Home / Bebelus / Prima vacanţă cu bebe – 10 sfaturi pentru reuşită

Prima vacanţă cu bebe – 10 sfaturi pentru reuşită

Vacanta cu bebe.  Un prilej de visare, dar şi de pregătiri, mai ales dacă ai un bebeluş care îţi va face un program ca de armată. Da, el mănâncă şi doarme la prânz, oriunde te-ai duce să petreci câteva zile de relaxare. Şi are multe alte nevoi de care trebuie să ţii seamă. Iată de ce trebuie să te organizezi foarte bine.

Ce-ţi trebuie la drum?

Toate bune şi frumoase!  Ai burduşit maşina cu ce-ţi trebuie şi… la drum. Dar, nici n-ai pornit bine şi bebe trebuie să mănânce. Aşa că ţine cont de sfaturile noastre.

Dacă bebe este alăptat…
  1. Opreşte într-un loc liniştit, unde să fii în largul tău când alăptezi. Ia la tine o păturică sau un şervet care să-ţi protejeze hainele.

2. Dacă nu alăptezi, ia biberoane sterile şi mai multe tetine, să nu fie nevoie să le speli pe drum. Ia apoi laptele obişnuit şi apa plată adecvată pentru bebeluş. Dacă ai o cutie dozatoare de lapte, este şi mai bine. Există cutii cu 3 doze, speciale pentru drum. În ele, laptele praf stă în condiţii igienice şi nu expui în mod repetat pudra din cutie la contactul cu aerul şi lumina.

3. Dacă bebe bea laptele la temperatura ambiantă, nu ai probleme. Dacă însă preferă laptele mai cald, ai nevoie fie de un încălzitor care se alimentează de la bateria maşinii, fie de un termos în care pui apa fierbinte, ca să stea caldă cât mai mult. Dacă n-ai nici una, nici alta, va trebui să te opreşti la o benzinărie sau într-un loc unde să încălzeşti biberonul la o sursă de căldură.

4. Oricum, nu uita baveţica.

Dacă bebe a trecut la diversificare

5. Pe lângă tot ce-ţi trebuie ca să pregăteşti lăpticul şi să i-l oferi, mai ai nevoie de un întreg arsenal de bucătărie : veselă, tacâm de silicon, pahar special pentru băut lichide, bavețică, şerveţele de hârtie, o bucată mare de folie sau alt material impermeabil. Acesta din urmă te va ajuta să cureţi mai uşor urmele meselor lui.

6. Pentru drum, varianta ideală sunt borcănelele speciale pentru bebeluşi. Mâncarea din ele nu se alterează pe drum, pot fi încălzite cu uşurinţă în apă caldă sau în încălzitorul de biberoane şi este uşor să-i dai copilului să mănânce chiar din ele. La fel, compoturile şi deserturile. Dacă preferă mâncarea gătită de tine, pentru drum cele mai indicate sunt preparatele pe bază de orez : pilaf cu legume sau cu carne şi legume, supe de legume, alte preparate care se pot mânca la temperatura ambientală. Nu lua o mâncare pe care n-a mai mâncat-o niciodată pentru că şi aşa plecarea de acasă este o schimbare foarte mare pentru copil. Dacă nu mănâncă decât mâncare caldă, pentru drumurile scurte poţi folosi un termos (1-2 ore) sau o încălzeşti în încălzitorul de biberoane sau… pe capota maşinii. Pe o zi caniculară, capota are o tempratură de peste 40 de grade.

Evită să-i dai să mănânce în mașină

8. Nu-i da copilului să mănânce cu maşina în mers. Se poate îneca. Oreşte maşina şi, dacă nu ai altă opţiune mai bună, poate mânca foarte bine şi în scaunul de maşină. Dacă a trecut déjà la bucăţele, este obligatoriu să mănânce doar când v-aţi oprit din mers. Pericolul să se înece cu mâncarea creşte.

9. Bucăţelele pot fi din legume, fructe, brânză. Oricum, alege ceva care nu pătează: paste pe care le poate mânca singur, bucăţele de cartof, carne, morcov fiert sau crud, castavete etc. Pentru desert, banana este ideală. Şi un măr tăiat foarte fin sau un compot.

10. Pentru ca micuţul să nu se plictisească, poţi să te dotezi cu o măsuţă specială pentru scaunul lui de maşină. Se fixează bine şi poate fi support pentru farfurie sau pentru jucării. Ca o măsură de prevedere, dacă ai posibilitatea, ia cu tine un înălţător pentru scaunul de masă. Nu peste tot pe unde ajungi sunt scaune de masă pentru bebeluşi, iar înălţătorul se poate fixa pe un scaun obişnuit.

Dacă ţii cont de aceste sfaturi, masa copilului tău nu va fi o problemă cât te afli în vacanţă. Şi nu uita, pentru această perioadă poţi să uiţi de grija gătitului pentru bebeluş, apelând la borcănele.

Vacanta cu bebe este putin mai dificila, dar frumoasa! Trebuie să știi și Bebelușul tău este hidratat corect vara?

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.