Home / Bebelus / Alaptare / 5  lucruri esențiale despre alăptare

5  lucruri esențiale despre alăptare

shutterstock_136597046

Încă din primele zile de viață bebelușul tău își organizează tot programul în jurul unui singur moment: cel al alăptării. Însă, pentru a te bucura  de această clipă magică pe care o împarți zilnic cu bebelușul tău, ai nevoie de patina organizare și de câteva informații care te vor ajuta să treci cu bine de noile provocări pe care ți le lansează comoara ta. Iată tot ce trebuie să știi despre alăptare ca să ai un bebe sănătos și să fii o mămică relaxată.

Care sunt cele mai bune poziții de alăptat

De multe ori, dacă bebelușul nu este așezat confortabil, nu mănâncă suficient, înghite mult aer sau se îneacă cu lăpticul. Tocmai de aceea este important să alegi cea mai bună poziție când îl alăptezi. Iată câteva sugestii:

  • Așază-te pe un scaun, pe un fotoliu sau pe o canapea și pune și 1-2 perne în jurul tău pentru a-ți fi mai ușor. Pune-l pe bebe întors complet către tine, cu fața, genunchii și stomacul orientați spre tine. Cu cealaltă mână ții capul micuțului pentru a-i susține, gâtul, capul și coloana.
  • Stai culcată pe o parte în pat, față în față cu bebelușul tău. Așază-l pe bebe pe o pernă, astfel încât capul lui să fie puțin mai ridicat și dă-i să sugă.
  • Te așezi cu spatele sprijinit, iar copilul stă în curbura brațului tău. Cu antebrațul susții spatele copilului, iar cu degete îi ții fundulețul. Mâna de jos a copilului o îmbrățişează pe mamă în jurul mijlocului, iar mâna de sus stă pe sânul din care este alăptat.

Cât de des îi dai să mănânce

Un bebeluș mănâncă de obicei de 8-12 ori în 24 de ore, dar nu totți bebelușii au același ritm și nu există o durată general valabilă de masă: cum tu ești unică și bebelușul tău este la fel. Regula de aur a alăptatului pe care ar trebui să o aplici chiar din primele săptămâni este să-I dai bebelușui tău să mănânce ori de câte ori cere. Nu-ți face griji că-l supraalimentezi: un sugar nu mănâncă niciodată mai mult decât are nevoie. De aceea, încă din primele zile, notează-ți orele la care I se face foame și astfel vei observa după o săptămână că și-a făcut deja un program.

Cum îți dai seama că îi este foame

Când bebe plânge este greu să-ți dai seama de unde vine starea lui de discomfort și de multe ori te gândești că nu a mâncat sufficient și acum îi este foame din nou. Dar iată câteva semnale care-ți confirmă că vrea lapte:

  • Respirația lui se schimbă și face tot felul de grimase
  • Își mișcă tot timpul brațele și mâinele și și le duce tot timpul la gură
  • Își suge degetele

În acest caz nu aștepta să i se facă foame și mai tare, deoarece devine din în ce mai agitat și nu vei mai reuși să-l hrănești așa cum trebuie.

Cum îl ajuți să scoată aerul din burtică

E bine ca după fiecare masă să-i scoți scoți aerul pe care l-a înghițit atunci când l-ai alăptat. Dacă la adulți acest proces este unul mecanic, la bebeluși ssistemul digestiv nu este suficient de matur pentru a se ”descurca” singur, așa că trebuie ajutat. Așa că așază-l pe bebe cu burtica sprijinită de umărul tău, dar ai grijă să-i susții gâtul și mângâie-l ușor pe spate. Ai grijă să-ți pui pe umăr un prosop deoarece de cele mai multe ori aerul din burtică poate ieși cu un mic jet de lapte.

Care sunt indiciile unui bebeluș bine alăptat

Ți se întâmplă deseori să-l compari pe puiul tău cu alți bebeluși din parc și să-ți pui că nu-l alăptezi suficient. Ei bine, dacă bebelușul tău este tot timpul vesel, plânge foarte rar, este vioi și activ, nu ar trebui să-ți mai faci griji.  Un alt bun indiciu este și faptul  se trezește regulat și mănâncă la ore fixe, suge cu eficacitate și după masă este sătul și adoarme repede. Ultimul și cel mai bun reper al unui bebe bine hrănit este cântarul: dacă ia în fiecare săptămână 150 g-200 g, atunci poți fi o mămică fericită.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.