Home / Bebelus / Schimbarea orei: ajută-ţi copilul să se adapteze

Schimbarea orei: ajută-ţi copilul să se adapteze

ceas

Sâmbătă spre duminică trecem la orarul de iarnă. Este vorba de o convenţie care funcţionează din 1976 şi care ridică o întrebare cu răspuns incert: cum îi influenţează pe copii?

Chiar dacă decalajul de o oră nu poate stârni tulburări fizice şi psihice de anvergura celor provocate de un zbor intercontinental, copiii au totuşi nevoie de 4-5 zile de adaptare. Iar copiii au ritmul lor: ei adorm şi se trezesc la ore fixe. Deci, te poţi aştepta la câteva treziri în zori, lipsa poftei de mâncare şi dificultate de a adormi.  

Între 3-7 ani, cei mai afectaţi

Schimbarea orei îi perturbă mai ales pe copiii între 3-7 ani. Unii se vor trezi obosiţi dimineaţa, alţii vor fi mai agitaţi la şcoală sau la grădiniţă. Toţi vor avea dificultăţi de atenţie, neputând să se concentreze mai mult de 20 de minute. A le salva orele de somn este un lucru esenţial.Un somn bun permite copiilor să recupereze decalajul orar, dar şi să crească, pentru că în timpul somnului hipofiza secretă hormonii de creştere. Somnul are legătură şi cu nivelul performanţelor şcolare, uşurând procesul învăţării. Pentru a-i ajuta pe cei mici să fie în formă dimineaţa, o pastilă de vitamina C înainte de plecarea la şcoală este bine venită şi devansarea programului cu câte 10 minute, cu două zile înainte de schimbarea orei. Chiar poţi să dai ceasul înainte cu 10 minute, ca să ai repere orare clare. Important este ca orice copil să-şi facă somnul, în ritmul lui.

Dar bebeluşii, cum se adaptează ?

Bebeluşii au un ritm biologic particular, de 15 ore în loc de 24. Pentru a-i ajuta să treacă uşor peste schimbarea orei, este bine să nu insişti asupra programului de masă. Dă-i să mănânce când îi este foame şi încearcă să-i decalezi foarte lent, cam cu 10 minute, fiecare masă.

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.