Home / Bebelus / Alimentatie / Mit și adevăr despre anemia feriprivă

Mit și adevăr despre anemia feriprivă

shutterstock_334696580

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Text: dr. Alin Stănescu, director al Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului Alfred Rusescu 

Anemia prin carență de fier, denumită și anemie feriprivă, poate apărea la orice vârstă, însă femeile tinere, gravidele și copiii sunt cei mai predispuși. La nivel mondial, peste 2 miliarde de persoane au carență de fier, adică 30% din populație. Deşi anemia este determinată de cauze foarte variate studiile arată că deficitul de fier reprezintă cea mai frecventă cauză a acesteia. Iată o serie de mituri demontate, dar și adevăruri demonstrate, care sunt de ajutor atât în cunoașterea semnelor anemiei, cât și în aflarea consecințelor pe care le poate avea carența de fier asupra organismului.

Anemia în primii 2 ani de viaţă împiedică dezvoltarea creierului

Adevărat! În primii ani de viață, creierul urmează un proces complex de dezvoltare, la care contribuie și fierul. Acesta are un rol foarte important în dezvoltarea metabolică şi structurală a sistemului nervos. Rezultatele unor studii arată că 80% din nivelul total de fier prezent în creierul unui adult se depozitează în prima decadă a vieții. Așadar, este bine de știut că în primele 6-18 luni de viaţă, bebeluşii care au carenţă de fier vor fi predispuşi în viitor la efecte persistente, care pot altera funcţionarea creierului la vârsta adultă. Totodată, este bine ca mamele să știe că, în primele 4 luni de viață ale copilului, fierul este asigurat prin alăptare.                  

Anemia prin carență de fier are simptome ca orice altă afecţiune

Fals! Anemia prin carență de fier nu doare și nu are simptome specifice. Organismul, însă, transmite o serie de semne care ar putea fi legate de aceasta. La copii au fost observate modificări de comportament, stări de apatie, pierderea interesului pentru activităţile preferate, dar și stări emoţionale schimbătoare. Ei pot fi irascibili, obosiţi, pot avea capacitatea de concentrare redusă, iar atenţia şi percepţia le pot fi diminuate vizibil. În cazul copiilor mai mari, pot avea performanţe şcolare reduse.

Anemia prin carență de fier are efecte pe termen lung

Adevărat! „Din păcate, netratată, anemia prin carență de fier în perioada de sugar şi de copilărie timpurie poate avea consecințe pe termen lung în viața copilului. Începând cu diminuarea performanţelor cognitive și afectarea comportamentului şi a performanţelor  fizice, copilul poate fi afectat. Anemia prin carenţă de fier poate duce și la scăderea imunităţii şi a rezistenţei la infecţii, precum și la afectarea sistemului gastrointestinal. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, studiile au dovedit că în cazul copiilor cu anemie feriprivă, prin o dietă adecvată şi administrarea de medicamente care conțin fier, inclusiv preventiv, se pot obține beneficii precum îmbunătățirea performanțelor școlare și nu numai.” a declarat Dr. Alin Stănescu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”.

Există o legatură între alimentaţie şi anemia prin carenţă de fier la copii

Adevărat. În primele luni de viaţă, bebeluşul primeşte necesarul de fier de la mamă, prin alăptare. După vârsta de 6 luni, alăptarea exclusivă nu mai poate acoperi necesarul de fier al sugarului cu greutate normală, de aceea s-a instituit protocolul naţional, conform căruia trebuie să primească suplimentar fier.

Se administrează astfel fier sub formă de picături pe limbă sau în alimentaţie, chiar dacă este prezentă sau nu carenţa de fier deoarece, de cele mai multe ori, aportul de fier este insuficient faţă de nevoia organismului.

Carenţa de fier este dificil de corectat doar prin alimentaţie, mai ales la sugar însă alimentaţia are un rol important în asigurarea necesarului de fier. Alimentele care conţin fier şi  care  pot fi pregătite pentru sugari sunt spanacul, broccoli, fasolea verde, sfecla, legumele cu frunze verzi în general, precum şi carnea roşie, în special ficatul, ouăle sau untul de arahide, somonul şi cerealele integrale (nu făina superioară).

Un copil care nu a fost alăptat trebuie să înceapă administrarea profilactică de fier chiar înaintea vârstei de 6 luni, iar un copil născut înainte de termenm, chiar mult mai devreme, în raport cu vârsta de gestaţie. 

Anemia prin carenţă de fier se poate trata numai  prin dietă

Fals! Când pacientul ajunge într-un stadiu al carenţei de fier care determină deja anemie feriprivă va fi foarte dificil ca acesta să îşi refacă necesarul de fier doar prin alimentaţie, oricât de bogată ar fi aceasta în fier. Fierul din alimente este absorbit în proporţii variabile, care rareori permit corectarea eficientă a anemiei, de aceea sunt importante evaluarea completă şi monitorizarea periodică a pacientului pentru confirmarea eficacităţii terapiei.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.