Home / Copil / Alimentatie / Atenție la simptomele copiilor!

Atenție la simptomele copiilor!

 

Intoleranța la gluten sau boala celiacă este o afecțiune a cărei rată de diagnostic crește și care afectează tot mai mulți copii, de la bebeluși abia diversificați la adolescenți. Boala poate debuta la orice vârstă și este la fel de gravă indiferent de modul cum se manifestă simptomele. Mai multe detalii ne povestește într-un interviu doamna doctor Alina Stănescu Popp, medic primar pediatrie cu supraspecializare în gastroenterologie pediatrică.  

 Ce este boala celiacă sau intoleranța la gluten?

Boala celiacă sau intoleranța la gluten este o condiție autoimună care se poate manifesta cu simptome agresive (malabsorbție, crampe abdominale, balonare, scădere în greutate, stagnarea creșterii) sau silențioase (stări de oboseală, iritabilitate, hiperkinezie).

Boala celiacă se manifestă prin intoleranța permanent și severă la gluten. Practic, organismul persoanei afectate identifică în gluten un dușman și se luptă pentru a-l elimina, pe parcursul acestui proces intervenind deteriorarea intestinului subțire, care devine în timp inapt de a mai absorbi nutrienții din alimente.

Glutenul este o proteină ce se găsește în grâu, orz, secară și care contaminează toate celelalte alimente cu care intră în contact. Neidentificată și netratată la timp, boala poate conduce la anemie, malnutriție severă, osteoporoză, infertilitate și cancer. Stabilirea diagnosticului de boală celiacă se determină în urma analizelor de sânge (anticorpii anti-transglutaminază tisulară, anticorpii anti-endomisium și uneori anticorpii anti-peptide gliadinice deamidate). Ulterior, pentru confirmarea diagnosticului de intoleranță la gluten, se recomandă o biopsie intestinală pentru a afla stadiul de evoluție al bolii.

Singurul tratament al bolii celiace îl reprezintă o dietă strictă fără gluten pentru toată viața.

 1. La ce vârstă se poate pune diagnosticul de boală celiacă?

A.S.P.: Diagnosticul se poate pune la orice vârstă. Din momentul în care înghiți gluten, poți să dezvolți acest răspuns complet aberant la ingestia de gluten începând de la 3 luni după ce ai început să mănânci până la 30 ani sau chiar la 70. În tările vestice, s-au făcut studii de prevalență și le-a ieșit 1,3%. Asta ar însemna că în România cam 30.000 de copiii au boala în acest moment. Acest procent le-a ieșit pe populațiile de vârstă școlară (1,3%), după care au făcut același studiu de prevalență pe populașie de vârsta a treia și le-a ieșit prevalență de 2,3 %, ceea ce înseamnă că pe parcursul vieții unii dintre ei, adică încă 1% din populație au dezvoltat boala.

2. Ce simptomatologie ar trebui să urmărească părinții?

Poți să ai leziuni pe piele, să ai o urticarie, poți să ai o diaree cronică, poți să fii constipat, poți să faci fracturi, poți să ai osteoporoză, poți să ajungi la endocrinolog pentru că ai probleme tiroidiene, poate să arate practic în foarte multe feluri și în asta constă, de fapt,  dificultatea dianosticării. Nu este complicat să diagnostichezi boala celiacă dacă te gândești la ea. Pasul cel mai greu este să te gândești că poate să fie această boala. După aceea, dacă urmezi pași ordonați care nu sunt extrem de sofisticați, ci foarte clari, dar trebuie să fie urmați toți și complet, atunci diagnosticul nu este extrem de complicat în comparație cu alte afecțiuni cronice.

