sau adult care să nu iubească dulcele. De altfel, organismul nostru este programat să iubească dulcele, pentru că glucidele sunt principalul carburant al celulelor noastre. Trebuie să facem însă de la bun început o clară distincție între glucidele simple și cele complexe și care sunt cele de care avem cu adevărat nevoie!

Cu fiul meu de 6 ani am discuta de multe ori prietenește și i-am explicat că zahărul ”te face gras”, ”nu te ajută să înveți”, ”nu te face puternic ca Sportacus”, ”nu conține vitamine” etc.  Însă toate argumentele care stau în picioare acasă se prăbușesc în fața primului frigider cu înghețate din supermarket.  Sunt convinsă că și voi ați trecut prin această experiență și știți că ”în deplasare” e și mai greu să-i interzici dulciurile. Atunci ce-i de făcut?!?! Am încercat atunci să-i limitez aportul de zahăr, să aleg răul mai mic și să inventez câteva reguli care să ne ajute în viața de zi cu zi. Pentru început hai să vedem  de ce tip de zaharuri am avea nevoie în meniul nostru:

Glucide simple VS glucide complexe

Glucidele simple se găsesc în zahărul rafinat, băuturile dulci, bomboane, ciocolată etc, iar glucidele complexe le găsim în laptele matern,  cereale integrale, paste, orez, cartofi. Glucidele simple sunt utile atunci când facem un efort intens, în timp ce celelalte furnizează organismului energie de-a lungul întregii zile. O dată cu industrializarea și rafinarea alimentelor, consumul zilnic de glucide simple a crescut, iar efortul fizic depus de ei a scăzut. Care este cel mai mare risc al consumului excesiv de dulciuri în cazul copiilor? În primul rând obezitatea infantilă, apoi un dezechilibru alimentar ce atrage după el multe carențe nutriționale.

Fă o revizuire a obiceiurilor familiale

În consumul de dulciuri un rol foarte important îl joacă obiceiurile familiale. Dacă voi, părinții, nu aveți un program de mese și ronțăiți tot timpul ciocolată, bomboane sau biscuit, atunci nu ai de ce să te miri că puiul tău mănâncă la fel. Ce-i de făcut? Elimină ronțăielile, fă un program strict al meselor principale și ai grijă ca înainte de ele puiul tău să mănânce maxim un fruct sau un morcov. În niciun caz dulciuri care taie apetitul.

Limitează fără să interzici!

Dacă elimini complet dulciurile din meniul copilului tău vei obține efectul contrar! Vei crea o frustrare care-l va determina să mănânce pe ascuns și necotrolat tot ce prinde dulce. Ca să obții rezultate mai bune, limitează-i consumul de dulciuri. Spune-i de exemplu că poate mânca în prima parte a zilei doi biscuit și un iaurt cu fructe ca desert, la prânz! Dar nimic mai mult! Pot să-și lași să-și aleagă singur desertul și gustarea dulce de dimineață. Și amintește-ți de manipularea pozitivă: mănânci iaurt sau  piersici la desert?

Pregătește desertul în casă

Acum e vremea înghețatelor. Pregătește-le în casă din iaurt cremos, fructe/cacao și miere și pune-le în formele acelea special! Vei obține un desert sănătos și plin de vitamine. Găsești acum și rețete ingenioase de brioșe, napolitane, batoane cu ciocolată, iaurturi cu fructe pe care să le pregătești în casă. Astfel poți reduce semnificativ cantitatea de zahăr din fiecare și, astfel și din meniul copilului tău!

Mizează pe fructe!

Iubește iaurturile cu fructe? Pregătește-i-l acasă! Amestecă un iaurt cremo cu fructe și o linguriță de miere și gata este. Dacă puiul tău iubește zmeura, pepenele roșu, piersicile, ai grijă să le ai mereu la îndemână și să i le oferi ori de câte ori îți cere ceva bun! Cu burtica plină, nu-ți va mai cere biscuit sau ciocolată!

Ce cantitate de zahăr conțin

O linguriță de zahăr = 5 g

O linguriță de dulceață=  2 lingurițe de zahăr

O bomboană = 1 linguriță de zahăr

O felie de tort = 5 lingurițe de zahăr

250 ml de suc carbogazos = 7 lingurițe de zahăr.

Un biscuite = 2 lingurițe de zahăr

O bulă de înghețată = 2 lingurițe de zahăr

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.