Home / Bebelus / Alimentatie / Sistemul digestiv al copilului

Sistemul digestiv al copilului

La naștere, sistemul digestiv al bebelușului este imatur și continuă să se dezvolte timp de câteva luni. Din acest motiv, este normal ca el să poată avea în anumite momente gaze și de aici copilul să fie mai irascibil.

Este normal?

Da, este normal ca bebe să aibă astfel de simptome în primele luni de viață. De cele mai multe ori, nu sunt grave. În caz că ai îndoieli, un  consult la medic îți poate spune dacă este o problemă normală sau una care necesită o atenție specială, cum ar fi colica infantilă, constipația sau refluxul gastroesofagian.

Intoleranță și sensibilitate alimentară

Este posibil ca prezența durerii intestinale să dezvăluie o intoleranță sau o sensibilitate alimentară. La copiii alăptați la sân poate fi o reacție la anumite alimente pe care le consumă mama. În cazul intoleranței la proteina din laptele de vacă, simptomele pot include episoade de diaree, greață, balonare, reflux gastroesofagian și tulburări severe ale stomacului. De asemenea, este posibil ca intoleranța sau alergia să provoace urticarie, eczeme sau umflături ale pielii. Dacă bebelușul tău este hrănit cu lapte formulă și are aceleași simptome, înseamnă că nu tolerează unul din ingredientele din compoziția laptelui. Trebuie să consulți un medic și acesta o să decidă ceea ce este de făcut.

Gazele intestinale

Cantitatea de aer înghițită când un bebeluș se hrănește sau plânge este, de asemenea, o cauză a gazelor intestinale. Dacă nu este evacuat în mod corespunzător, aerul este prins în tractul digestiv și poate provoca disconfort bebelușului. Într-un astfel de caz, stomacul său poate părea umflat, greu sau chiar sensibil la atingere. Prin urmare, este probabil ca bebelușul să se scuture, să își închidă pumnii, să ducă picioarele la burtică sau să le întindă complet. Chiar și pe măsură ce cresc, majoritatea bebelușilor mai au gaze. Nu trebuie să te îngrijorezi, acesta este un fenomen normal pentru copilul tău.

Cum să-l ajuți?

Bebelușii înghit aerul în cantități diferite în timpul hrănirii și este important să evacuezi excesul. După masă trebuie să-l ridici și să încerci să-l faci să râgâie. Pe de altă parte, se recomandă să nu insiști dacă nu râgâie, deoarece unii copii nu pot râgâi.

Iată câteva sfaturi pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului bebelușului tău:

 

  • Asigură-te că băuturile pe care i le dai au un rol calmant și relaxant.
  • Evită întreruperile în timpul hrănirii cât mai mult posibil.
  • Verifică unghiul în care ții biberonul în timpul alimentării. Sticla trebuie să fie întotdeauna orientată spre gura bebelușului într-un unghi de 45 de grade, iar tetina trebuie să fie întotdeauna umplută cu lapte și nu cu aer.
  • Dacă copilul înghite prea mult aer în timpul hrănirii, verifică dacă tetina este înfundată sau dacă bebelușul este pregătit pentru o tetină cu flux mai rapid.
  • Pentru a scăpa de excesul de aer din stomac, încearcă să i-l scoți după fiecare masă.

Manifestările de disconfort cauzate de gazele intestinale pot provoca un sentiment de neputință  părinților, în special în momentul în care bebe plânge foarte tare. Din fericire, acesta este un fenomen comun,  care o să dispară  pe măsură ce sistemul digestiv al copilului se maturizează.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.