Home / Sarcina luna de luna / Psihologie / Ce este depresia post partum

Ce este depresia post partum

shutterstock_114614152

Oboseala fizică şi stresul acumulat în lunile de sarcină şi la naştere uneori o împiedică pe mămică se se simtă fericită, aşa cum s-ar aştepta cei din jur. Starea ei trebuie discutată cu medicul curant pentru că poate fi vorba de o depresie postpartum.

Primele simptome

După naşterea unui copil, este foarte posibil ca mama să nu se simtă în culmea fericirii. Ea poate să fie tristă chiar fără motiv, iritabilă, să plângă din senin. De obicei, starea aceasta are cauze fiziologice şi este pasageră. În câteva zile, aceste sentimente negative dispar şi mama se poate bucura din plin de copilaşul pe care l-a adus pe lume. În aceste situaţii avem de-a face cu o stare depresivă temporară fără urmări, care se mai numeşte „baby blues”. Se pare că aproximativ 70-80% din femei suferă de această tulburare, după naştere. Mult mai serioasă este depresia post-partum, care necesită implicarea întregii familii în vindecare şi ajutorul unui specialist.

Ce simte proaspăta mămică?

Tot felul de temeri: că instinctul ei nu se manifestă aşa cum s-a aşteptat, că nu este sigură pe calităţile de mamă şi câte şi mai câte. Adevărul este că nu-i deloc uşor să ai grijă de un nou-născut. Sunt multe lucruri de învăţat, pe care intuiţia nu ţi le pun pe tavă. Şi, în plus, nici bebe nu este aşa cum ai crezut, plânge şi are ceva care-l chinuie. Totul poate transforma tristeţea trecătoare, într-o veritabilă depresie.

Ce favorizează depresia postpartum

Depresia postpartum atinge până la 15% din femeile care nasc şi are o durată variabilă, până la nouă luni după naştere. Se poate declanşa după prima naştere, dar aceasta nu este o regulă. Nimeni nu poate spune cu certitudine care este cauza acestei tulburări, dar pare favorizată de anumite condiţii. Din păcate, majoritatea cazurilor de depresie de acest gen rămân nediagnosticate şi, prin urmare, netratate. Cu toate acestea, se pot identifica modificările fizice şi psihice care apar după naştere, care pot să ducă la o stare depresivă. De exemplu, nivelul hormonal: în special cel al estrogenului şi al progesteronului scad dramatic în orele imediat următoare naşterii. Stresul de după naştere, nopţile nedormite, senzaţia de neadaptare la noua situaţie, lipsa unui sprijin consistent din partea partenerului, toate pot duce la apariţia depresiei. Lor li se adaugă o serie de aşteptări ale mamei, ce nu-şi găsesc suport în realitate, sau presiunea exercitată de aşteptările familie.

Simptomele „clasice”

Deşi este, de multe ori, descoperită foarte târziu, depresia postnatală are simptome uşor de recunoscut: plâns fără nici cel mai mic motiv, deprimare, iritabilitate, dificultăţi de concentrare şi probleme de memorie, pierderea noţiunii timpului, sentimentul că nu poţi face faţă situaţiei în care te afli, insomnie, tulburări de somn. Lucrurile pot degenera în gânduri sinucigaşe, frică pentru propria sănătate şi pentru cea a copilului sau indiferenţa faţă de copil, mergând până la ignorarea lui, stare de rău general şi dezinteres pentru activitatea sexuală.

Există soluţii?

Da, există câteva soluţii simple, care te ajută să depăşeşti starea de rău. Şi reţine că, pentru a te bucura de copil, trebuie să ai grijă în primul rând de tine. Cere ajutor! Mobilizează-ţi partenerului de viaţă, părinţii, prietenii şi, de ce nu, adresează-te unor specialişti în probleme postnatale. Nu te poţi descurca singură, ci doar cu ajutorul celor din jur. iată ce te poate ajuta:
1. Comunică cu alte mame! Experienţa şi sfaturile lor practice te ajută să înţelegi că nu eşti singura care se confruntă cu aceste greutăţi.
2. Delimitează priorităţile! Încearcă să-ţi împarţi sarcinile şi responsabilităţile cu partenerul de viaţă, înlătură pe cât posibil factorii de stres.
3. Odihneşte-te cât mai mult! Mai ales, cât doarme bebeluşul. Altfel vei fi epuizată, tocmai când el este în plină formă.
4. Nu ezita să vorbeşti despre ceea ce ţi se întâmplă! De multe ori, te vei simţi mai bine după o simplă conversaţie în care să spui ce te supără.
5. Nu exclude activităţile de recreere! Împarte sarcinile, diminuează din responsabilităţile pe care le ai în timpul zilei şi reorganizează-ţi programul astfel încât să poţi să ieşi din casă cu regularitate.
6. Lasă copilul din când în când şi în grija bunicilor! Ei se vor bucura, iar tu vei avea parte de câteva momente de relaxare. După venirea pe lume a micuţului, este important să dai atenţie şi vieţii de cuplu. 

Medicamente sau psihoterapie?

Depresia post-partum poate fi tratată cu succes. Tratamentul depinde însă de gravitatea afecţiunii şi de recomandările medicul psihiatru. Numai el poate stabili dacă psihoterapia este suficientă sau este nevoie şi de medicamente antidepresive. Dacă mama afectată de depresie post-partum alăptează, este cu atât mai important să nu ia medicamente după ureche, pentru că substanţele antidepresive trec în lapte şi pot afecta bebeluşul.

 Sprijinul familiei

În vindecarea depresiei, familia joacă un rol extrem de important. Proaspăta mamă trebuie să se odihnească, nu să încerce să rezolve totul de una singură, pentru că nu va reuşi decât să-şi agraveze starea. Pentru tot ce simte că o depăşeşte, trebuie să ceară ajutor. Şi nu este indicat să petreacă prea mult timp singură, că să iasă din casă, să se plimbe în aer liber, să se recreeze. Şi, cel mai important, este bine să vorbească despre ceea ce simte cu alte mame care s-au confruntat cu aceeaşi problemă. Sentimentul că nu eşti singură în această încercare reprezintă un suport important.

 Ştiai că…

…mai puţin de jumătate dintre depresiile post-partum sunt diagnosticate? În majoritatea cazurilor, femeile se simt jenate să discute despre ceea ce simt faţă de schimbările din viaţa lor, cu atât mai mult cu cât familia şi societatea tratează acest moment ca pe unul de fericire, de maximă împlinire.

About Viorica Rusu

One comment

  1. Un articol extrem de interesant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.