Home / Bebelus / Interviu dr. Ana Culcer: ”Nu putem face experimente alimentare cu sugarul” (I)

Interviu dr. Ana Culcer: ”Nu putem face experimente alimentare cu sugarul” (I)

Ana-Culcer

Renumitul medic pediatru Ana Culcetrage un semnal de alarmă asupra noilor curente alimentare și ne reamintește care sunt principiile nutriționale de care trebuie să ținem cont când ne hrănim copiii.

De la ce vârstă recomandați începerea diversificării?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă începerea diversificării la 6 luni. În cazul sugarilor cu greutate mare, hrăniți cu lapte praf (formulă), se poate începe diversificarea la 4-5 luni cu legume, iar în cazul celor cu greutate mică, cu cereale. Totul depinde de starea de sănătate și de nutriție a sugarului, de greutate, de vârsta de gestație, de apetitul și de personalitatea dietetică a fiecăruia.

Un bebeluș care este alăptat la sân trebuie să fie diversificat diferit de cel care este hrănit cu lapte formulă?

Nu, dar, așa cum spuneam mai devreme, trebuie să ținem cont de greutatea sugarului. La un copil care s-a dezvoltat frumos pot să încep cu legume, cu supă, dar făcută din toate legumele: morcov, ceapă, păstârnac, pătrunjel și cartof. Trebuie adăugate și frunze verzi care are fier (pătrunjel, mărar, leuștean). O treime din legume trebuie să fie cartoful, pentru că el are calorii, e sățios. În supă adaug și puțin ulei, și puțină sare. Nu exclud nimic și nici nu exagerez cu nimic. E  o modă acum să nu le dăm copiilor nici sare, nici zahăr, nici miere. Am avut un copil care a făcut convulsii din cauza hiponatremiei (nu mai avea suficientă sare în organism ca să rețină apa).

Dar nu există sodiu în legumele pe care le dăm sugarilor?
În morcov, păstârnac și alte legume găsești potasiu, magneziu și alte minerale, dar nu și sodiu. Sodiul, mai ales, nu trebuie exclus din meniul copiilor, pentru că este necesar la reținerea apei în organism, iar necesarul lor este de 2-4 miliechivalenți de sodiu/pe kg/pe zi. Prin transpirație, copiii pierd multă sare și se deshidratează repede, iată de ce e nevoie să o incluzi în cantitate mică în alimentația sugarului.

Care sunt cele mai importante reguli în diversificare?

  1. Începem diversificarea la 6 luni.
  2. Sugarul trebuie să fie perfect sănătos! Nu începem diversificarea când copilul este bolnav.
  3. Nu începem cu mai multe tipuri de alimente în același timp, adică nu-i dăm din primele zile și legume, și carne, și brânză.
  4. Alimentele se introduc progresiv, cu lingurița: azi îi dăm 30 de ml, peste 3 zile 60 ml.
  5. După ce am introdus supa și bebe s-a obișnuit cu ea, introducem piureul pe care-l prepar cu puțin unt.
  6. Copilul nu trebuie obligat sub nicio formă să mănânce. Așa apare anorexia mentală, și copilul acela nu va iubi niciodată mâncarea.

CONTINUAREA AICI

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.