Home / Bebelus / Alimentatie / GHIDUL DIVERSIFICĂRII – Ce gătești la cină pentru bebe

GHIDUL DIVERSIFICĂRII – Ce gătești la cină pentru bebe

shutterstock_278699168

Între 6 și 12 luni bebe trece treptat la alimentația solidă și apar multe schimbări în meniul lui. Masa de prânz și masa de seară devin o grijă permanentă, mai ales că trebuie să păstrezi mereu un echilibru nutrițional. Dacă pentru masa de prânz e mai simplu de gătit, când vine vorba de masa de seară, lucrurile se complică. Iată după ce principii ar trebui să te ghidezi pentru a-i găti mâncăruri consistente, dar care să-i ofere nutrienții de care are nevoie. Din cauza schimbărilor alimentare, în primele luni de diversificare  bebe se trezește mai des noaptea și plânge. Pot fi mai multe cauze ale acestor treziri nocturne.

De ce se trezește noaptea?
Pentru bebelușii care nu sunt alăptați la sân, la 6 luni trebuie să le oferim laptele formulă adaptat etapei lui de vârstă. Acest tip de lapte este mai puțin bogat în lipide, așa că biberonul e seară s-ar putea să devină insuficient. În plus între 6 și 8 luni bebe devine mai activ, doarme mai puțin, ”cheltuie” mai multă energie, iar nevoile lui cresc. Rezultatul? Un bebe care până mai ieri dormea toată noaptea, acum se trezește chinuit de foame.

Ce alimente sunt recomandate

Medicii pediatri recomandă pentru cina bebelușilor în special alimente care oferă senzația de sațietate, dar care  nu solicită excesiv sistemul digestiv. Așa că pe listă se numără legumele, fructele, pastele și lactatele. Specialiștii însă ne atenționează că lipidele și proteinele din carne, pește și ou) nu ar trebui să-și găsească loc în farfuria lui bebe, deoarece locul lor se află la masa de prânz.

Meniul de cină pentru bebelușul tău

Dacă pentru masa de prânz ai idei și-l poți pregăti repede, pentru masa de seară e mai greu, mai ales că trebuie să ai mereu în vedere că înainte de somn trebuie să-i mai dai și un biberon cu lapte. Cea mai bună combinație este piureul de legume de sezon (dovleac, dovlecel, broccoli, conopidă) sau de fructe – care au un aport important de vitamine și minerale- în care adaugi un cartof simplu sau dulce, orez, quinoa, mei, paste sau puțin griș – care conțin glucide complexe ce țin de foame și-i permit bebelușului să doarmă liniștit toată noapte. Iată cum ar trebui să arate masa lui de seară și cum evoluează ea de la 7 la 12 luni.

Meniu de cină – 7 luni

Textură: foarte fină

LUNI: 130 ml supă fină de dovlecel cu cartof dulce + 150 ml lapte

MARȚI: 130 g piure fin de spanac cu brânză dulce și cartof + 150 ml lapte

MIERCURI: 130 g piure fin de broccoli cu orez și brânză proaspătă de capră + 150 ml lapte

JOI : 130 g piure de quinoa cu dovleac + 150 ml lapte

VINERI: 130 g piure de dovlecel cu ricotta și paste + 150 ml lapte

SÂMBĂTĂ: 130 g „pilaf” de mei cu morcov și dovlecel + 150 ml lapte

DUMINICĂ: 130 g avocado cu brânză dulce + 150 ml lapte

REȚETĂ

„Pilaf” de mei cu dovleac

Pui 3 linguri de mei în blender și-l macini bine până obții o pulbere fină (3 minute, la viteză mare). Dacă bebe are mai mult de 10 luni, poți să lași meiul întreg. Fierbi 150 ml de apă și când clocotește adaugi pulberea  de mei și fierbi totul pe foc mic, amestecând continuu timp de 5-6 minute! Cureți și speli 1 felie mică de dovleac dulce și când e gata, pui miezul curățat în blende, îl mixezi foarte fin și-l adaugi în „pilaful” de mei!

Meniu de cină – 8 luni

Meniu de cină – 9 luni

Meniu de cină – 10 luni

Meniu de cină – 11 luni

Meniu de cină –12 luni

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.