Renumitul medic pediatru Ana Culcer trage un semnal de alarmă asupra noilor curente alimentare și ne reamintește care sunt principiile nutriționale de care trebuie să ținem cont când ne hrănim copiii.
Ce alimente nu trebuie să lipsească din meniul sugarului?
Până la 6 luni, îl alăptăm. După începutul diversificării îi dăm și legume, și fructe, și carne, și mai ales grăsimi pe care le luăm din unt, ulei, pește gras. Lipidele hrănesc creierul și pielea și ajută la buna funcționare a sistemului digestiv. Vin la cabinet copii cu eczeme care apar pentru că în meniul lor nu există grăsimi.
Ce cantitate de proteine și lipide ar trebui să găsim în meniul celor mici?
Sugarul este în plină creștere, deci are nevoie de calorii. Îi trebuie și proteine, și lipide, și glucide, de toate. În laptele de mamă ai raportul 1/2/4 – adică o parte proteine, două părți lipide, patru părți glucide. Nu am voie să exclud nimic. Iar proteina slabă, dacă o dau în exces, slăbește copilul. Mulți copii sunt foarte slabi pentru că nu au calorii în meniu: mamele nu le dau lipide și nici glucide, ci numai proteine. Consumând doar proteine, fără alți nutrienți (lipide,glucide,fibre) copilul slăbește pentru că organismul consumă de 3 ori mai multe calorii ca să digere carnea.
Cum trebuie să arate programul de masă al unui bebeluș?
Dimineața și seara îi dăm lapte până la doi ani și jumătate. O masă de fructe pe care le putem combina cu cereale, cu brânză sau cu iaurt. Banana o putem da simplă sau combinată doar cu alte fructe,pentru că are destule calorii. La prânz le dăm legume pe care le variem și le combinăm cu proteine/lipide: carne, ouă, ficat sau pește. Iar la șase seara îi dăm cereale cu lapte, mămăliguță cu brânză sau lapte. Trebuie să fie ceva sățios care să-i țină de foame.
Sunteți de acord cu noile curente alimentare și introducerea anumitor alimente în meniul sugarului (quinoa, tapioca, chia etc)?
Copilul mai mare și adultul tolerează altfel alimentele noi. Dar nu mă duc la sugar să fac experimente cu el. Am avut o mamă care a început să mănânce raw-vegan și i-a dat și copilului sugar la fel. Ea a ajuns în spital, iar copilul nu mai tolerează nimic, pentru că a început să-i dea semințe de chia, de in, quinoa – crude. Un copil sub un an nu are sistemul digestiv suficient de pregătit pentru un regim exclusiv vegan. Nu avem voie să facem experimente alimentare cu sugarul. Și recomand alimentele autohtone. Avem o anumită moștenire genetică, care este obișnuită cu o alimentație bazată pe legumele, fructele, carnea existente aici, în arealul nostru.