Home / Bebelus / Alimentatie / Primele dileme din diversificare

Primele dileme din diversificare

Primele linguriţe cu piureuri şi compoturi sunt pentru puiul tău tot atât de valoroase ca primul pas al omului pe Lună. Începe astfel o etapă de dezvoltare cu efecte de lungă durată pentru sănătatea lui şi de aceea nimic nu trebuie să-i stea în cale.

Cum îi pregătești fructele şi legumele

În primul rând, trebuie să ştii că la debutul diversificării vegetalele nu se dau în stare crudă, ci fierte la abur, de preferinţă, sau în apă. Unele pot fi coapte. Vegetalele sunt bogate în glucide, oligo-elemente, vitamine, fibre şi de aceea sunt baza alimentaţiei în timpul diversificării. Fierte ele sunt mai blânde cu sistemul digestiv încă imatur al bebeluşului şi reglează tranzitul. Crudităţile irită colonul şi pot transmite paraziţi, dacă nu sunt bine spălate. O grijă permanentă în timpul diversificării este aceea de a observa dacă vreunul dintre alimente provoacă micuţului alergii. De aceea, legumele şi fructele se introduc pe rând, câte una. În cazul în care apar reacţii cutanate, vei şti precis ce aliment a provocat reacţia alergică.

Debutul: cu fructe sau cu legume?

Nu trebuie să te mire faptul că unii medici pediatri recomandă debutul diversificarea cu fructe şi alţii cu legume. Totul este în funcţie de copil, dacă are un tranzit bun sau unul dificil şi încă multe alte lucruri care sunt în atenţia pediatrului.

Crude sau fierte?

Iată o altă întrebare frecventă la care cel mai bine îţi răspunde tot pediatrul. În general, se începe cu fructe sau legume fierte, dar se poate şi cu măr ras crud sau suc de morcov.

Proaspete sau congelate?

De preferinţă proaspete. Cele congelate nu sunt scoase de pe listă, dar trebuie să ştii că vara e mai bine să profiţi de bogăţia ofertei din piaţă. Vegetalele congelate sunt aproape la fel de bune, dacă au fost puse la îngheţat foarte proaspete. Poţi alege şi borcănelele speciale pentru bebeluşi, mai ales dacă sunt bio. Mai mult, poţi chiar tu să-ţi pui la congelat legume şi fructe de bună calitate şi foarte proaspete, pentru ca să le ai la îndemână toată iarna.

Bio sau nu?

Evident, bio! Din fericire, la noi nu este imposibil să găseşti legume şi fructe provenite din grădinile ţăranilor.

 Atenţie la…

copilul care scuipă noile alimente ! Bebeluşii nu ştiu cum să trimită alimetele spre gât şi de aceea le scuipă. Îi ajuţi preparând piureul cu mai mult lapte, adică mai lichid, sau cu apă plată. Mulţi copii învaţă astfel să înghită şi se obişnuiesc cu alimentele solide.

… proteine! Dacă ai în familie un istoric bogat de alergii, pediatrul te va sfătui să aştepţi până când micuţul tău împlineşte un anişor. Abia atunci îl vei putea face să descopere peştele şi oul.

 


 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.