Home / Viata de familie / Relatie / Cum tratezi depresia postnatală

Cum tratezi depresia postnatală

???????????????????????????????????????????????????????????
În ultimii ani se vorbește din ce în ce mai mult despre depresia postnatală. Aceasta este o condiţie medicală care afectează una din opt femei în primul an de la naştere. Simptomele depresiei postpartum vin pe nepregătite, majoritatea proaspetelor mămici aşteptându-se să fie bucuroase după naştere, nu triste.

Care sunt simptomele depresiei postnatale?
Printre simptomele pe care trebuie să le aveţi în vedere după naştere putem enumera anxietatea şi sentimentul de oboseală continuă, insomniile şi incapacitatea de a adormi înapoi odată ce v-aţi trezit, pierderea sau câştigarea neplanificată în greutate, grijă exagerată de a nu va răni sau de a nu răni copilul, lipsa interesului faţă de activităţile ce obişnuiau să va facă plăcere.
Lipsa apetitului, oboseală ce apare chiar şi după somn, lipsa încrederii şi îngrijorarea excesivă, confuzia şi lipsa generală a energiei sunt simptome care arată instalarea depresiei postnatale. Femeile consideră că este normal să treacă prin astfel de stări chiar dacă a trecut mai mult de o luna de la naştere, însă nu este.  Orice stare neplăcută care durează mai mult de două săptămâni este una anormală, iar persoanele care nu suferă de depresie găsesc moduri de a recupera lipsa somnului. Este important să se facă diferenţa dintre depresia de după naştere şi schimbările bruşte de dispoziţie care pot fi considerate normale în anumite limite. Tristeţea ce apare la încheierea sarcinii dispare de obicei după aproximativ 10 zile, însă în cazul în care această continuă sau simptomele se agravează, apare depresia postnatală.
De ce apare depresia postpartum?
Există o serie de factori care pot creşte riscul de a avea depresie postpartum. Dacă proaspătă mama a suferit de depresie înante de a rămâne însărcinată, sunt şanse mari că depresia să revină odată cu naşterea. Şi în timpul sarcinii pot apărea semne care arată o eventuală depresie: anxietatea sau stările de tristeţe ce apar în al doilea sau cel de-al treilea trimestru sunt promotori ai depresiei postnatale. De asemenea, şi persoanele care au suferit de depresie postpartum după sarcinile anterioare sunt predispuse acestui dezechilibru. Factori precum lipsa sprijinului din partea partenerului şi a familiei, îmbolnăvirea bebeluşului, stresul cauzat de aspectul financiar şi orice alt tip de problema personală pot duce la agravarea depresiei.
Cum treci cu bine peste depresia de după naştere?
Persoanele care suferă de depresie postnatală trebuie să ştie că această se poate trata cu ajutorul medicamentelor, dar şi prin consiliere. În cazurile în care depresia nu se manifestă într-un mod foarte puternic, simplă consiliere şi ajutorul din partea familiei poate fi de ajuns pentru a trece mai uşor peste stările depresive. Consilierea oferă sprijin emoţional atât pentru mama, cât şi pentru partenerul de viaţă, ajutând la rezolvarea problemelor apărute. De asemenea, un specialist va poate prescrie antidepresive care să fie sigure în perioada alăptării.

Trio-ul vindecării
Importante în tratarea depresiei sunt alimentaţia sănătoasă, somnul şi mişcarea. Încercaţi să nu va îndepărtaţi de familie sau de partenerul de viaţă, ci să le cereţi ajutorul atunci când aveţi nevoie, în special pe timpul nopţii. Un alt ajutor poate veni din partea unei dădace cu experienţă în creşterea noilor-născuţi, dar şi prin cursurile de parenting sau de masaj pentru bebeluşi.
Platforma online www.depresiv.ro reprezintă un punct solid de sprijin pentru cei care suferă de depresie, oferind informaţii complexe despre tulburările specifice, sfaturi pentru tratarea acestora şi explicarea factorilor ce conduc la apariţia unor astfel de dispoziţii, de către specialişti avizaţi din domeniul psihiatriei. Astfel, puteţi consulta platforma pentru a cunoaşte mai multe detalii despre apariţia depresiei, fie atunci când va confruntaţi personal cu această sau când cei dragi prezintă simptomele specifice.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.