Sosuri sanatoase sau nu. Înainte de a vă înmuia mâncarea în sosuri delicioase, este mai bine să cunoașteți compoziția lor. Iată tot ce trebuie să știți despre sosurile preferate, de la cel mai bun la cel mai rău.
Guacamole
Guacamole este un sos sănătos preparat din avocado și suc de lămâie. Veți găsi în el grăsimi bune, fibre, vitamine și antioxidanți. Îl puteți pune fără reținere în burgeri, fajitas și nachos.
Hummus
Făcut cu năut, tahini, usturoi, ulei de măsline și lămâie, hummusul este gustos și sănătos. Îl puteți servi pe cartofi sau în sandvișuri, așa cum fac libanezii sau îl puteți servi pe pâine prăjită. Îl puteți mânca chiar și numai cu bastonașe de legume crude.
Pesto
Pesto-ul se face cu busuioc, muguri de pin, ulei de măsline, usturoi și parmezan ras, ceea ce îl face o alegere minunată și sănătoasă. Îl puteți adăuga în voie la paste, carne, pizza și multe alte preparate!
Salsa
Preparat din ceapă, roșii, ardei și alte legume, salsa este o alegere perfectă pentru a înlocui ketchup-ul. Este un sos sănătos și gustos, singurul lucru pentru care îl putem învinovăți este că dă arsuri la stomac atunci când este foarte picant!
Muștar
Fără adaos de zahăr, muștarul este o altă alegere bună pentru sănătate, cu semințele de muștar, turmericul și ardeiul care conțin antioxidanți puternici. Muștarul are zahăr, dar nu atât de mult încât să-l facă o alegere proastă atunci când mâncăm mici, slănină, crenvurști etc.
Ketchup
Ketchup-ul, un favorit al copiilor și al multor adulți, merge bine cu multe dintre mâncărurile noastre preferate. Vestea bună este că, fiind făcut din roșii, conține licopen, un antioxidant, și chiar mai multă vitamina C decât roșiile. Vestea proastă este că, de asemenea, conține mult zahăr și sirop de porumb, același sirop de porumb care se evidențiază atunci când vine vorba de obezitatea din SUA. Puteți mânca ketchup, desigur, dar cu moderație.
Maioneză
Dacă cumperi maioneza și nu găsești una preparată cu ulei de măsline 100% sau cu ulei de struguri și cu o sumedenie de alți aditivi, maioneza nu este o alegere foarte bună pentru a însoți mâncărurile voastre. Dacă vă place să vă înmuiați mâncarea în acest sos, citiți ingredientele și găsiți o maioneză care conține doar uleiuri bune. Dar mai bine o pregătiți singuri.
Vinegretă
Dacă vă pregătiți propriul sos pentru salată, cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, semințe de muștar, sare și puțină miere, nicio problemă. Pe de altă parte, dacă alegeți o vinegretă din comerț, riscați să găsiți ingrediente mai puțin bune, mai ales dacă alegeți o vinegretă cu conținut scăzut de grăsimi, în care reducerea grăsimilor este adesea compensată prin adăugarea de zahăr, sare și aditivi.
Sos pentru grătar
Sosul pentru grătar este ca ketchup-ul, cu mai puține roșii și mai mult zahăr. Ca și ketchup-ul, îl puteți mânca, desigur, ocazional.
Pe lângă acest articol legat de sosuri sanatoase, te invit să citești și Sos pentru friptura cu suc de mere.