Home / Sarcina luna de luna / Sanatate / Ce se întâmplă în sala de travaliu

Ce se întâmplă în sala de travaliu

sala de travaliu

Înainte de naștere, te gândești, desigur, cum va fi marele eveniment. Și, inevitabil, te întrebi dacă totul va decurge fără probleme de dilataţie, sângerări, perineu sensibil, într-un cuvânt, dacă vei avea o naştere uşoară. Dar iată ce neplăceri pot să apară, deloc grave, dar supărătoare. O mămică informată face faţă mult mai bine tuturor neprevăzutelor.

Durerile, inamicul nr. 1

Durerea creşte în intensitate pe măsură ce te apropii de momentul nașterii. Dar, nu intra în panică! Trebuie să ştii că medicina modernă te ajută să depăşeşti orice neplăcere. Iar dacă lucrurile ţi se par mai complicate  la prima naştere, acum ai la dispoziţie anestezia peridurală, care se aplică începând de la o dilataţie de 4 centimetri. Până la această dilatație, suferi puțin, dar merită!

Fără peridurală

Se poate şi fără. Mai ales, în cazul în care analizele tale de sânge arată o scădere a numărului de trombocite, dacă se suspectează o infecţie sau, pur şi simplu, nu există un anestezist disponibil, n-ai să poţi beneficia de peridurală.

SOS. Colul nu se dialtă

Este posibil ca în sala de travaliu, să te confrunți cu o situație neașteptată: contracţii din ce în ce mai dese, dar fără dilatație. Remediul este să schimbi poziţia, să stai în picioare sau pe vine, pentru a ușura dilataţia. La nevoie travaliul poate fi accelerat cu o perfuzie de occitocină. În cazul în care eşti sub anestezie peridurală, nu vei simţi niciun fel de durere. În ultimă instanță, dacă copilul tot nu coboară, medicul poate recurge la operația cezariană.

Frisoane, bufeuri…

Anestezia peridurală sau alţi factori pot provoca efecte secundare neplăcute. Începi să transpiri sau îţi este dintr-o dată foarte cald ori, dimpotrivă, foarte frig sau simţi furnicături. Toate aceste reacţii sunt relativ normale şi – mai ales – nu sunt nici grave şi nici de durată. Nu te jena să-i dai moaşei cât mai multe amănunte.

Când foame, când sete

Pentru că travaliul poate dura destul de mult, poți simți sete sau foame. În privința mâncării, este recomandat să ronţăi ceva uşor, dar energizant, care să-ţi ţină de foame până se naște copilul. Cât despre sete, moaşa sau soţul pot să-ţi tamponeze buzele şi faţa cu apă rece, ca să te înviorezi puţin.Oricum, neplăcerile nu durează mult şi la capătul lor se află o mare bucurie. Poate n-ar fi rău să te gândeşti la acest moment. Asta te ajută să treci cu bine peste toate.

Cezariană sau nu?

Ești în sala de travaliu, dar micuţul nu coboară atât de repede pe cât ar fi trebuit. Ce se întâmplă? Dacă intervin complicaţii, în funcţie de poziţia copilului (înaltă sau joasă), medicul va decide: cezariană (în cazul în care fătul este în poziţie înaltă), spatule sau forceps (dacă a coborât înspre bazin), sau spatule mici (dacă acesta este aproape de… ieşire). În cazul unei naşteri cu ajutorul forcepsului, epiziotomia (tăietura perineului) este obligatorie, iar anestezia peridurală se prelungește ca durată.

Epiziotomia, o necesitate?

Copil prea mare angajat pe canalul vaginal? Ei bine, este nevoie de cezariană. Dar în momentul în care aceasta operaţiune va fi efectuată, perineul va fi atât de anesteziat şi de relaxat că n-ai să simţi nimic.

 

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.