Home / Bebelus / Alimentatie / Planificarea meniurilor pe categorii de vârstă

Planificarea meniurilor pe categorii de vârstă

 

Planificare?! Da, chiar și la masă! La dispoziția bebelușului se va pune un meniu variat în nutrienți, corespunzător poftei și vârstei. Iar pentru copiii mai mari, îți venim în ajutor în alcătuirea meniurilor sănătoase, cu idei și sugestii care pot îmbunătăți conținutul nutrițional al alimentației lor cotidiene.

OK! Diversificarea a început în forță, iar bebelușul tău a trecut cu brio de la alimentația exclusiv lactată la cea variată. Felicitări! Acum ai nevoie de un plan de alimentație care să te ghideze în alcătuirea unor meniuri echilibrate. Deși sună sofisticat, de fapt, este vorba despre un set de reguli simple și cunoscute. Cât despre meniuri, acestea vor fi întotdeauna puțin spre deloc elaborate, însă extrem de nutritive.

Trebuie să știi

 • Deprinderile alimentare se formează de la cele mai mici vârste. Pentru a evita situațiile în care cel mic devine prea obosit sau flămând, adoptă o metodă de hrănire în acord cu programul de somn și celelalte activități zilnice ale copilului.

 

 • Apetitul copiilor este variabil. Cantitatea de hrană pe care o mănâncă depinde întotdeauna de nevoile și de apetitul său, ba chiar poate varia de la o zi la alta, de la o masă la alta. Este important să nu-l forțezi să mănânce când nu îi este foame, dar nici să-i oferi ronțăieli între mese.

 

 • În principiu, meniul copilului mic este alcătuit din trei mese, prânzul fiind cea mai consistentă masă a zilei. În plus, se continuă cu laptele de sân sau formulă. Până la vârsta de 1 an, laptele rămâne principalul aliment din meniu, acoperind necesarul de fier, calciu și acizi grași esențiali.

 

 • Pentru a creea un meniu echilibrat, alege zilnic legume, fructe, carne și carbohidrați. Bineînțeles că poți combina legumele cu fructele, legumele cu carnea, fructele cu carbohidrații, legumele cu carbohidrații etc.

 

 • Evită condimentarea mâncărurilor cu sare și piper pentru a nu supraîncărca organismul încă fragil al bebelușului.

Planificarea meniurilor pentru bebelușii începători, 6 luni

Diversificarea începe în jurul vârstei de 6 luni, cu înlocuierea unei mese, apoi a celorlalte două. Niciodată toate odată. Prima etapă a diversificării presupune familiarizarea bebelușului cu o gamă limitată de legume, fructe și cereale. Prin urmare, meniurile de la această vârstă sunt complet vegetariene, miza fiind varietatea de gusturi. În plus, mesele se completează cu lapte de la sân sau formulă.

Mic dejun

 • Piure de pere

Prânz

 • Piure de dovlecel cu cartof

Cina

 • Orez pentru copii, pregătit cu lapte matern sau formulă

Planificarea meniurilor pentru vârsta 7 – 9 luni

După ce s-a obișnuit cu primele arome și texturi, bebe este pregătit să înceapă mesele cu carne, pește și ou. Piureurile continuă să fie prezente în meniul acestei vârste, însă acum mâncarea este bogată în proteine, fier și calorii – atât de importante pentru dezvoltarea armonioasă a sugarului. În completarea meselor se va continua alăptarea sau biberonul cu lapte formulă.

Mic dejun

 • Brânzică cu afine și biscuiți

Prânz

 • Supă de legume cu pui

Cina

 • Mămăligă cu brânză și smântână

Planificarea meniurilor pentru vârsta 9 – 12 luni

La această vârstă meniul copilului devine din ce în ce mai diversificat, iar principalele feluri de mâncare pot fi servite împreună cu întreaga familie. Ușor, usor, de la piureuri moi se face trecerea la mâncare tăiată bucățele, iar biberonul se înlocuiește cu cana. Încurajează-l pe bebe să mănânce singur oferindu-i multe ”finger foods”. Laptele se va păstra în continuare în meniu, dimineața și seara.

 

Mic dejun

 • Piure de avocado cu banană

Prânz

 • Mâncărică de somon cu paste

Cina

 • Budincă de orez cu măr

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.