Planificare?! Da, chiar și la masă! La dispoziția bebelușului se va pune un meniu variat în nutrienți, corespunzător poftei și vârstei. Iar pentru copiii mai mari, îți venim în ajutor în alcătuirea meniurilor sănătoase, cu idei și sugestii care pot îmbunătăți conținutul nutrițional al alimentației lor cotidiene.
OK! Diversificarea a început în forță, iar bebelușul tău a trecut cu brio de la alimentația exclusiv lactată la cea variată. Felicitări! Acum ai nevoie de un plan de alimentație care să te ghideze în alcătuirea unor meniuri echilibrate. Deși sună sofisticat, de fapt, este vorba despre un set de reguli simple și cunoscute. Cât despre meniuri, acestea vor fi întotdeauna puțin spre deloc elaborate, însă extrem de nutritive.
Trebuie să știi
- Deprinderile alimentare se formează de la cele mai mici vârste. Pentru a evita situațiile în care cel mic devine prea obosit sau flămând, adoptă o metodă de hrănire în acord cu programul de somn și celelalte activități zilnice ale copilului.
- Apetitul copiilor este variabil. Cantitatea de hrană pe care o mănâncă depinde întotdeauna de nevoile și de apetitul său, ba chiar poate varia de la o zi la alta, de la o masă la alta. Este important să nu-l forțezi să mănânce când nu îi este foame, dar nici să-i oferi ronțăieli între mese.
- În principiu, meniul copilului mic este alcătuit din trei mese, prânzul fiind cea mai consistentă masă a zilei. În plus, se continuă cu laptele de sân sau formulă. Până la vârsta de 1 an, laptele rămâne principalul aliment din meniu, acoperind necesarul de fier, calciu și acizi grași esențiali.
- Pentru a creea un meniu echilibrat, alege zilnic legume, fructe, carne și carbohidrați. Bineînțeles că poți combina legumele cu fructele, legumele cu carnea, fructele cu carbohidrații, legumele cu carbohidrații etc.
- Evită condimentarea mâncărurilor cu sare și piper pentru a nu supraîncărca organismul încă fragil al bebelușului.
Planificarea meniurilor pentru bebelușii începători, 6 luni
Diversificarea începe în jurul vârstei de 6 luni, cu înlocuierea unei mese, apoi a celorlalte două. Niciodată toate odată. Prima etapă a diversificării presupune familiarizarea bebelușului cu o gamă limitată de legume, fructe și cereale. Prin urmare, meniurile de la această vârstă sunt complet vegetariene, miza fiind varietatea de gusturi. În plus, mesele se completează cu lapte de la sân sau formulă.
Mic dejun
- Piure de pere
Prânz
- Piure de dovlecel cu cartof
Cina
- Orez pentru copii, pregătit cu lapte matern sau formulă
Planificarea meniurilor pentru vârsta 7 – 9 luni
După ce s-a obișnuit cu primele arome și texturi, bebe este pregătit să înceapă mesele cu carne, pește și ou. Piureurile continuă să fie prezente în meniul acestei vârste, însă acum mâncarea este bogată în proteine, fier și calorii – atât de importante pentru dezvoltarea armonioasă a sugarului. În completarea meselor se va continua alăptarea sau biberonul cu lapte formulă.
Mic dejun
- Brânzică cu afine și biscuiți
Prânz
- Supă de legume cu pui
Cina
- Mămăligă cu brânză și smântână
Planificarea meniurilor pentru vârsta 9 – 12 luni
La această vârstă meniul copilului devine din ce în ce mai diversificat, iar principalele feluri de mâncare pot fi servite împreună cu întreaga familie. Ușor, usor, de la piureuri moi se face trecerea la mâncare tăiată bucățele, iar biberonul se înlocuiește cu cana. Încurajează-l pe bebe să mănânce singur oferindu-i multe ”finger foods”. Laptele se va păstra în continuare în meniu, dimineața și seara.
Mic dejun
- Piure de avocado cu banană
Prânz
- Mâncărică de somon cu paste
Cina
- Budincă de orez cu măr