Home / Copil / Alimentatie / Cu copiii la masă: 7 lucruri care ne enervează

Cu copiii la masă: 7 lucruri care ne enervează

shutterstock_129248849

Ora mesei reprezintă de multe ori momentul principal în care părinții și copiii intră în conflict. Iată care sunt principalele motive care ne enervează și cum le putem rezolva.

Aduce toate jucăriile la masă

Când un copil mic se joacă, se desprinde greu de universul lui pentru a trece la masă. Poți să-i dai voie să aducă o jucărie mică, dar nu să transforme masa într-un parching pentru toate mașinile. Explică-i copilului tău că în acest moment doar mâncați și după aceea se poate juca cât vrea el. Și dacă-l vei implica în pregătirea mesei(roagă-l să așeze farfuriile, tacâmurile, șervețelele) se va simți responsabil și nu va mai sta cu gândul la jucării.

Mănâncă doar cu mâinile

Confundă piureul cu plastilina, este fericit când poate să-și bage mânuțele amândouă și-l poate frământa după pofta inimii. Numai că după masă bucătăria arată ca după un război și nu există obiect pe care să nu apară piureul mâncat. Te lasă și puterile și nervii după fiecare masă. Ce-i de făcut? A atinge mâncarea este o etapă importantă în descoperirea mâncării. Este felul lui de a o gusta și de a verifica dacă este caldă, rece, lichidă sau solidă. Dacă vede că acest lucru vă atrage atenția și vă enervează, va plusa. Cea mai bună atitudine este să-i pui o cămașă specială de plastic, din aceea ca pentru activitățile de pictură și înainte să-i oferi farfuria, să-i pui în mână o linguriță. De asemenea pregătește-i alimentele, cel puțin câteva zile, în bucățele, ca să se poată bucura de mâncatul cu mâna fără să lase urme prin toată bucătăria.

Triază mereu tot ce-i pui în farfurie

Verdele este dușmanul lui nr 1. Cum a apărut o legumă, o frunză, o urmă de verde în farfuria lui, cum o dă la o parte cu dezgust. Aici este vorba tot de afirmarea personalității sau de intrarea la grădiniță. Dacă acolo are un nou prieten care face acest lucru, pare interesant pentru el și e tentat să-l copieze și acasă. Ai trei soluții: fie îi oferi pentru o perioadă scurtă mâncăruri fără verde în farfurie, fie înveți să le camuflezi mai bine, fie încerci să-l convingi ce calități minunate au legumele verzi (aici trebuie să inventezi o poveste pe care să o spună prietenului).

Bea prea multă apă și nu mai mănâncă

Cum treceți la masă, cere apă și după ce a băut-o, abia mai ia două linguri de supă și spune că s-a săturat. Iar după, cere biscuiți sau alte dulciuri. Și scenariul se repetă în fiecare zi. Soluția. Stabilește cu el niște reguli. Explică-i cât de important să mănânce la masă ca să aibă energie pentru restul zilei. Și dacă nu reușești așa, atunci aplică altă strategie: Alege pahare mici și pune și pentru tine, și pentru el puțină apă (nu mai mult de un sfert de pahar). Precizează-i că mai puteți bea apă după ce terminați tot din farfurie. I-ai paharul din față ca să nu mai fie tentat să ceară apă.

Masa durează…o veșnicie

Fiecare prânz sau cină durează ore în șir dacă nu ai grăbi lucrurile. La micul-dejun, mușcă dintr-un sandviș și uită să mai mestece. La fel se întâmplă când ai pregătit carne sau pește. Nu te impacienta! Dacă e vorba de carne, este posibil ca textura ei fibroasă să nu fie pe placul lui și să aibă dificultăți de mestecare. Atunci mai bine ar fie să tai carnea bucățele cât mai mici și să le amesteci cu un piure fin. Așa va fi mai ușor de mestecat sau de înghițit. Și prepară sendvișul cu o pâine mai moale și cu ingrediente care pot fi mestecate și înghițite ușor. Mâncați în tandem. Asta îl va ajuta să țină ritmul cu tine și să mănânce repede.

Nu se satură niciodată

Copilul tău cere sistematic încă o porţie de mâncare, după ce a mâncat-o pe prima și oricât i-ai da, nu se satură niciodată. Asta te neliniștește și te întrebi de ce. Este posibil ca puiul tău să nu-și fi reglat încă apetitul și să nu simtă senzația de sațietate. Pentru a-l ajuta să-și stăpânească foamea, oferă-i mesele la ore regulate și pune-i în farfurie cantități mici de mâncare. Atunci când nu vrea, nu-l obliga să termine tot din farfurie. De asemenea, pregătește-i mâncăruri consistente care să-i țină de foame câteva ore, mai ales dacă este un copil energic, care face mult sport. Profită de vară și dă-i ca gustare între mese multe fructe.

Nu-i place nimic

Strâmbă din nas când vede pește, refuză să mănânce orice legumă verde și acceptă decât mâncărurile albe sau roșii. Iar tu te stresezi mereu să-i pregătești preparate cât mai gustoase și mai sofisticate, doar-doar o mânca și el cum trebuie. Nu te îngrijora, aceasta poate fi o etapă trecătoare peste care puteți trece împreună cu răbdare și câteva șiretlicuri. Poate apărea atunci când intră în colectivitate sau a apărut o schimbare majoră în viața lui. Dacă vezi că-i plac doar câteva mâncăruri prepară-i-le doar pe acelea pentru un timp și introdu-i treptat și altele,

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.