Home / Copil / Gabriela Mătăchescu-Biocorner: ”Mamele acordă din ce în ce mai multă atenție produselor BIO”

Gabriela Mătăchescu-Biocorner: ”Mamele acordă din ce în ce mai multă atenție produselor BIO”

 

Biocorner fotografie (002)

Gabriela Mătăchescu, managing partner al Biocorner, ne-a povestit într-un interviu cât de importante sunt alimentele bio pentru startul în viață și cum le recunoaștem și cum trebuie să citim etichetele pentru a cumpăra un produs cu adevărat BIO!

Care este in opinia dvs. categoria de public cea mai interesată de produsele bio?

Cred că putem discuta de mai multe categorii de public interesate de produsele bio. Pe de o parte avem mamele, care acordă din ce în ce mai multă atenție alimentației pe care le-o oferă copiilor lor, dar sunt atente și la detergenții, cremele pentru bebeluși pe care le folosesc. Totodată, persoanele care au adoptat o viață sănătoasă, prin mișcare și preparate echilibrate, au înțeles importanța integrării produselor bio în dieta lor, acestea conținând nutrienți reali. O altă categorie de public este și cea formată din persoane care au întâmpinat probleme de sănătate sau cărora le-a fost recomandat regim alimentar, aceștia incluzând în alimentația lor produsele bio, cunoscând valoarea nutrientă pe care o au și lipsa pesticidelor sau a altor chimicale. De asemenea, produsele bio se regăsesc și pe lista tinerilor, care cunosc problemele cu care mediul se confruntă din cauza poluării, care sunt informați în privința produselor convenționale, unde se folosesc extrem de multe elemente nocive organismului nostru, precum pesticide, ierbicide, glifosat sau alte substanțe chimice. Așadar, consider că avem, în România, un public diversificat interesat de produsele bio, fiecare dintre aceste categorii înțelegând că alimentele bio sunt prielnice organismului nostru.

Cum poate un părinte să recunoască un aliment bio? Ce certitudini primim ca alimentele etichetate sunt chiar bio?

Întotdeauna garanția că un aliment a fost crescut respectând principiile agriculturii biologice este dată de existența câtorva elemente, am putea spune obligatorii, de certificare. Aceste date sunt ușor de verificat de consumatorul final. Așadar, produsul trebuie să aibă sigla AE (agricultura ecologică), un cod de identificare al companiei care l-a certificat, acesta fiind de tipul RO-ECO-trei cifre. În completare, mai pot exista și alte certificări ale altor organisme private, ceea ce sublinieză calitatea și gradul crescut de conformitate calitativă al acelui produs.

La polul opus sunt produsele etichetate ca fiind “BIO”, dar care nu prezintă unul dintre elementele menţionate anterior, ceea ce trebuie din start să ridice semne de întrebare privind autenticitatea acestuia.

Condițiile pe care un produs trebuie să le îndeplinească pentru a fi “BIO” sunt reglementate la nivel național (armonizate cu legislația europeană), câteva din acestea fiind: interzicerea organismelor modificate genetic, interzicerea substanțelor chimice artificiale, aditivilor alimentari toxici și interzicerea iradierilor de orice fel. Trebuie știut faptul că toți cei care fac parte din lanțul de la producător la comerciant este supus unui audit anual realizat de organismul de certificare și orice neregulă constatată se sancționează mergând până la ridicarea dreptului de a produce/ comercializa sub sigla “BIO” produsele constatate neconforme.

De ce este important ca în primii ani de viata cel putin, să beneficiem de alimente bio?

Sistemul imunitar al unui copil se formează în primii trei ani din viață, pentru ca ulterior să se întrețină și să se consolideze printr-o dieta bogată în nutrienți reali. Am putea spune că primii 3 ani sunt decisivi în privința încărcării organismului cu elementele vitale de care depinde viața însăși, însă nu trebuie să uităm de perioada în care fătul se dezvoltă în uterul mămicii care este la fel de importantă! În ultimii ani, a avut loc o explozie a afecțiunilor autoimune, alergologice sau digestive în rândul copiilor, foarte multe dintre aceste probleme medicale neavând un tratament exact.

Spre deosebire de alimentele care provin din circuitul agricol convențional, care fac abuz de cele mai multe ori de pesticide, ierbicide, glifosat sau alte substanțe chimice extrem de nocive pentru sănătatea noastră, alimentele BIO conțin de aproximativ de 2-3 ori mai mulți nutrienți reali, iar nivelul energetic al acestora se află la un nivel extrem de ridicat. Conceptul de aliment integral este cel care trebuie să primeze întotdeauna în momentul selectării unor alimente, iar componenta nutritivă face diferența de cele mai multe ori atunci când comparăm un aliment BIO cu unul convențional.

