Home / Viata de familie / Ingredientul lunii / Despre cartofii noi

Despre cartofii noi

Cartoful a fost descoperit în Peru, de către spanioli, în jurul anului 1530, și introdus puțin după aceea în Spania și Italia. Deja în piețe se găsesc din belșug cartofi noi. Aceștia sunt cele mai populare legume din lume, fiind cultivaţi în peste 120 de ţări şi consumați zilnic de peste un miliard de oameni. Cartofii noi sunt mai bogați în nutrienți și vitamine, dar și substanțe care ne energizează. De asemenea, sunt o sursă excelentă de carbohidrați, prezenți sub formă de amidon.

  • Cartofii noi au coaja foarte subtire si se pot consuma nedecojiți. În coaja subțire stă tot secretul, în ea aflându-se cele mai mari cantități din mineralele, vitaminele și nutrienții pe care îi conțin cartofii noi. Peste 50 de fitonutrienți, o bună parte dintre aceștia fiind flavonoide, care protejează sistemul cardiovascular și inima.
  • Fiind mici, fragezi si moi, procesul de preparare al cartofilor noi este mult redus. Indiferent dacă îi fierbi, prăjești sau îi prepari la cuptor, cartofii noi își păstrează cea mai mare parte din beneficii.
  • Cumpără cartofi noi în cantități mici. Se deshidratează și se alterează ușor. Este suficient să-i speli foarte bine, să îndepărtezi eventualele pete și să-i gătești. Dacă sunt mai mari este sufficient să-i tai în două. Nu cumpăra cartofi noi spălați. Pământul care îmbracă coaja protejează cartofii și-i ferește de razele soarelui, care le poate deteriora compoziția, alterând o parte din vitaminele și nutrienții pe care îi contin.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.