Home / Sarcina luna de luna / Sanatate / 5 momente-cheie în lăuzie

5 momente-cheie în lăuzie

ceas

Perioada de lăuzie nu este una peste care să treci fără să-i acorzi atenţia cuvenită. În efortul corpului tău de a reveni la starea iniţială, sunt câteva  momente de care trebuie să ţii seamă.

1.   Reluarea tranzitului intestinal

Iată o problemă pe care trebuie s-o tratezi cu atenţie maximă. Indiferent dacă ai născut normal sau prin cezariană, tranzitul intestinal se reia mai greu, din cauza anumitor medicamente pentru durere, a perineului dureros, a pastilelor cu fier, fie din cauza intervenţiei chirurgicale şi anesteziei. De aceea, pentru prevenirea constipaţiei, ai nevoie de mişcare. Renunţă să mai stai în pat plimbă-te cât îţi permiţi! Mişcându-te, eviţi nu numai constipaţia, ci şi alte probleme neplăcute în lăuzie, cum ar fi tromboflebita pelvină (inflamarea venelor profunde ale pelvisului, cu formarea de trombi). Pe lângă plimbare, ai grijă să mănânci alimente bogate în fibre (cereale, pâine neagră, legume şi fructe proaspete) şi să bei multă apă şi sucuri de fructe.

2.     Revenirea ciclului menstrual

În general, mămicile care alăptează au o perioadă mai lungă de amenoree (lipsa menstruaţiei) şi anovulaţie (lipsa ovulaţiei) decât cele care-şi hrănesc bebeluşii cu biberonul. Prolactina, hormonul secreţiei lactate, inhibă eliberarea hormonilor care controlează ovulaţia şi ciclul menstrual. De aceea, majoritatea mămicilor care alăptează nu au ovulaţie şi nici menstruaţie (pe perioada alăptării). Dacă nu alăptezi, menstruaţia se reia la 6-8 săptămâni după naştere.

3.    Sânii şi secreţia lactată

Secreţia lactată apare după expulzia placentei, care se asociază cu scăderea nivelurilor de estrogeni şi de progesteron şi cu creşterea secreţiei de prolactină. În primele 2-3 zile după naştere, mama are o secreţie gălbuie: este colostrul, foarte bogat în proteine şi cu efect protector pentru bebeluş. După această perioadă, laptele începe să se „matureze”, conţinând toate substanţele nutritive necesare micuţului în această perioadă.Copilaşul îţi va fi pus la sân cât mai repede, în primele ore după naştere. Suptul stimulează producerea de lapte. Dacă nu alăptezi, probabil vei primi câteva pastile care stopează secreţia lactată. Acum trebuie să ai grijă la igiena sânilor şi la evacuarea lor. Golirea sânilor trebuie făcută la fiecare 4 ore, iar dacă apar fisuri mamelonare, la sânul respectiv se întrerupe alăptarea cel puţin 24 de ore (în această perioadă vei goli sânul artificial – prin „muls”, şi vei folosi un unguent special recomandat de medic). Tot acum poate să apară „furia laptelui”. Constă în umflarea şi întărirea sânilor cam în a 3-4-a zi după naştere şi în creşterea temperaturii corpului (până la 38oC). O poţi face mai suportabilă cu comprese reci pe sâni şi medicamente analgezice. 

4.     Reluarea vieţii sexuale

Este bine să aştepţi cele 6 săptămâni necesare pentru a te reface. O problemă destul de delicată este scăderea lubrifierii vaginale şi a apetitului sexual. „Uscăciunea” vaginului poate produce durere şi scăderea libidoului şi este cauzată de nivelul scăzut de estrogeni. De cele mai multe ori, medicul nu dă detalii despre asta, iar  mămica este mult prea timidă ca să-i ceară sfatul, dând vina pe oboseală. Remediile sunt simple – medicul ţi le poate prescrie, numai să-l întrebi! Unul dintre ele ar fi gelul lubrifiant vaginal, care se poate procura fără reţetă de la orice farmacie

5.      Fertilitatea

Se spune că în perioada lăuziei nu rămâi însărcinată. Ei bine, nu e adevărat! Poţi rămâne şi  nu e deloc indicat să rămâi însărcinată atât de repede, mai ales dacă ai născut prin cezariană. Probabil că medicul tău îţi va indica în perioada alăptării anticoncepţionale orale pe bază de progesteron. După ce întrerupi alăpatul şi îţi va reveni menstruaţia, adresează-te medicului să-ţi schimbe contraceptivele. Dacă ai ceva împotriva contracepţiei hormonale, există şi alte mijloace de protecţie: prezervative, diafragmă etc.

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.