Home / Copil / Interviu cu Dr. Gheorghe Chiriac Babei: “Începem să ne confruntăm cu patologia <îmbuibării>”

Interviu cu Dr. Gheorghe Chiriac Babei: “Începem să ne confruntăm cu patologia <îmbuibării>”

Dr. Gheorghe Chiriac Babei este doctor în ştiințe medicale, medic primar pediatrie,  specialist nefrologie pediatrică 

Domnule  doctor, vă propun un subiect de discuţie destul de fierbinte: alimentaţia copilului. Desigur, ne vom limita la câteva probleme care le preocupă pe toate mamele… şi care au mereu nevoie de clarificări.

 

Problemele sunt inepuizabile, mai ales în epoca actuală. De la eterna dilemă legată de alimentele bio sau eco vs. alimentele industrializate, la cea legată de hrana modificată genetic sau de cea obţinută din culturi ierbicidate şi tratate chimic împotriva dăunătorilor…  Dacă lucrurile s-ar putea reduce doar la aceste aspecte, tot ar fi bine.  Ele se complică şi mai mult prin globalizarea culturilor gastronomice şi printr-o adevărată revoluţie a modurilor de preparare a hranei zilnice. Şi, ca să nu ne oprim aici, lumea contemporană, afectată de o mulţime de boli de nutriţie şi de metabolism nu poate încă să răspundă la întrebările ce, cât, cum trebuie să mâncăm.

Avem însă şi noi tehnologii medicale care ne ajută să facem faţă acestor probleme…

Da, dispunem acum de noi cunoştinţe în domeniul bioflorei digestive, neuroenterologiei, iar explorarea tractului digestiv suferă şi ea o veritabilă revoluţie imagistică, imposibil de imaginat cu trei decenii în urmă. Asta nu înseamnă însă că avem răspunsuri la toate întrebările.

Daţi câteva exemple de legături între anumite boli ale copiilor şi alimentaţie. Cei mai mulţi dintre noi le ignoră.

Ultimele decenii au adus în alimentaţia românilor modificări substanţiale, dar în primul rând este vorba de modificări în alimentaţia copiilor. Acum douăzeci şi ceva de ani vorbeam de alimentaţie deficitară la nivel cantitativ şi calitativ, care ducea la deficienţe ale mecanismelor de apărare, acum vorbim de supraalimentaţie şi de obezitate. Începem să ne confruntăm cu patologia „îmbuibării”: sindromul metabolic, hipercolesterolemia, diabetul de tip 2. Acest tip de diabet este din punct de vedere medical o noutate, copiii fac în general diabet de tip 1.

Ce vă  îngrijorează cel mai mult în privinţa sănătăţii copiilor români? Ce legătură are îngrijorarea dvs. cu alimentaţia?

În contextul alimentaţiei moderne, mâncarea de tip fastfood generează, pe lângă un comportament alimentar care exclude anumite alimente, şi o încărcare metabolică a celor mici cu substanţe nefireşti pentru organism. Mă refer aici la glutamaţi, în primul rând, la nitriţi şi la multe alte substanţe pentru menţinerea culorii şi pentru conservare pe timp îndelungat. Aş mai adăuga şi un alt aspect: genetic, papilele de pe mucoasa linguală sunt „specializate” pentru gusturile primare (acru, dulce, sărat, amar, iute). Glutamatul poate fi numit «gustul „mai vreau”», pantru că produce dependenţă faţă de alimentele care îl conţin.

Ce aţi vrea să dispară de pe masa familiilor care au copii?

Alimentele intens procesate, semipreparatele în care sunt tot felul de adaosuri nesănătoase, excesul de sare, de dulciuri, de zahăr.

Ce le spuneţi mamelor care adoptă stiluri de alimentaţie la modă sau care îşi hrănesc copiii vegetarian?Structura tubului digestiv al omului este de tip omnivor. Vorbesc aici de morfologie şi de tipul enzimelor digestive. Orice regim care exclude anumite alimente produce carenţe şi nu poate fi considerat ca fiind echilibrat.

Nu vă e teamă că veţi fi acuzat de “tradiţionalism”?

Dacă ne referim strict la întrebarea precedentă, nu, nu mi-e teamă.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.