Home / Sarcina luna de luna / Sanatate / Lăuzia. Ce se întâmplă în corpul tău

Lăuzia. Ce se întâmplă în corpul tău

 shutterstock_126092633

După naştere, încerci să faci faţă unor nelinişti fireşti. Eşti copleşită de noile tale responsabilităţi, obosită şi uneori descurajată, aşa că orice sfat care să-ţi ordoneze gândurile este bine venit. La câteva zile de la  naştere, cu siguranţă prioritatea ta este copilul. Sentimentul matern domină totul, însă cele 6 săptămâni de după naştere (lăuzia) sunt extrem de importante şi pentru tine, pentru sănătatea ta. Organismul  este slăbit din cauza oboselii, a pierderii de sânge din timpul naşterii şi se luptă cu schimbările hormonale şi emoţionale. Crezi că e puţin lucru? Trebuie să te îngrijeşti, să te protejezi, să ştii care sunt semnele de alarmă pentru care trebuie să mergi la medic. Nu te neglija şi în felul acesta îi vei putea „dărui” micuţului tău o mămică în formă!

Ce este, de fapt, lăuzia?

Este perioada în care organismul mamei îşi revine după sarcină şi după naştere. Începe imediat după expulzia placentei şi ţine cam 6 săptămâni după naştere, până când organismul a revenit la starea lui normală. Iată care sunt principalele modificări care apar în această perioadă:

·         Perineul – în timpul naşterii naturale, este întins şi traumatizat. Uneori, medicul face o tăietură pentru a lărgi spaţiul de naştere şi pentru a preveni rupturile acestei zone. Chiar şi fără epiziotomie (tăierea lui pentru uşurarea naşterii), după o naştere naturală, perineul este dureros. Are nevoie cam de 7-10 zile ca să-şi revină. Vindecarea unei epiziotomii sau rupturi va dura însă mai mult (variază de la o persoană la alta). Firele ţi se vor scoate după 4 zile.

·         Vaginul – dacă ai născut pe cale naturală, el s-a dilatat mult pentru a face loc bebeluşului. După naştere el se micşorează, însă rareori îşi mai reia dimensiunile de dinainte de naştere.

·         Uterul – Imediat după naştere, uterul începe să-şi micşorează volumul, astfel că pe parcursul celor 6 săptămâni de lăuzie va ajunge la greutatea de dinaintea sarcinii, adică la 50-100 g. El scade cel mai mult în primele 2 săptămâni după naştere (până la 300 g şi coboară sub simfiza pubiană,în pelvis). Imediat după naştere, uterul se contractă. Aceste contracţii sunt esenţiale pentru închiderea vaselor de sânge din locul unde a fost prinsă placenta – adică pentru oprirea sângerării. Totuşi, scurgerile vaginale sangvinolente vor mai apărea o vreme. Ele se numesc lohii. Până în ziua a 4-a sau a 5-a după naştrere, lohiile sunt sanghinolente, apoi, treptat, până în ziua a 15-a, sunt seroase (rozalii). La  4 săptămâni după ce ai născut, devin albe. Bineînţeles că fiecare femeie are calendarul ei biologic, aşa că toate aceste termene sunt orientative. 15% dintre proaspetele mămici mai au lohii şi la 6 săptămâni după naştere. La 3-4 săptămâni de la naştere vei avea o mică sângerare, care va dura cam 2-3 zile. Crezi că ţi-a apărut ciclul, însă nu-i aşa. Se numeşte „mica menstruaţie” şi este cauzată de modificări hormonale.

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.