Home / Copil / Alimentatie / De ce nu mănâncă mofturoșii?

De ce nu mănâncă mofturoșii?

bebe care nu mananca

Strâmbă din nas când vede pește, refuză să mănânce orice legumă verde și acceptă decât mâncărurile albe sau roșii. Iar tu te stresezi mereu să-i pregătești preparate cât mai gustoase și mai sofisticate, doar-doar o mânca și el cum trebuie. Nu te îngrijora, aceasta poate fi o etapă trecătoare peste care puteți trece împreună cu răbdare și câteva șiretlicuri.

Cauza nr. 1: trecerea de la piure la bucățele

Până la aproape 2 ani copilul tău a mâncat aproape tot din farfurie, însă de ceva timp încoace fiecare masă se-a transformat într-un chin… și pentru el, dar mai ales pentru tine. Până mai ieri mânca piureul de dovlecei, astăzi i-ai pregătit musaca de dovlecei sau tăiați rondele  și nici nu vrea să se uite la ele. Aceeași poveste și când este vorba de morcovi, fasole verde, conopidă, pește.  Poate pentru tine diferența de prezentare nu este mare lucru, dar pentru cei mici practic este cu totul altă mâncare. Și la această vârstă, lui îi este teamă de orice este nou.  Conform specialiștilor, trecere de la piureuri la mâncăruri cu noi texturi determină apariția fobiei alimentare, tulburare care afectează 75% dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani.

Cauza nr. 2: intrarea în colectivitate

Pe la 2-3 ani copiii intră la creșă sau la grădiniță. Aici se confruntă cu noi provocări și un nou program, de aceea are nevoie de siguranță, iar mâncarea poate reprezenta asta. Nu are chef la grădiniță să guste mâncăruri care au un aspect și un gust străin. Se simte mult mai în siguranță în fața obișnuitului piure de cartofi pe care i-l pregătește și mama. Dacă o dată intrat la grădiniță, tu decizi să faci o schimbare în meniul zilnic și să introduci legume noi, atunci lucrurile se vor înrăutăți. Care-ar fi soluția? Dacă abia a început grădinița, oferă-i la cină mâncărurile și texturile care știi că-i plac. Cel puțin în primele două luni! Și nu schimba nimic în rutina mesei sau cea de culcare.

Cauza nr. 3: hipersensibilitatea gustativă

La declanșarea fobiei alimentare, copilul tău refuză doar câteva alimente și, conform unor studii recente, o altă cauză poate fi hipersensibilitatea gustativă. Unii copiii pot fi mult mai sensibili la gustul de acid, acru sau amar, decât alții. Și în topul listei de ”nu mănânc asta” se află legumele cu gust puternic, cum ar fi conopida, varza, spanacul, țelina… Aici vorbim de hipersensibilitate gustativă, o sensibilitate care durează practic toată viața și nu prea are leac.  Ca să-l convingi să le mănânce, le poți ascunde ân diverse preparate, astfel încât puiul tău să nu le poate identifica. Poți pregăti musaca, chifteluțe de legume, gratinur, checuri de legume în care să strecori câteva bucățele din aceste legume.

Cauza nr. 4: îl forțezi să termine tot din farfurie

Ei bine, chiar dacă nu crezi, una dintre cauzele majore ale refuzului alimentar este fapul că l-ai forțat, l-ai șantajat, l-ai obligat pe cel mic să termine tot din farfurie. Masa în familie trebuie să reprezinte o clipă de bucurie, nu unul de pedeapsă. Nu trebuie să te îngrijorezi de fiecare dată când nu termină tot din farfurie sau că nu mănâncă toate tipurile de legume.  Pediatrii afirmă că, dacă din punct de vedere nutrițional toate nevoile lui în produse lactate, fier și acizi grași esențiali sunt acoperite, nu trebuie să-ți faci griji. E important să păstrezi o rutină a  mâncărurilor și să nu prepari lucruri noi și speciale. De fapt păstrând aceleași obiceiuri și mâncăruri, îi vei da un sentiment de stabilitate .

7  trucuri să accepte alimente noi

  • Prezintă-i același aliment de mai multe ori. Pune-i o linguriță cu un piure nou alături de mâncare lui obișnuită.
  • Dacă a luat pentru prima dată din alimentul nou oferit (după o perioadă lungă de refuz) felicită-l.
  • Dacă a mâncat un piure nou, nu te grăbi să-i mai pui în farfurie. Așteptă să-ți ceară el.
  • Mănâncă împreună cu el orice mâncare nouă și ai grijă să nu te strâmbi. Tu ești primul lui model.
  • Ai grijă ca mâncarea să arate mereu apetinsantă!
  • Nu –l șantaja niciodată cu mâncarea.
  • Faceți cumpărăturile împreună și lasă-l să-și aleagă el legumele și fructele.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.