Home / Bebelus / Prea slab sau prea gras?

Prea slab sau prea gras?

shutterstock_131857316Copilul tău abia ciugulește câte ceva în fiecare zi sau devorează tot ce prinde? Liniștește-te, cei mai mulți copii își reglează singuri pofta de mâncare și-și cunosc perfect nevoile. În cazul în care simți că ceva nu este în regulă, iată câteva sfaturi și repere care te vor ajuta.

La naștere aproape toți bebelușii pierd din greutate, ceea ce este un fenomen normal. Între ziua a opta și a treizecea pediatrul îți va spune ce ar trebui să faci pentru ca bebelușul tău să ia în greutate și să crească sănătos. Normal este ca bebe să ia în greutate 25-30 g pe zi. Unii copii vor lua mai mult, alții mai puțin, în funcție de propriul lor ritm de masă și de somn. Important este ca ei să aibă o curbă de creștere ascendentă. Ca să nu te neliniștești, cântărește-ți bebelușul o dată pe săptămână, nu în fiecare zi.

Fii zen când alăptezi

Multe mame care alăptează sunt mereu în alertă că bebe nu a mâncat prea bine, că ar trebui să-i completeze masa cu lapte formulă… În primele zile de viață, bebe va mânca puțin și va dormi foarte mult. Nevoile lui nutriționale sunt acoperite de colostru, acest lichid foarte bogat în nutrienți ce apare înaintea laptelui matern. Deci, prin urmare nu trebuie să -ți fie teamă că nu ai lapte destul. În cazul insuficienței de lactație,  aceasta este cauzată de o greșeală a mamei în momentul alăptării sau de faptul că bebe nu se descurcă. Înainte să treci la biberon, află de la medicul pediatru ce ar trebui să faci pentru a-l ajuta pe bebe. E important să știi că un bebe alăptat ia mai puțin în greutate ca unul care mănâncă lapte formulă.

Ai grijă la surplusul de greutate

Majoritatea bebelușilor sunt chiar dolofani în primele luni de viață. Când încep să meargă, corpul lor se lungește, se subțiază și-și dezvoltă mai mult musculatura. După vârsta de un an putem vorbi și calcula  IMC(înălțime în cm/ greutate²) sau curba de greutate. Copiii se vor lungi și se vor subția cel mai mult pe la 6 ani. Însă surplusul de greutate la un copil mic se vede chiar de la 3 ani, iar riscul de obezitate infantilă devine mai mare dacă unul dintre părinți suferă de supraponderabilitate. Multe studii științifice au demonstrat acest lucru în ultimii ani, și prin urmare copiii obezi sunt ” programați” să mănânce mai mult. Organismul lor se satură mai greu și de aceea trebuie și să consume și mai multă mâncare. Soluția este, ca în cazul în care vezi deja ca mamă că puiul tău are o greutate mult peste cea normală, să iei măsuri din timp, iar un medic nutriționist te poate ajuta.

Mănâncă prea puțin

Un bebe care abia ciugulește te neliniștește mai mult decât unul care este grăsuț, deorece când spui ”slăbuț” înseamnă automat un copil bolnav. Anumite afecțiuni ”taie” efectiv pofta de mâncare, cum ar fi probleme cu tubul digestiv, diabetul infantil sau afecțiunile cardio-vasculare. În acest caz, trebuie tratată boală în sine. Există însă copiii care efectiv nu mănâncă! Ca și în cazul obezității, aceștia sunt” programați” să mănânce puțin și se satură foarte repede. Nu are rost să-i adaugi grăsimi în mâncare și să-l forțezi. Dacă puiul tău este fericit și vioi, atunci nu-ți face nicio grijă. Nu-l forța să termine tot din farfurie și nu transforma ora de masă într-o pedeapsă pentru el. Vei obține efectul invers și până la urma va dezvolta o fobie alimentară și nu va mai mânca nimic. În nutriție se spune că trebuie să ai mereu ”bun simț și simțul pentru ce e bun”, deci pregătește mereu rețetele sănătoase și gustoase din paginile următoare și bucurați-vă împreună de momentul special al mesei.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.