Home / Copil / Complexul lui Oedip. Mit sau adevăr?

Complexul lui Oedip. Mit sau adevăr?

complexul lui oedip

Între 18 luni şi 5 ani, copiii încep să fie preocupaţi de organele sexuale şi mai ales de diferenţele dintre fete şi băieţi. Tot atunci, apar sentimente „neobişnuite” faţă de părintele de sex opus, dragostea candidă transformându-se în simţiri „amoroase”. Copilul este cuprins de o afecţiune specială pentru părintele de sex opus şi un fel de ostilitate, rivalitate pentru părintele de acelaşi sex. El se angajează într-o „relaţie amoroasă”, pe care Freud o numea cândva „complexul lui Oedip”. 

Ce se întâmplă în mintea copilului

Mulţi părinţi cred că sentimentele de dragoste pentru părintele de sex opus  sunt periculoase pentru dezvoltarea puiului lor, alţii cred că este vorba despre un mit, o percepţie greşită a adulţilor. De fapt, trăirile copilului sunt esenţiale pentru dezvoltarea lui, pentru că reprezintă o etapă de difinire şi de organizare afectivă. Copilul învaţă să trăiască şi dragostea, şi ostilitatea faţă de părinţi, într-o etapă  în care se concentrează pe universului lui afectiv, pe relaţiile sociale. Şi numai redefinindu-şi dragostea pentru părinţi îşi dobândeşte autonomia şi-i înţelege pe ceilalţi. Poţi fi sigură că trăieşte complexul lui Oedip dacă are crize de lacrimi, de furie, nervozitate, dacă vrea să i se arate dragostea părintelui de sex opus prin mângâieri, sărutări.  Şi, bineânţeles, dacă  vrea să-i ia locul părintelui rival (în pat, la masă, pe canapea) şi dacă încearcă să-i împiedice pe părinţi să fie împreună.

Ce trăiesc băieţii

Băieţii caută mângâierile mamelor aşteptând tandreţe din partea lor. Au un comportament protector faţă de ele, iar sentimentele micuţilor sunt intense şi serioase, căutând să fie seducători şi protectori, în acelaşi timp. Mulţi puşti spun la această vârstă: „Când voi fi mare mă însor cu mama mea.” Demonstraţiile de iubire, gesturile curtenitoare sunt frecvente. Totul pentru a-şi mulţumi mama şi a-i arăta cât de puternici şi de fermecători sunt, mult peste taţi, deveniţi acum rivali.

· Cum recunoşti comportamentul oedipian

Băieţeii sunt dependenţi de mamă, nu suportă lipsa ei, plâng când ea pleacă la serviciu sau îi lasă la grădiniţă. Prezenţa tatălui distruge intimitatea copilului cu mama. Tatăl este privit cu un amalgam de sentimente: dragoste, admiraţie, dar şi invidie. Micuţii se tem că nu-l vor egala niciodată pe bărbatului puternic din familie. Nu de puţine ori tatăl observă comportamentul copilului şi-l ceartă, făcând mai dificilă relaţia cu copilul. Pe de altă parte, băiatul se simte vinovat din cauza rivalităţii cu tatăl şi exteriorizează cum poate aceste trăiri.

Cum se manifestă fetiţele

      Cochete, geloase, foarte devotate tatălui, aşa sunt fetiţele. Ele sunt în stare să uite de toată lumea când apare tati în peisaj. Seara, când părinţii sunt în pat, fetiţa se aşează între ei, încercând s-o îndepărteze pe mamă.

·        Cum recunoşti comportamentul oedipian?

Fetiţele intră într-o perioadă când au o relaţie dificilă cu mama şi una foarte caldă cu tatăl. Devin capricioase, opozante, refuză să răspundă la rugăminţile tatălui. Sunt geloase şi nvidioase pe mamă, o contrazic, în ciuda faptului că o iubesc şi o admiră. Culmea, fetiţele pot ajunge să creadă că nu mai sunt iubite de  mame şi, de aceea, comportamentele opozante sunt din ce în ce mai accentuate. În ceea ce le priveşte pe mame, ajung de multe ori enervate de manifestările fiicelor lor.

Sfaturi pentru părinţi

  • Admiraţi-i! Copiii vor să fie admiraţi pentru că ajută, oferă suport afectiv şi sunt cei mai cuminţi şi mai iubitori.
  • Înteţelegeţi-i!. Pentru ca să crească bine, copiii au nevoie ca sentimentele lor să fie înţelese, să se simtă iubiţi şi protejaţi.
  • Nu râdeţi şi nu ironizaţi copiii pentru aceste trăiri.
  • Nu-i pedepsiţi! A-i pedepsi pentru sentimentele pe care le au pentru părintele de sex opus înseamnă să le frânezi dezvolatrea firească şi le crează în viitor dificultăţi de relaţionare.
  • Nu-i ignoraţi! Dacă părintele de sex opus ignoră sentimentele copilului, acesta va deveni dependent de părintele de acelaşi sex; în timp, s-ar putea ca sentimentele faţă de sexul opus să fie negative.

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.