Home / Bebelus / Alaptare / 7 nutrienți esențiali furnizați de laptele matern

7 nutrienți esențiali furnizați de laptele matern

 

 

mama alapteaza 2

Bebeluşul creşte vâzând cu ochii în primele şase luni de viaţă. Mai mult decât în orice altă etapă din viaţă. Îşi dublează greutatea în prima jumătate de an şi o triplează până la prima aniversare. În această primă  etapă din viața lui, laptele matern este alimentul vital pentru el. El îi furnizează o mulțime de subtanțe nutritive. Iată care sunt:

… calorii. Până să împlinească şase luni, sugarii primesc doar lapte şi au nevoie cam de 100 de calorii pe kilogram. După această vârstă, nevoile lor scad uşor sub 100 de calorii pe kilogram.

… proteine. Le folosesc pentru creştere, iar nevoile legate de aportul de proteine este mai mare decât în orice altă etapă a viaţii. Laptele, atât timp cât este oferit în cantităţi adecvate vârstei, furnizează toate proteinele de care are nevoie nou-născutul.

… vitamine şi minerale. Laptele matern conţine toate vitaminele, mai puţin vitamina D. Cea mai bună sursă a acesteia este expunerea la soare. Dacă bebeluşul este hrănit cu lapte formulă, toate nevoile sale în materie de viatmine sunt acoperite. Rapida creştere a oaselor şi a muşchilor înseamnă că sugarii au o mare nevoie de minerale cum sunt calciul, magneziul şi fosforul. Mai mult chiar decât un adult. Copiii se nasc cu o rezervă de fier care se epuizează spre vârsta de şase luni. De aceea, în a doua jumătate a primului an de viaţă, fierul trebuie furnizat de alimentaţia solidă şi, în anumite cazuri, de suplimente. Laptele matern şi cel de vacă sunt destul de sărace în fier, iar laptele formulă este îmbogăţit cu acest mineral. 

… grăsimi. Organismul sugarului are nevoie şi de acizi graşi pentru creştere şi pentru buna lui funcţionare. Principalul furnizor de grăsimi rămâne laptele matern, chiar după vârsta diversificării. Calitatea grăsimilor din laptele matern este excepţională pentru că particulele de materie grasă sunt mai mari decât cele din laptele de vacă şi prin aceasta, mai uşor de digerat.

… carbohidraţi. Aceşti asunt marii furnizori de energie. Atât laptele matern, cât şi  formulele conţin aceiaşi carbohidraţi, dar nivelul lor este mai ridicat în laptele matern.

… oligoelemente. Bebluşii ai nevoie şi de oligoelemente, cum sunt zincul, cuprul şi fluorul. Primele două sunt prezente în laptele matern, ca şi în laptele formulă. Fluorul nu este necesar decât ca protecţie împotriva cariilor. De obicei, el se administrează separat, la recomandarea stomatologului.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.