Home / Bebelus / Alimentatie / Cum introduci în alimentația bebelușului… carnea

Cum introduci în alimentația bebelușului… carnea

Odată ce ai introdus legumele, fructele și cerealele, este vremea ca bebe să cunoască și gustul delicios al cărnii. Dar ce fel de carne? Cum s-o prepari? Iată sfaturile noastre.

 Introducerea cărnii în alimentația bebelușului este un moment special. Acest nou aliment îi aduce  fier, zinc și vitamine B. Totodată, până la 3 ani, porțiile nu pot fi decât foarte mici,  pentru ca laptele să rămână la fel de important în meniul zilnic.

Prima linguriță de carne. Când? 

Nu poate fi vorba de carne, înainte de împlinirea vârstei de 6 luni și fără sfatul pediatrului. Pentru copiii cu risc de alergii, medicul poate decide ca introducerea cărnii la 7 luni.

Între 6-7 luni

Carnea se oferă bebelușului la masa de prânz, combinată cu legume: 2 lingurițe de carne (10 g) fiartă, fără grăsime și bine mixată. La început, se pune în biberon, reducând corespunzător porția de lapte. Când bebelușul este pregătit, poate mânca noul aliment cu lingurița.

Cărnurile recomandate

Cele mai portivite sunt pieptul de pui sau de curcan fără pieliță, carne slabă de vițel sau de vită. Atenție! Nu trebuie depășită doza de carne, ca rinichii copilului să nu fie supuși unui efort prea mare. Sunt interzise mezelurile, chiar de pui sau de curcan.

Între 7-8 luni

Bebelușul poate mânca  2-4 lingurițe de carne (10-20g), ca singur fel de mâncare la prânz.

Dacă-i oferi pește sau ou, acestea înlocuiesc masa de carne.

Cărnurile recomandate: Pieptul de pui și de curcan. Unii medici (pediatrii francezi, de exemplu)  recomandă la această vârstă chiar fileul de porc și cotletul de miel, fără grăsime.

Între 9-10 luni

Cantitatea de carne nu trebuie să depășască 20 g. Pe măsură ce îi cresc dințișorii, bebelușul poate mânca bucățele de carne, în locul cărnii pasate.

Între 1-3 ani

Bebelușul continuă să mănânce carne doar o dată pe zi, 20 g la 1 an, 30 g la 2 ani, 40-50 g la 3 ans. Se recomandă respectarea acestor cantități pentru că s-a observat că micuții care mănâncă prea multă carne înainte de 3 ani, prezintă risc de obezitate mai târziu. După un an, bebelușii pot mânca și ficat, pentru un aport substanțial de fier.

Carne gătită acasă sau borcănele?

Cele două pot fi alternate. Pentru educarea gustului, este bine să nu-ți obișnuiești bebelușul cu un singur fel de carne sau cu un singur mod de a o prepara. Când gătești în casă, este bine să profiți de carnea proaspătă. O poți ferbe la abur sau tradițional, în apă, fără sare. La nevoie, în concediu sau când nu ai timp să găstești, bebelușul poate mânca „ din borcănel “, preparate speciale pentru vârsta lui. Acest gen de preparate sunt fără conservanți, fără coloranți artificiali, fără sare și conțin ingrediente la care n-au fost folosite pesticide și insecticide. În plus, au proporția corectă între legume și carne. Cărnurile gătite în casă pot fi păstrate la frigider maximum 24 de ore, iar cele din produsele pentru bebeluși, 48 de ore.

…peștele

Peștele este un aliment foarte valoros pentru copii. Cu toate acestea, se introduce progresiv în alimentația bebelușului, pentru că poate provoca alergii. Dar ce pește să alegi? Cum să-l prepari?

Peștele aduce în alimentația bebelușului selenium, iod, fluor și Omega 3. Totodată, până la 3 ani,  porțiile nu trebuie să fie prea mari, pentru că locul privilegiat din meniul zilnic trebuie să-l aibă produsele lactate.

La ce vârstă îl introduci?

Ca și carnea, niciodată înainte de împlinirea vârstei de 6 luni și numai la sfatul pediatrului.

Între 6-7 luni

În alimentația bebelușului, peștele este o alternativă la carne și poate fi dat la masa principală a zilei, la prânz. În principiu, amesteci cu legume 2 lingurițe de pește copt (10 g) fără ulei sau altă grăsime, într-o tigaie antiaderentă. La început, îl pui în biberonul cu lapte, reducând corespunzător porția de lapte. Apoi, îl poți oferi cu lingurița.

Ce fel de pește?

Pentru început, se recomandă peștele alb, al cărui gust nu este prea pronunțat: șalău, păstrăv, cod etc. Dacă bebelușul îl acceptă, poți încerca și somonul. Atenție, însă! Nu depăși cantitatea recomandată, pentru că excesul suprasolicită rinichii. Sunt interziși peștii afumați, uscați sau în conserve.

Între 7-8 luni

Bebelușul continuă să mănânce pește, ca alternativă la carne: 2 – 4 lingutrițe, bine mixat (10-20 g), la prânz. Când îi dai ou, acesta înlocuiește carnea. După 7 luni, poți testa dacă tolerează macroul și sardinele proaspete.

Între 9 luni-1 an

Cantitatea de pește recomandată nu trebuie să depășască 20 g. Peștele trebuie servit ca alternativă la carne și ou. Treptat, poți trece de la mâncarea pasată la bucățele. La un an, theoretic pot fi introduce fructele de mare forate proaspete și bine prelucrate termic.  Practice, acest lucru se poate face numai la sfatul medicului pediatru.

Între 1-3 ani

Bebelușul continuă să mănânce pește, carne și ou doar o dată pe zi, 20 g la un an, 30 g la 2 ani, 40-50 g la 3 ani. Theoretic, acum bebelușul este apt să consume pește din conservă, practic, acest  lucru trebuie evitat. Peștele gătit în casă se poate păstra la frigider 24 de ore.

ATENȚIE! 

Peștele provoacă alergii. De aceea, se introduce numai la sfatul medicului. Unii pediatrii recomanda chiar să introduce peștele după ce bebelușul are 8-9 luni, pentru a evita orice risc. Nu se dă bebelușului zeama de carne. Legumele și carnea se fierb separat. Cea mai indicată este carnea de vită, de găină, de curcă. Poate fi păstrată în frigider, maximum 48 de ore.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.