O tartină mică de tot? O ceașcă de lapte? În fiecare dimineață este același lucru: puiul tău nu vrea să mănânce deloc. Iată care sunt trucurile noastre pentru ca cel mic să mănânce prima masă a zilei.
Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din New-York se arată că acei copii care mănâncă în fiecare dimineață alimente sănătoase la micul dejun au un nivel verbal mai ridicat și performanțe școlare mult mai bune. După o noapte de somn liniștit, micul dejun este primordial pentru a-i ajuta pe cei foarte mici să înceapă energici o nouă zi. Bine, bine, îți spui tu, dragă mămică, dar cum să-l convingi pe micul somnoros să mănânce mai întâi? Motivele pentru care un copil nu mănâncă dimineața sunt diverse, dar iată care sunt trucurile noastre pentru a avea un start de nota 10.
A mâncat prea mult la cină
Dacă puiul tău a mâncat cu o seară înainte, pizza, paste cu carne sau cartofi prăjiți fără măsură, iată un motiv bine întemeiat să nu mai vrea să mănânce a doua zi dimineață.
Soluția: Ai grijă ca seara să-i oferi celui mic o masă ușoară bazată pe legume, iaurt sau o friptură ușoară, astfel încât a doua zi dimineață să aibă stomăcelul gol pentru ca să vrea să mănânce.
Și-a schimbat programul
Înainte copilul tău se trezea pe la 8 dimineața și-și lua micul dejun pe la 9.00, iar acum se trezește la 7.00 și la 7.45 trebuie să plecați spre grădiniță sau spre școală. Iată de ce copilul tău nu a reușit să se adapteze noului program și nu are poftă de mâncare dimineața.
Soluția: Ai răbdare să se obișnuiască cu noul program și oferă-i treptat un mic dejun din ce în ce mai consistent. Începe cu un iaurt, o banană sau un smoothie, apoi treptat îi poți lângă o tartină cu unt, un sandviș cu cașcaval sau o omletă simplă!
Părinții nu iau micul dejun
După cum știm cu toții, copilul nu face ce i se spune, ci copiază modelul patern, așa că dacă voi nu mâncați dimineață, nici el nu va mânca.
Soluția: Stabilește cu o zi înainte un program în care toți să se trezească la aceeași oră și să ia micul dejun. Un început de zi în care toată familia mănâncă și vorbește despre programul zilei va reprezenta un start grozav pentru copilul tău. Ai grijă să pregătești același fel de mâncare pentru toată lumea, pentru ca puiul tău să fie tentat să mănânce.
Este neliniștit
Dacă i s-a schimbat învățătoarea, l-ai mutat în altă clasă sau ceva important s-a schimbat în viața lui, ceva care-l îngrijorează și-i dă emoții, este posibil să-și piardă apetitul.
Soluția : Dacă nu poate mânca la prima oră, pregătește-i un sandviș mai consistent pentru gustarea de la școală, ca să nu stea nemâncat până la ora prânzului.
Îi oferi mereu același lucru
Micul dejun înseamnă doar cereale cu lapte? Atunci nu te mai întreba de ce nu mai vrea să mănânce. Uneori cei mici se plictisesc de același fel de mâncare, așa că e timpul să diversifici. Nutriționiștii și pediatri recomandă să alternăm sursele de proteine cu lactate.
Soluția: Poți să-i oferi într-o zi o omletă sau un ou fiert moale, într-o altă zi un sandviș cu brânză și ardei gras roșu, iar într-o altă zi un iaurt cu miere și cu bucățele de banană.
De ce este important micul dejun ?
După 8-10 ore de somn, corpul are nevoie să-și reîncarce bateriile și să se rehidrateze. Mai mult, un mic dejun echilibrat și complet are un rol esențial în buna funcționare a neuronilor micului școlar. Adică, dacă mănâncă micul-dejun, va lucra mai bine la școală.
Micul-dejun reglează cantitatea de alimente din meniul copilului tău pentru restul zilei. Un mic – dejun echilibrat și sățios îl va împiedica pe cel mic să ronțăie în restul zilei.
Această masă are o importanță capitală pentru că trebuie să reprezinte 25% din aportul energetic cotidian. Aceasta înseamnă 250 de Kcal pentru copiii de 1-3 ani și 350 de Kcal pentru copiii de 4-7 ani.
Doi nutrienți sunt esențiali pentru ca organismul și mai ales creierul micuțului tău să funcționeze bine de la prima oră: proteinele + glucidele, deci iată de ce trebuie să-i oferi pâine sau cereale integrale (nu suprarafinate) cu unt, ou fiert, iaurt sau lapte dulce.