Home / Bebelus / Alimentatie / Cereale pentru bebe? De care?

Cereale pentru bebe? De care?

x

Cerealele pot fi introduse în alimentația sugarilor între 4-6 luni și reprezintă o grupă de alimente extrem de importante. Momentul introducerii lor este stabilit de medicul pediatru, în funcție de evoluția generală a copilului și de laptele cu care este hrănit (pentru copiii alăptați la sân, cerealele se vor introduce, în general, după 6 luni împlinite, dar aceasta nu este o regulă infailibilă). 

Cerealele sunt numeroase și destul de diferite, nu au aceleași proprietăți și nici aceleași calități nutriționale. Iată ce trebuie să știi câteva lucruri esențiale despre ele și mai ales cum se categorisesc:

După origine…

Ceea ce în mod curent numim „cereale“ pot fi obținute din:

  • Făinuri de grâu, orez, orz, porumb. Sunt cele mai utilizate pentru producerea cerealelor destinate bebelușilor. Foarte calorice, bogate în glucide și mai ales în amidon, dar sărace în proteine, lipide, minerale și vitamine. Cele mai multe conțin gluten (cele din grâu, orz, ovăz, secară) și se introduc în alimentația bebelușului dupa 6 luni.
  • Făinuri provenite din rădăcini și tuberculi (din cartofi, tapioca, manioc). Cea de tapioca este cea mai bună pentru că amidonul conținut este pur și nu conține celuloză și proteine.
  • Făinurile „uleioase“. Se obțin din soia și floarea-soarelui și sunt bogate în proteine, dar sărace în amidon. Ele constituie un aliment de bază a regimurilor fără lapte.
  • Făinurile de leguminoase (linte, fasole, mazăre) sunt neindicate bebelușilor pentru că sunt greu de digerat. Totuși, din această categorie face parte și făina de roșcove (carob), folosită în regimurile antidiareice.

După modul de preparare…

Digestia amidonului se face sub influența enzimelor (amilaze) care există în mici cantități în intestinul bebelușului. Aceste enzime nu ating nivelul din intestinul adultului decât spre sfârșitul primului an de viață.  Acest lucru explică faptul că cerealele pentru bebeluși sunt tratate special, pentru a fi mai ușor asimilabile. Ele pot fi prezentate la vânzare ca pulberi pentru a fi pregătite cu lapte și alte ingrediente, cum ar fi fructele sau legumele, sau gata pregătite în budinci, piureuri, creme. Mai xistă o categorie de cereal prefierte, în care amidonul este scindat în zaharuri digeste (dextrine, maltoză) prin fierbere. Și tot astfel de cereale sunt cele instant, utilizate fără fierbere prealabilă. Prin diverse procedee tehnologice, aceste cereale devin foarte ușor de digerat și mai concentrate în nutrienți. Dar, atenție, sugarii mici nu le tolerează bine totdeauna.

După prezentarea comercială

Cerealele din grâu, orz, secară, ovăz nu trebuie să fie date bebelușilor cu vârstă mai mică de 6 luni. Ele conțin gluten, o proteină cu potential alergic, care poate provoca sensibilizare mai ales la sugarul mic (sub 6 luni)  a cărui permeabilitate intestinală este importantă. Forma sub care sunt prezente pe rafturile magazinelor este destul de variată: de la cea de făină instant, care poate fi adăugată fără fierbere în lapte, la cele gata preparate în diverse feluri de mâncare (deserturi,  piureuri pentru prânz, gustări). Toate trebuie păstrate la o temperature constantă, fără umiditate excesivă. Introducerea lor în alimentația bebelușului trebuie să țină cont de spcificația de vârstă de pe ambalaj.

Cum citești eticheta

Pentru toate cerealele destinate bebelușilor este obligatoriu ca eticheta să indice:

  • Dacă produsul conține zahăr adăugat.
  • Dacă produsul conține gluten.
  • Dacă produsul trebuie preparat doar cu apă sau fără lapte, pentru cerealele care conțin deja lapte.
  • Este obligatorie specificația „nu adăuga sare“ pentru cerealele îmbogățite cu legume.
  • Este obligatorie specificația „Nu conține lapte, nici urme de lapte“, pentru cerealele simple.
  • De asemenea, este important să vezi specificația „instant“, toate detaliile referitoare le compoziție, origine și procentul fiecărei proteine și conținutul de sodiu și calciu.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.