Rețetă Horia Vîrlan
Ingrediente pentru 4 persoane
4 roşii mari, bine coapte
400 g brânză de vaci cu smântână
1 lingură mărar tocat
½ ceapă
1 linguriţă sare
½ linguriţă boia dulce de ardei
Pentru decor
1 ou fiert
4 măsline fără sâmburi
4-5 crenguţe de mărar
Mod de preparare
Tai câte un capac în partea superioară a roşiilor, apoi le scobeşti cu grijă, folosindu-te de un cuţitaş, pentru a tăia nervurile interioare, şi de o lingură. Presari interiorul acestora cu sare şi apoi le întorci cu gura în jos pe o tavă.
Pui ceapa tocată mărunt într-o strecurătoare mică şi o opăreşti 20-30 de secunde într-o crăticioară cu apă clocotită, apoi o treci sub un jet de apă rece. Pui ceapa peste amestecul de brânză cu smântână, adaugi mărarul tocat, boiaua dulce, restul de sare şi omogenizezi.
Umpli roşiile cu amestecul de brânză, apoi le acoperi cu capacele. Formezi ochii din albuş, ochelarii din rondele de măsline, iar sprâncenele profesorului le faci din fâşii de măsline. Gura o formezi din albuş, iar din crenguţele de mărar părul. Capacul va fi aşezat în aşa fel încât să întruchipeze o pălărie sau o bască.