Home / Copil / Alimentatie / SOS. Nu mai vrea lapte!

SOS. Nu mai vrea lapte!

shutterstock_90998624

Adio, lapte! Asta pare să spună puiul tău de ficare dată când i-l oferi. Și totuși, nu te poți resemna, pentru că laptele înseamnă calciu, acizi grași esențiali, proteine de cea mai bună calitate, nutrienți pe care nu-i primește decât din acest aliment atât de complex.

Nevoia de calciu

Până la 3 ani, copilul trebuie să bea cel puțin o jumătate de litru de lapte pe zi sau să-și ia necesarul de calciu din alimente echivalente. După 3 ani, necesarul zilnic crește la 800 mg de calciu, cea ce corespunde în medie la 3-4 porții de lactate. Nu mai vrea lapte? Iaurt dimineața, un desert cu lactate la prânz și la gustare, brânză seara. Mai poți să pui lapte în supa de prânz, să gătești peștele sau oul în sos béchamel, să-i dai ca desert un griș sau un orez cu lapte, iar ca băutură energizantă un milk-shake.

Înlocuitorii laptelui

Lactatele nu prea dulci sunt soluția ideală. De aceea, deserturile cu lapte din comerț ar trebui să fie doar alternativa de avarie, pentru că sunt foarte dulci. Înlocuiește-le cu iaurturi, brânză de vaci sau creme de brânză. Dacă faci dulciuri de casă cu lapte, cel mai bun este formula de creștere  (nu laptele de vacă), pentru că are un conținut bogat în acizi grași esențiali (în special Omega 3), fier și vitamina D. Nimic nu te împiedică să alegi acest tip de lapte chiar și după 3 ani, dacă copilul îl acceptă, mai ales că nu conține grăsimi și proteine în cantitate mare, deci nu-i amenință greutatea normală.

Brânza de vaci poate fi delicioasă!

Evident, micuțul tău preferă orice brânză interzisă copiilor, cum ar fi cea topită (nerecomandabilă pentru că are o mare cantitate de smântână și de alte grăsimi, dar e săracă în calciu). Ce-i poți da? Parmezan (nu este gras și are mult calciu), ricotta sau urda autohtonă, cașcaval (dar nu prea des și în cantități mici pentru că este foarte gras), creme de brânză proaspătă, brânză proaspătă de capră (fără să faci abuz de ea). Dacă servești aceste brânzeturi cu fructe și legume care la rândul lor conțin calciu (afine, pătrunjel, creson, smochine proaspete, avocado) copilul are parte de o hrană foarte sănătoasă. Și nu în ultimul rând, nu uita de brânza de vaci și de iaurt, cele mai prețioase sortimente de lactate pentru copii.

 Lactatele zilnic!

Pediatrul ți-a spus deja că laptele de creștere n-ar trebui să lipsească din alimentația zilnică a copilului tău, cu atât mai mult cu cât este îmbogățit cu fier. Dacă nu-l acceptă, după vârsta de un an poate trece la laptele integral, care conține acizi grași esențiali, importanți pentru dezvoltarea creierului. Dar ce faci când copilul nu acceptă deloc laptele? Iată cu ce și cum îl poți înlocui și care este rația zilnică de lactate:

  • 500 ml lapte de creștere sau lapte integral pe zi (asigură cei 500 de mg de calciu necesari pe zilnic. Poate fi oferit seara și dimineața în biberon sau poate fi pus în piureuri, supe, griș.
  • O porție de brânză pasteurizată de 40 g servită ca atare sau în compoziția unei mâncări (gratinuri, sufleuri, budinci).
  • Un borcănel de iaurt, ca gustare sau la micul dejun. Până la 18 luni, sunt de preferat lactate de casă, făcute din lapte de creștere.

Echivalențe

Un pahar de lapte (150 ml) = un iaurt = 30 g de brânză de vaci = 20 g cașcaval = 30 g cremă de brânză proaspătă. Toate acestea reprezintă aproximativ 200 mg de calciu.

Trucuri să „ascunzi“ laptele

Între 1-3 ani, porția zilnică de lapte recomandată este de 500 ml. Dacă ai un copil care adoră laptele, nu trebuie să depășească 800 ml, ca să-și păstreze interesul și pentru alimente din celelate grupe. La această vârstă, copiii au nevoie de grăsimi pentru a crește normal, așa că un lapte cu 3,5 % grăsime este ideal. Când nu beau minimum 500 ml de lapte zilnic, poate fi înlocuit cu prosuse lactate. Sunt de preferat lactatele preparate din lapte îmbogățite cu viatmina D, lucru specificat pe etichetă. Vitamina D zilnică mai poate fi luată din 60 g de somon. Gălbenușul de ou asigură doar 13 % din acest necesar.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.