Home / Copil / Alimentatie / Cum apar carențele la sugari

Cum apar carențele la sugari

 

shutterstock_278699168

Bebelușii, cât sunt ei de micuți și de începători în ale gusturilor, au preferințe și reacții categorice de refuz. Cu cât alimentele neacceptate de ei sunt mai multe, cu atât crește riscul de apariția a carențelor nutriționale, consecință a lipsei de diversitate a meniului.  Noi te ajutăm să afli cum să înlocuiești alimentele pe care le apreciază mai puțin sau deloc.

Chiar dacă s-a scurs puțin timp de la debutul diversificării, copilul tău începe să arate că are gusturi foarte bine conturate și multă personalitate. Ba unii bebeluși sunt chiar încăpățânați, nu acceptă decât un număr restrâns de alimente sau de combinații, iar despre mărirea listei de preferințe nici nu poate fi vorba. Legume? Nici pomeneală! Carne? Puțină și cu nazuri cât cuprinde. Cu toate acestea, o alimentație variată și echilibrată este posibilă. Trebuie doar să pui în practică câteva trucuri și să cauți alte moduri de prezentare a alimentelor care nu-i plac.

Ce faci dacă nu mănâncă…

….legumele

Spanac, morcov, sfeclă…  Iată doar trei din legumele cele mai refuzate de bebeluși. Trebuie să știi că aceast refuz este legat uneori de textura, de culoarea lor și de modul în care sunt prezentate. Dacă ai această problemă, încearcă să înțelegi mai bine gustul copilului tău și să-i oferi alte variante în loc. De exemplu, batoane de ardei roșu și de castravete, în cazul în care îi plac alimentele crocante ori avocado dacă le preferă pe cele cremoase. Este adevărat că legumele sunt bogate în vitamine, săruri minerale și fibre, dar până îl vei convinge pe mofturosul să le accepte, îi poți furniza toți acești nutrienți, din alte alimente cum ar fi carnea, peștele, lactatele, uleiul de măsline, fructele și cerealele integrale. Prin urmare, o mămică bine pregătită în privința alimentației poate să compenseze lipsurile nutriționale ale alimentelor refuzate de copil, prin alimente pe care copilul le aceptă. Dacă nu mănâncă broccoli, nu este o tragedie, dacă bebelușul acceptă fructe diverse și legume.

….carne

Mai mult decât gustul, este textura care face din carne un aliment neplăcut pentru unii bebeluși. În acest caz, dacă prepari chifteluțe de carne cu legume la cuptor, ca să le dai o textură și un gust diferit, totul se rezolvă. Iar dacă nici așa nu merge, nu uita că vitamina B12 și fierul conținut în carne se regăsesc în brânză, cereale, leguminoase, ouă, pește.

….lapte 

Este esențial în alimentația copiilor, dar pe măsură ce cresc, unii nu-l mai vor sau dezvoltă alergii care impun scoaterea lui din meniul zilnic. Dacă micuțul tău nu poate sau nu mai vrea să bea lapte, este obligatoriu să-i echilibrezi alimentația astfel încât să nu piardă din avantejele majore ale acestui aliment, mai ales în conținutul de calciu. Poate fi înlocuit cu brânză, iaurt, dar și cu  leguminoase, pește, legume verzi, carne.

Trucuri ca să păcălești un mofturos

  • Ascunde alimentele refuzate de copil în mâncaruri în care domină alimentele preferate. Dacă ai nevoie de câteva idei, urmărește în colecția revistei Pap tot! rețetele de brioșe cu legume, „checuri“ cu legume, tarte, budinci.
  • Pentru a-l obișnui pe copil cu un aliment pe care nu-l vrea, pune frecvent acel aliment pe masă pentru ca ceilalți membrii ai familiei să-l mănânce. După, 10-15 expuneri de acest gen, mofturosul va începe să guste și el, mai ales dacă aude comentarii entuziaste.
  • Nu te resemna cu excluderea unui aliment important din meniul copilului tău. Acest lucru poate aduce după sine carențe de calciu, fier, vitamine etc. Un copil care refuză lactatele, de exemplu, nu poate avea o dezvoltare echilibrată.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.