Ce mănâncă gravidele de Sărbători - Pagina 2 din 4 - PapTot.ro - Sarcină, naştere, primul an de viaţă, îngrijirea şi educarea copiilor între 0-14 ani, viaţă de familie - Revista PapTot!

Home / Sarcina luna de luna / Alimentatie / Ce mănâncă gravidele de Sărbători

Ce mănâncă gravidele de Sărbători

gravida pe canapea

Ce mănânci?

Poţi să mănânci tot ce-ţi pofteşte inima, însă cu măsură. Asta înseamnă că ai voie şi puţină maioneză şi chiar cârnaţi, caltaboşi sau tobă, dacă chiar ai poftă de ele. Şi  dulciuri, dar nu prea multe pentru că îngraşă, iar tu trebuie să iei în sarcină maximum 13-14 kilograme.

Carbohidraţii

Carbohidraţii îţi furnizează „combustibilul” zilnic. Dar fii cu băgare de seamă! Majoritatea caloriilor trebuie să provină din pâine integrală, cereale, orez, cartofi, mazăre, fasole boabe, nu din zahăr. Fructoza (din fructe), lactoza (din lapte) şi dextroza (din miere) sunt bine-venite ca supliment energetic, în timp ce glucoza te poate ajuta la diminuarea greţurilor matinale. Concluzia? Te poţi înfrupta din toate garniturile care însoţesc fripturile! În plus, ai liber şi la deserturile tradiţionale: cozonaci, prăjituri de casă, fructe.

Proteinele

Proteinele (carnea) reprezintă materialul de construcţie pentru ţesuturile viitorului tău bebeluş. Carnea roşie, de vită şi de porc asigură şi o cantitate importantă de fier. Dacă eşti vegetariană, laptele, iaurtul, brânza şi ouăle sunt surse excelente de proteine vegetale, la fel ca alunele, seminţele, nucile, untul de arahide, mazărea, fasolea boabe sau lintea. Peştele are şi el  un conţinut ridicat de proteine uşor de digerat, este bogat în minerale şi vitamine. Aşa că de Sărbători ţi se potriveşte un meniu variat cu porc, vită, pui, peşte.

Grăsimile

Grăsimile sunt surse concentrate de energie (alimente hipercalorice), pe care organismul le depozitează. Ele ajută la absorbţia vitaminelor A, D, E şi K şi de aceea o dietă săracă în grăsimi are şi puţine vitamine. Grăsimile pot fi saturate (grăsimea solidă de pe carne, smântâna, untul, slănina şi multe tipuri de margarină) şi nesaturate (grăsimea din uleiurile vegetale şi unele tipuri de margarină). Dacă eşti însărcinată, alege carnea slabă şi prepar-o la grătar sau la cuptor. Fără exces de sare sau de condimente iuţi.

Vitaminele

Sunt indispensabile, cu atât mai mult cu cât vitaminele B şi C nu pot fi stocate la nivelul organismului, ci trebuie aduse din alimentaţie în fiecare zi. Unele legume şi fructe conţin vitamina B, la fel carnea, peştele, produsele lactate, cerealele, nucile şi alunele. Vitamina C se găseşte din abundenţă în legume şi fructe proaspete. Acidul folic este important pentru prevenirea spinei bifida la bebeluş şi de aceea trebuie luat ca supliment cu trei luni înainte de concepţie şi de-a lungul primului trimestru de sarcină.

Minerale

Sunt esenţiale pentru  buna funcţionare a organismului. Calciul ajută la formarea oaselor şi dinţilor copilului, proces care începe imediat după concepţie. De aceea, ai nevoie ca dieta ta să fie bogată în calciu încă dinaintea sarcinii. Consumă multe legume verzi (broccoli, spanac, fasole verde), peşte şi, bineînţeles, lactate. Şi nu uita nici de sursele de vitamina D, în special gălbenuşul de ou, care fixează calciul.

Fierul

Este vital pentru amândoi: şi pentru micuţ, şi pentru tine. Nivelul de fier din sânge trebuie menţinut cât mai ridicat în sarcină, deoarece copilul îl consumă foarte repede şi vei avea în permanenţă „lipsă de fier”. Dacă ai nivelul scăzut de fier înainte de sarcină sau de-a lungul acesteia, medicul îţi va prescrie tablete sau injecţii pentru a preveni anemia. Consumă alimente bogate în fier: carne roşie, ouă, spanac, fasole boabe, caise, stafide, dar evită organele, în special ficatul. Ştim că el e o foarte bună sursă de fier, în condiţii obişnuite, dar nu şi în sarcină! Aşadar, renunţă la ouăle umplute cu ficat, încearcă-le pe cele cu vinete sau ţelină, chiar dacă au şi puţină maioneză.

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.