Home / Bebelus / Alimentatie / Strategii și trucuri pentru a accepta lingurița

Strategii și trucuri pentru a accepta lingurița

shutterstock_132287159

Bebe a trecut la linguriță. Mmm! Parcă și mâncarea este mai gustoasă acum. Cât despre varietatea ei, ce să mai vorbim. E un moment provocator pentru mamă, delicios pentru copil. Ești pregătită? Alimente, cantități, echilibru, strategii…

Varietatea, prioritatea nr. 1

Bebelușul tău a crescut. Are 1 an? Acum mănâncă alături de părinți, descoperă noi alimente și învață să se descurce singur la masă.  Vrea să mănânce cu mâna lui și dorința trebuie respectată.

Da, alimentelor de mestecat

Spre 12 luni, puțini sunt bebelușii care nu manifestă interes pentru alimentele mai consistente. Gura este un organ de investigare foarte eficient, care îi ajută să descopere cât de plăcut este să muști dintr-un măr sau dintr-o prăjiturică și să mesteci. De fapt, un mod de a-și construi un „eu gustativ“ . Introducerea alimentației solide este, la vârsta asta o etapă esențială a diversificării alimentare. Dacă micuțul este deja obișnuit cu bucățelele, pune-i mai multe cubulețe de legume sau de fructe în farfurie, felioare de carne sau de legume. Încet, încet, obișnuiește-l pe bebe să muște din măr sau din felia de pâine. Astfel, va învăța să mestece, să înghită, folosindu-și corect limba.

Grăsimi, sare, zahăr… da sau nu?

Atât timp cât copilul bea lapte de creștere, nu are nevoie să i se adauge grăsimi în mâncare. Când începe să scadă cantitatea de lapte din meniu, este momentul să-i pui unt sau ulei de măsline în mâncare. În privița zahărului sau a sării, ele trebuie evitate până la 12 luni. Este un fapt cunoscut că peste 50% dintre copiii de un consumă prea multă sare, ceea ce le pune în pericol sănătatea. Deci, înainte să pui sare în mâncarea familiei, pune deoparte porția bebelușului. Nici zahărul nu este indispensabil. Așa că nu te grăbi să-i îndulcești iaurtul sau să-i pui puțin sirop în apa de băut. Dacă iaurtul i se pare prea acid, adaugă-i câteva picături de miere (mai puțin decât o linguriță).

Sunt alimente interzise?

Da. Ceea ce mănâncă părinții nu este tocmai ceea ce are nevoie bebelușul. Dacă grăsimile și zahărul trebuie date cu moderație, alte alimente nu au ce căuta în farfuria bebelușului, cum sunt mezelurile (prea bogate în sare și grăsimi), înghețatele și sorbeturile din comerț (conțin grăsimi multe și zahăr în exces) maioneza, pastele tartinabile, cartofii prăjiți și ketchup-ul (conține mult zahăr). Un studiu recent a demonstat chiar că cei mici încep să consume băuturi acidulate în jurul vârstei de 18 luni și la 25 de luni poate fi deja o obișnuință.

Nu-i place laptele…

După un an, mulți copii reduc cantitatea zilnică de lapte sau chiar renunță la el. De multe ori, dacă mama alege un lapte cu gust de vanilie, poate păstra acest prețios aliment în alimentația copilului. Pentru copiii la care acest lucru nu merge și, în cazul lor tebuie să intervii, ca să nu ajungă la carența de calciu.  Adică să înlocuiești laptele cu lactate: brânză de vaci, iaurt etc.  Iată câteva echivalențe în privința conținutului de calciu: 250 ml lapte = un iaurt mic = o felie de emmental = 3 portocale = 450 g broccoli fiert.

Necesarul zilnic de nutrienți

  • 500 ml lapte de creșetere
  • 1 iaurt sau 20 g de brânză de vaci
  • 1-2 biscuiți (de 10 g fiecare) sau 20-30 g de pâine sau 15-20 g cereale (4-5 linguri)
  • 2 porții mici de legume sau de supă
  • 2 porții de fructe
  • 3 linguri de fecule la fiecare masă principală (cartofi, paste, orez, griș)
  • 20-30 g de carne sau pește, alternativ cu ou
  • 20-30 g de unt, ulei vegetal sau smântână

Strategii de urgență:

Ce faci dacă nu vrea bucățele?

Refuzul bucățelelor se numește „sindromul mixerului“. Copilul nu înghite decât piureuri chiar la vârsta la care ar trebui să accepte bucățelele, pentru că mama a întârziat să-l obișnuiască cu alte texturi. Nu ai decât să încerci treptat să-i mărești granulația mâncării, până ajungi la bucățile de mestecat. Și nu ezita să-i oferi mici bucățele de fructe sau biscuiți în timpul zilei.

Ce faci dacă refuză mâncarea, pe motiv că nu-i place?

Copilul observă cât de tare te supără refuzul lui de a mânca legumele și înțelege că acesta este un bun mijloc de a atrage atenția și de a face presiuni. Soluția? Cu cât refuză mai tare, cu atât trebuie să insiști mai puțin.

Ce fac dacă n-are poftă de mâncare?

Așa cum unii copii sunt mai mult sau mai puțin somnoroși, așa există și mâncăcioși mai zeloși  sau mai puțin zeloși.  Privind graficele de greutate și de talie, pediatrul este cel care îți va spune dacă micuțul care mănâncă precum o vrăbiuță crește și se dezvoltă normal.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.