Home / Sarcina luna de luna / Sanatate / Cum se ajunge la preeclamsie

Cum se ajunge la preeclamsie

preeclamsia

7% din viitoarele mămici prezintă riscul de a face această complicaţie, după a 20-a săptămână de sarcină. De ce? Din cauza unui defect al dezvoltării vaselor de sânge, responsabile de transmiterea substanţelor nutritive de la mamă, la copil. Pentru a compensa acest neajuns, apare hipertensiunea şi sângele este împins cu mai multă forţă spre placentă.

Cum se depistează?

La fiecare control prenatal, medicul măsoară tensiunea arterială a viitoarei mame, comparând valoarea obţinută cu cea anterioară. În timpul sarcinii, tensiunea nu trebuie să depăşească 140/90 mm Hg. Dacă mama este hipertensivă înainte de sarcină, valoarea tensiunii sistolice nu trebuie să crească în sarcină cu mai mult de 30 mm Hg. Mai există un test important referitor la preeclamsie, detectarea proteinelor în urină. Dacă sarcina decurge normal, în primele 6 luni vizita la medic este lunară, urmând ca în ultimele 3 să se facă o dată la două săptămâni.

Ce simptome apar

Picioarele se umflă, ca şi faţa şi mâinile (simptom care apare şi în sarcini normale). Apare şi o creştere excesivă în greutate (mai mult de 2,3 kg/săptămână), dureri de cap, senzaţie de „musculiţe“ sau de puncte negre, care se mişcă în faţa ochilor, „ţiuit” în urechi, senzaţie de vedere dublă, durere de cap, uneori foarte intensă, lipsă de concentrare. În foarte puţine cazuri, nu există simptome. 

Cum previi

Pentru viitoarea mămică este important să nu facă efort. În unele cazuri se impune internarea în spital pentru a fi mai atent supravegheată. Tensiunea se măsoară zilnic, se fac teste de sânge şi se supraveghează evoluţia fătului. De cele mai multe ori nu este necesar un tratament medicamentos. Mama este sfătuită să strea cât mai mult în pat, pe partea stângă mai ales, pentru ca sângele să treacă mai uşor prin placentă. Dacă tensiunea are valori mari, atunci se recusge la medicamente antihipertensive care se pot administra fără riscuri pentru sarcină.

Există riscuri?

Afecţinuea care se numeşte preeclampsie trebuie diagnosticată cât mai rapid şi monitorizată corect. Cantitatea insuficientă de sânge care trece prin placentă poate determina întârziere în dezvoltarea fătului, iar dacă este severă, îi poate pune viaţa în pericol. Pentru mamă, dacă preeclampsia nu este corect tratată, apare riscul sângerărilor şi al eclampsiei, o complicaţie severă ce afectează ficatul, rinichii şi creierul.

Este indicată naşterea prin cezariană?

Dacă copilaşul este bine, este recomandată naşterea normală. Cu cât sarcina se apropie mai mult de termen, cu atât riscul de prematuritate scade. Aşa că tot ce trebuie să faci este să urmezi sfatul medicului, chiar dacă nu te încântă prea tare ideea de a sta în spital.

Cine are risc crescut de preeclampsie?

  • Gravidele care au mamă sau soră cu acest istoric.
  • La primul copil.
  • Naşteri la mare distanţă de timp.
  • Sarcină cu gemeni sau tripleţi.
  • Mama are hipertensiune, diabet, lupus, poliartrită reumatoidă sau o suferinţă renală dinainte de sarcină.
  • Sarcină înainte de 19 ani sau la mai mult de 40.
  • Stres.

 

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.