Home / Sarcina luna de luna / Cele mai importante temeri despre sarcină

Cele mai importante temeri despre sarcină

insarcinata sh

Abia ai aflat că eşti gravidă? E clar, certitudinea te-a făcut să pluteşti de fericire, apoi ai revenit pe pământ şi te-ai întrebat: „Dar acum ce fac?” După ce ţi-ai anunţat soţul, după ce rudele şi prietenii au fost şi ei puşi în temă, au apărut întrebările. Ţi-ai dorit să ai un copil, eşti pe cale să ţi se împlinească visul, dar o umbră de teamă te cuprinde uşor, uşor. E suficient să faci un pas greşit, zici tu, ca să ţi se destrame fericirea. Iar întrebările legate de ceea ce „e permis” sau „interzis” apar la tot pasul.

 Am fumat. E grav?

Fumatul şi consumul sistematic de băuturi alcoolice, în special în timpul sarcinii, sunt fără nici o îndoială obiceiuri dăunătoare, cu urmări nedorite asupra sănătăţii copilului. Dar, dozele mici, ocazionale, pe care ţi le-ai permis pe vremea când nu purtai responsabilitatea unei noi vieţi nu trebuie să te îngrijoreze. Riscul ca aceste mici plăceri să aibă urmări neplăcute este mic.

 Dar alcool, din când în când?

Acum, ai de făcut un singur lucru: să renunţi la alcool şi ţigări. În primele trei luni, se formează organele interne ale copilului, viaţa lui prinde contur şi nimic nu trebuie să împiedice acest miracol. În următoarele trimestre de sarcină, ocazional, la evenimente excepţionale, îţi poţi permite un pahar mic de vin alb, dar nu mai mult. În privinţa fumatului, acesta poate contribui la pierderea sarcinii sau la declanşarea naşterii premature. Ca să nu mai amintim de faptul că diminuează cantitatea de oxigen din sânge şi implicit „respiraţia” bebeluşului.

Ce ar trebui să mănânc?

În nici un caz, nu vei mânca pentru doi! Alimentaţia echilibrată, bogată în vitamine şi minerale este cheia dezvoltării normale a sarcinii şi a bebeluşului. Atenţia trebuie să-ţi fie însă mai ascuţită când îţi alcătuieşti meniul zilnic: exclude laptele nepasteurizat sau produsele derivate din lapte nepasteurizat. Dacă este infectat, poate declanşa infecţii serioase şi chiar pierderea sarcinii. La fel, ai grijă ce fel de ouă consumi. În nici un caz ouă de raţă, pentru că pot fi infestate cu salmonella. Fii atentă şi la carnea de porc, să fie din surse sigure, autorizate, pentru că altfel, poate cauza toxoplasmoză. Carnea de vacă în exces poate fi la rândul ei o sursă de nitraţi, care nu-i priesc copilului. Mănâncă în special carne de pui, peşte, legume şi fructe proaspete. Evită sarea în cantităţi prea mari.

Adio, sex?

Nu. Dimpotrivă, dorinţa sexuală creşte; cercetările medicale au arătat că în primul trimestru de sarcină libidoul majorităţii femeilor este accentuat, cauza fiind modificările hormonale. Sexul în această perioadă nu „răneşte” copilul, aşa cum cred unele viitoare mame, şi nici nu reprezintă un pericol de avort. Numai dacă sarcina prezintă riscuri majore – sau dacă în antecedente au existat avorturi spontane – se pune problema abstinenţei, fapt pe care va preciza medicul.  

De ce mă simt obosită?

Nu toate femeile însărcinate se simt obosite în primul trimestru de sarcină, însă cele care se confruntă cu această stare nu trebuie să intre în panică. Dacă faci parte dintre ele, aminteşte-ţi că acum, metabolismul activează pentru doi, iar inima pompează mai mult sânge şi mai repede. Te vei adapta la toate aceste schimbări şi vei constata că începând cu cel de-al doilea trimestru energia îţi va reveni şi te vei simţi mult mai în formă, chiar dacă burtica începe să se rotunjească vizibil şi silueta îşi pierde, încet-încet, linia de altădată.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet! 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.