3. Ce simptome ar trebui să aibă un copil pentru a-l supune unui test de intoleranțe alimentare ?
Cred că întrebarea aceasta se referea la o umbrelă mai largă, la intoleranțele alimentare în general, care nu au un mecanism autoimun așa cum este boala celiacă. Simptomele în mare pot fi de 3 feluri: Cutanate: urticarii, bube, erupții de orice fel, pruriginoase sau nu, la care copilul se scarpină sau nu, care însă sunt recurente, adică nu erupții izolate, care apar de 2 ori pe an. Al doilea tip de manifestări sunt cele respiratorii: un copil care tot timpul are nasul umed, bagă mâna în nas sau sunt acei copii care fac conjunctivite sau acei copii care fac  diferite tipuri de manifestări de ajung la pneumolog  să se caute de astm bronșic. Altă categorie de manifestări sunt cele digestive: copilul poate să fie constipat, poate să facă scaune care nu arată ca cele pe care copilul le făcea până acum. Scaunele sunt altfel și schimbarea este constantă, a apărut o schimbare care se perpetuează sau copilul are un disconfort permanent, care se manifestă mai mult în timpul nopții: în care copilul are treziri foarte frecvente sau copilul are un somn extrem  de zbuciumat (se plimbă prin tot patul toată noaptea), îl doare burta, dacă-i mai mic plânge, dacă-i mai mare se tot trezește și se văicărește sau are dureri abdominale cu semne de alarmă, cele mai importante sunt trezirea din somn și întreruperea copilului dintr-o activitate plăcută. Dacă se întrerupe din joc, din jucatul la tabletă, din ceva ce lui îi face foarte mare plăcere, ca să spună că îl doare burta și discoonfortul îl face să renunțe la joacă, asta înseamnă că durerea este importantă.

4. Care sunt afecțiunile care pot deriva din intoleranța la gluten?

Din intoleranța la gluten netratată, pentru copil problema principală este întârzierea sau limitarea creșterii și dezvoltării. Când spun dezvoltare, nu înseamnă greutate și talie, înseamnă dezvoltare cognitivă, dezvoltare afectiv-emoțională, tot ceea ce înseamnă dezvoltarea cerebrală în general și tot ceea ce înseamnă maturizarea tuturor organelor. Fiecare lună din viața unui copil nu este la fel ca luna care a trecut. Asta înseamnă creștere și dezvoltare. Deci, intoleranța la gluten netratată la copii conduce cel mai adesea la stagnarea sau întârzierea creșterii. Este lucrul cel mai pregnant în boala celiacă netratată la copil. Pe măsură ce copilul crește, dacă boala rămâne netratată, el se transformă într-un adolescent și după aceea într-un adult care va suferi de complicațiile unui adult nediagnosticat.

5. Cum putem vedea un copil celiac dintr-un grup?

Cât sunt încă la vârsta pediatrică pot, de exemplu, să facă de cele mai multe ori fracturi pe os patologic, adică fracturi la traumatisme minore: toți copiii joacă fotbal în curtea școlii și numai al meu își rupe oasele de 3 ori pe an sau rămâne cu anemie feriprivă care nu se poate aranja o perioadă foarte lungă de timp și asta generează o hipoxie, deci o lipsă de oxigenare optimă a creierului,  ceea ce duce la:  instabilitate emoțională, agitație diurnă și nocturnă, insomnii, devine un copil cu un somn neliniștit, cu treziri foarte dese, pe care la școală nu poți să-i faci să stea în bancă, iar doamna spune că nu prea se concentrează, că e neatent și cu capul în nori. Rămân așadar cu tot felul de deficite care sunt generate de un oarecare grad de  hiopixie cronică.

6. Există și forme mai violente ale bolii? 

În formele clasice ale bolii, poate apărea un sindrom de malabsorbție sever, care poate fi invalidant pentru copil dacă boala nu este tratată.
7. Ce alte intoleranțe la alte alimente pot apărea pe parcursul dietei fără gluten și ce carențe de vitamine trebuie urmărite periodic?

Pe parcursul dietei fără gluten, dar nu din cauza dietei fără gluten,  poate apărea orice intoleranță alimentară, care poate apărea la orice individ din populația generala. Boala nu are nu risc mai mare de aapriție a altor intoleranțe. independent de dietă, sigur pot apărea și alte intoleranțe.

În general, la copil, în primul an de la diagnostic, este ideal să fie urmărit clinic copilul o dată pe an, iar la fiecare șase luni să fie verificate posibilele carențele de vitamine liposolubile, adică  acele vitamine care de obicei se absorb foarte prost la cei cu boala celiacă. Mă refer în cazul copiilor în principal la vitamina D care este extrem  importantă pentru metabolismul osos și pentru imunitate, în general și la vitamina E.

Interviu realizat de Anca Stan

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.