Ecografia de sarcină este o investigație obligatorie și foarte importantă. Nu este invazivă și nici nu-l supără pe copilaș decât poate cu sunetele neobișnuite pe care le produce. La început a fost ecografia bidimensională. Progresul în materie de calculatoare a permis apariţia ecografiei 3 D și 4 D, care o ajută pe mămică să afle totul despre puiul ei, în orice moment al sarcinii. Dar ce se întâmplă în burtica ei, în fiecare lună?
Miracolul primei luni
Ovulul şi spermatozoidul fuzionează. În prima săptămână, ovulul fecundat migrează prin una dintre trompele uterine şi se fixează în uter. După alte două săptămâni, începe formarea placentei şi a organelor bebeluşului. La numai trei săptămâni, embrionul măsoară 1 mm, iar la patru săptămâni se pot vedea ecografic mugurii membrelor şi inima care începe să bată.
Ce se vede în luna a doua
Capul bebeluşului începe să se contureze, la fel braţele și mâinile. Embrionul face mişcări insesizabile încă pentru mamă. Ecografic, îi poți admira totuşi trăsăturile feţei. Ele sunt încă disproporţionate: fruntea e foarte lată şi bombată, iar ochii sunt imenşi, ca de extraterestru. La începutul celei de-a treia luni de sarcină, toate organele embrionului sunt formate.
Noutățile lunii a treia
Acaum, embrionul devine foetus. Are corzile vocale formate, iar faţa e aproape de cum va arăta la naștere. Se dezvoltă placenta, jucând rolul protector şi de furnizor de nutrienţi. Vei putea distinge clar sexul copilașului, iar la 10 săptămâni, ecografia îți arată că micuţul cântăreşte în jur de 45 g şi are o lungime de 10 cm.
Luna a IV-a: dezvoltarea corpului
Acum, capul copilului se proporționează față de corp. De fapt, corpul este cel care creşte. Membrele se alungesc, ca și picioarele. Ficatul începe să funcţioneze. Pielea fătului se acoperă de un puf protector numit „lanugo“. Mâinile sunt bine formate. Îi poți vedea și unghiile, care încep să crească. La 17 săptămâni, viitorul pui măsoară aprox. 19 cm şi cântăreşte peste 200 g.
Luna a V-a. Fată sau băiat?
Începând de acum, nu mai este niciun mister. Poți afla dacă ai fată sau băiat. Cel mic începe să împingă, să se mişte, învață să înghită, exersează suptul degetului, face mişcări de respiraţie încă neregulate. La 22 de săptămâni, are 500 g şi 26 cm.
Luna a VI-a, luna mișcării
Bebe se mișcă, pedalează, se întoarce… Face între 20 şi 60 de mişcări într-o jumătate de oră. Şi are tendinţa să nu stea liniștit când mama se odihneşte. Ecranul ecografului îi arată acum sprâncenele, părul, cutele de grăsime. Plămânii cresc în volum, dar nu sunt încă maturi. La 26 de săptămâni, are aprox. 900 g şi măsoară cam 33 cm.
Luna a VII-a. Mai puțin spațiu
Viitorul bebeluş se împlineşte la trup, iar simţurile i se dezvoltă rapid. La ecografie poți vedea cum deschide ochii şi cum tresare dacă asupra burţii tale se află o lumină. Aude sunetele exterioare, mai ales pe cele grave. Descoperă gustul lichidului amniotic. Se mișcă mai greu, din lipsă de spaţiu. Stomacul şi intestinele încep să funcţioneze. Băieților le coboară testiculele. La 30 de săptămâni, bebeluşul are 1,5 kg şi măsoară 37 cm.
Luna a VIII-a. Cu capul în jos
În acest stadiu, 9 din 10 bebeluşi se întorc cu capul în jos. Pielea se îngroaşă şi devine roz, iar plămânii sunt acum maturi. E perioada în care copilul consumă foarte mult calciu, consumând rezervele mamei. În săptămâna a 34-a, are 2,2 kg şi 43 cm. În această lună, se fac, de regulă, ecografii de control, pe ultima sută de metri.
Luna a IX-a. Creşte în greutate
Copilul se mişcă mai puţin, fiindcă are spaţiu mai puţin. În schim, ia mult în greutate. Cam 30 g pe zi şi începe coborârea către bazin. Puful care îl proteja dispare aproape complet. E gata de naştere, cu mâinile şi picioarele pliate pe burtă. La 38 de săptămâni, cântăreşte în medie 3,3 kg şi măsoară 50 cm.