Home / Bebelus / „Wonder woman” şi supermămică

„Wonder woman” şi supermămică

canstockphoto13681630

De cele mai multe ori, noi, femeile suntem considerate super-eroii familiilor noastre, şi asta pe bună dreptate dacă ne uităm la toate responsabilităţile cărora le facem faţă invariabil cu succes. Astfel, fie că vorbim despre activităţile de zi cu zi ale casei – cumpărături, pregătirea mesei, evidenţa facturilor sau diversele drumuri pe care le facem şi toate acestea în doar 24 de ore, reuşim fără doar şi poate ca la finalul zilei să fim declarate „Wonder woman”.

Unde mai pui şi unul-doi pui micuţi de om care te privesc necontenit cu ochii lor mari şi care îşi doresc toată atenţia ta. Scutece, hăinuţe atent pregătite, feluri delicioase de mâncare pentru fiecare masă, cât mai diverse şi cu gustul bun pe care doar mama îl poate da, jocuri năstruşnice pe care doar mama le poate şti şi inventa, blândeţea şi afecţiunea specială pe care doar mama le poate avea pentru fiecare dintre ei, în mod egal… da, toate în aceleaşi 24 de ore în care femeia devine dintr-o dată şi „super-mămică”.

Cum să recunoşti o supermămică?

Mama simte prima atunci când unul dintre copii nu se simte bine. Ea poate înţelege chiar şi limbajul fără vorbe al bebeluşului şi desluşeşte, mai apoi, cuvintele stâlcite ale copiilor care încearcă să îi spună ce îi doare sau ce îi supără.

Mama nu se sperie şi îşi menţine calmul când febra ameninţătoare tulbură somnul copiilor. Ea are un ajutor de nădejde care reduce simptomele febrile în aproximativ 15 minute de la administrare şi ale cărui efecte durează până la 8 ore de la administrare. Este o suspensie orală cu efect antitermic, pe bază de ibuprofen, care i-a căpătat încrederea odată cu episoade de febră cu care s-a confruntat la primul bebeluş.

Mama născoceşte tot felul de modalităţi haioase prin care să aline starea de disconfort şi tristeţe a copilului pe care răceala şi febra îl ţin departe de prietenii de la grădiniţă. De asemenea, ea ştie că există antitermice cu gust plăcut de portocale sau căpşuni, care vor face mai uşor tratamentul şi pe care micuţul le va accepta mai repede.

Mama cunoaşte faptul că tusea şi durerea în gât sunt poate două dintre cele mai obişnuite suferinţe ale copilăriei. Astfel, dacă unul dintre copii va plânge atunci când înghite sau refuză să mănânce, sau salivează mai mult decât de obicei, mama va şti că micuţul se confruntă cel mai probabil cu o durere în gât. Suspensiile orale care conţin ibuprofen pot ajuta la calmarea durerilor de gât, iar mama se va asigura de asemenea, că în camera în care se află copilul nivelul de umiditate este optim, una dintre soluţii fiind plasarea unui prosop umed pe calorifer în perioada anotimpului rece.

Mama ştie cum să trateze o durere de cap care poate apărea şi la copiii mici, deşi, în mod normal, aceasta este mai des asociată cu vârsta adultă. Ea va şti când durerea se intensifică dacă micuţul se va întinde în pat şi îi va administra un anti-inflamator care are şi proprietatea de a calma durerea. De asemenea, va elimina sursele de lumină din dormitorul micuţului. Mămica ştie că administrarea suspensiei orale se face în funcţie de greutatea şi de vârsta copilului, aproximativ la 6-8 ore, sau dacă este necesar, la minim 4 ore.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.