Home / Bebelus / Icterul fiziologic este o boală?

Icterul fiziologic este o boală?

shutterstock_116655448 (2)

Despre icterul fiziologic cifrele spun că aproape 40% dintre bebeluşii născuţi la termen şi 90% dintre prematuri fac în primele 2-3 zile de la naştere icterul fiziologic al nou-născutului. Medicii o spun răspicat: icterul fiziologic nu este o boală. În mod normal, o formă uşoară sau medie durează 7-10 zile la copilaşii născuţi la termen şi 2 săptămâni la prematuri, trecând de la sine.

Cum apare

Coloraţia galbenă a nou-născutului care a făcut icter fiziologic este dată de pigmentul numit bilirubină, eliberat o dată cu distrugerea fiziologică a unui număr de globule roşii fetale, imediat după naştere. Cât timp copilaşul se află în burtica mamei este protejat; organismul ei se ocupă de transformările pigmentului. Dacă bebe se naşte prematur, şansele ca el să facă icter sunt mai mari. 30% dintre bebeluşii născuţi la termen şi alăptaţi fac doar o formă uşoară de icter. El apare cam în a patra zi după naştere şi poate dura chiar până la 6 săptămâni.

Semnele icterului fiziologic

  • Pielea de pe tot corpul capătă o tentă gălbuie. Prima dată se colorează faţa, apoi pieptul, burtica şi în final picioruşele. Dacă apeşi uşor nasul şi ridici degetul, locul unde ai presat rămâne galben.
  • Albul ochilor se colorează în galben.
  • Copilul e sănătos, dar este foarte somnoros.

Semnale de alarmă

În mod normal, intensitatea culorii pielii scade după primele 3-4 zile de icter. Dacă dureayă mai mult, dacă nou-născutul pierde prea mult în greutate şi face febră, trebuie să te adresezi medicului pediatru. Analizele de sânge pot spune cu exactitate ce cantitate de pigment există în sânge şi dacă aceasta poate pune în pericol sănătatea bebeluşului. Pentru formele severe de icter, copilul trebuie să stea sub supraveghere medicală. La nevoie, va începe şedinţele de fototerapie, care va prelua în parte ceea ce ficatul copilului nu reuşeşte să facă.

Reguli de aur

  • Dacă bebeluşul face icter după ce ai plecat din maternitate, anunţă pediatrul. Trebuie făcute investigaţii pentru a stabili dacă icterul este fiziologic.
  • Icterul nu trebuie să dureze mai mult de 14 zile.
  • Ia-i copilaşului zilnic temperatura şi vezi dacă scade nefiresc în greutate, dacă este agitat, prea somnoros sau are febră.
  • Urmăreşte culoarea scaunului şi a urinei. Un scaun decolorat (chiar alb!) sau o urină închisă la culoare nu sunt normale.
  • Camera micuţului trebuie să fie luminată natural.

Ce implicaţie are Rh-ul

Dacă micuţul are Rh pozitiv, iar mama Rh negativ, este posibil ca în timpul sarcinii organismul ei să formeze anticorpi împotriva globulelor roşii ale copilului, care vor fi în parte distruse. De obicei, acest lucru nu se întâmplă la primul copil, dar şansele cresc cu cât ai mai multe sarcini. Chiar şi aşa, nu este obligatoriu să apară icterul hemolitic prin izoimunizare Rh. Copilaşul nu se va naşte cu icter, dar îl va face în primele 24 de ore de la naştere. Este o formă ceva mai gravă, care necesită tratament intensiv în spital.


 

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.