Ce produse din magazinele obisnuite sunt cele mai periculoase ? Au alternative bio?

Alimentele nocive pentru sănătatea noastră sunt și cele care conțin cele mai multe substanțe chimice: aditivii și coloranții sintetici, monoglutamatul, aspartamul, indulcitorii sau diverșii conservanți de sinteză se regăsesc în majoritatea alimentelor convenționale.

Nu există produse alimentare împachetate în mod convențional care să nu conțină cel puțin o substanță chimică nocivă, iar zahărul brut, aromele, coloranții, conservanții sintetici nu fac altceva decât să ascundă cu adevărat gustul real al acestor alimente.

Alimentele procesate conțin 0 enzime digestive, un nivel energetic scăzut, însă conțin multe calorii goale. Toate aceste adaosuri deteriorează în mod semnificativ flora intestinală a copilului, adică zona în care se regăsesc aproximativ 90% din celulele sistemului imunitar. Să nu uitam, în ultimul rând, și de rata obezității infantile care a crescut fulminant  în ultimul deceniu. Acest fapt este cauzat în primul rând de dieta procesată. În schimb, alimentele BIO sunt conservate natural, producătorii certificați bio neputând apela la mijloace mai puțin ortodoxe în privința manipulării gustului. Vitaminele, mineralele, enzimele, antioxidanții se regăsesc în cantități mult mai mari atunci când analizăm structura chimică a alimentelor bio, comparativ cu alimentele convenționale. Cu alte cuvinte, asociem alimentul bio cu esența vieții pure, precum oxigenul.

Va rog sa explicati care este diferenţa între produsele cosmetice şi detergenţii  obisnuiţi şi sortimentele bio? Puteţi să ne spuneţi ceva şi despre efectele acestor produse obisnuite asupra consumatorului, mai ales asupre copiilor?

Majoritatea detergenților chimici produși în mod convențional conțin un cocktail de substanțe chimice care de multe ori pot provoca reacții alergice în rândul consumatorilor. Parfumurile adăugate în mod artificial agravează afecțiunile alerglogice, precum astmul bronșic, întrucât corpul nostru le vede ca și intrusi. Sensibilizând în mod permanent organismul nostru, aceste substanțe nu fac altceva decât să șubrezească sistemul imunitar. Clorul(regăsit în detergenții chimici convenționali), triclosanul (agent chimic antibacterian regăsit în majoritatea săpunurilor convenționale), petrolatum (substanță chimică regăsită în produsele cosmetice conventionale) hidroxidul de aluminiu (componentă cancerigenă depistată în multe tipuri de deodorante convenționale) sunt doar câteva din substanțele dovedite în mod știintific că au o acțiune profund agresantă asupra organismului uman.

Produsele cosmetice bio se concentrează în principal pe substanțele active regăsite în natură, iar utilizarea lor constituie o alegere foarte înțeleaptă pentru că sunt prietenoase cu mediul înconjurător și nu sunt toxice. Corpul nostru le consideră substanțe naturale, nefiind stimulat să declanșeze reacții autoimune.

Acesta este și argumentul pentru care, în general, alternativa BIO aduce întotdeauna un mare plus pentru consumatorul care ar trebui să aleagă în mod înțelept, respectând principiul latin “non multa sed multum”, adică “puțin, dar bun”. Sunt mulți termeni noi pentru orice cititor, dar cred cu tărie că aceste informații îi pot ajuta să aleagă ce este mai bun pentru sănătatea lor. Consider că este foarte important că oamenii să fie încurajați să consume alimente bio,  să înțeleagă diferența dintre produsele bio și cele conveționale, să știe de ce sunt mai bune pentru organismul lor, de ce ar trebui să le introducă în dieta lor, cum le pot influența sănătatea, iar acest lucru se realizează în  timp, așadar îi invit să urmărească activitatea noastră, atât de pe paginile de socializare, dar și pe blogul nostru, www.biocorner.ro, unde avem articole speciale despre alimentația bio și avantajele ei. Consider că trebuie acordată o mai multă importanță educației nutriționale, așadar, să nu ezite să ne adreseze întrebări, despre produse, dar și despre beneficiile lor, în speranță că termenul de „bio” le va deveni mai familiar.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.