Home / Sarcina luna de luna / Alimentatie / Ce alimente sunt intezise în timpul sarcinii

Ce alimente sunt intezise în timpul sarcinii

gravida mananca

Ce mănânci în perioada de sarcină. Ce ţi-e permis? Ce este interzis? Iată întrebările care trebuie să te preocupe, mai ales când ştii că în câteva luni vei aduce pe lume un copil pe care ţi-l doreşti sănătos. Ai auzit, desigur că fructele de mare sunt pe lista interdicţiilor, ca şi brânzeturile nepasteurizate. Dar, ai lista completă a ceea ce trebuie să eviţi? Noi îţi dăm acum câteva indicaţii care te pot ajuta să-ţi completezi lista de alimente care îţi sunt indispensabile în sarcină.

Alimente interzise

Anumite alimente sunt pline de riscuri pentru femeile însărcinate. Chiar un pahar de vin, care pare atât de inofensiv, poate fi un risc când îl bea o femeie însărcinată.  

Alimentele de evitat:

Anumite alimente trebuie consumate cu moderaţie când eşti însărcinată. Cafeaua, de exemplu, trebuie să o limitezi la o singură ceaşcă pe zi. În ceea ce priveşte peştele, există unele specii pe care ar trebui să le eviţi  în timpul sarcinii. Printer acestea, tonul care nu trebuie consumat mai mult de 150 g pe săptămână,  rechinul, barracuda, peştele spadă etc.).  Morunul şi păstrăvul nu trebuie consumate mai mult de 300 g pe săptămână. Alte alimente cu risc:

 • ·         Sushi cu peşte proaspăt
 • ·         Alcool
 • ·         Lapte şi brânzeturi nepasteurizate
 • ·         Brânzeturi cu mucegai
 • ·         Mezeluri crud-uscate
 • ·         Mezeluri în aspic
 • ·         Ouă crude în maioneză sau în alt gen de preparate (îngheţată, crème pentru dulciuri)
 • ·         Preparate de tartinat (pateuri)
 • ·         Sucuri de fructe nepasteurizate, din comerţ
 • ·        Fructe de mare
 • ·         Steak tartar

Boli provocate de alimente

O măsură obligatorie pentru fiecare viitoare mămică este aceea de a lua precauţii suplimentare când decongelează bucăţi mari de carne sau păsări întregi (cum este curcanul). Este de preferat o decongelare progresivă nu una rapidă, evitând astfel riscurile unei intoxicaţii alimentare, cu consecinţe grave atât asupra mamei cât şi a copilului. Trebuie să ştii că în timpul primelor trei luni de sarcină, o intoxicaţie alimentară poate provoca avortul spontan. Ca să nu mai spunem că de-a lungul sarcinii, anumiţi viurşi, bacteria sau paraziţi pot traversa placenta şi pot declanşa pierderea sarcinii sau naşterea unui făt mort. Sănătatea copilului tău depinde, întro oarecare măsură, şi de calitatea şi igiena alimentelor pe care le consumi. Dacă după ce ai mâncat ai imediat senzaţie de vomă, greaţă, dureri abdominale sau diaree, adreseayă-te repede medicului tău.

Cum previi contaminarea încrucişată

În momentul în care îţi aşezi cumpărăturile în sacoşă sau în frigider, ai grijă să separi fructele şi legumele pe care le mănânci crude de celelalte alimente (cărnuri, peşte, fructe de mare). Bacteriile din carne pot contamina celelalte produse şi astfel să producă o intoxicaţie alimentară. Folosiţi pungi de plastic în care să puneţi separat fiecare aliment. La fel procedaţi când vreţi să le depozitaţi în frigider şi când le coaceţi (să atingă temperaturile potrivite, ca orice germen patogen să dispară. Pentru aceasta, există chiar termometre speciale).

 

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.